De moderne man in 5 boeken
Het nut van de man
Maarten Huygen
Dit boek duikt diep in het 'nut' van de man, niet alleen op biologisch gebied, maar ook op sociale en psychologische gronden. In een tijd waarin feminisme bloeit en verhalen van patriarchale en geprivilegieerde onderdrukkers naar boven komen, wat blijft er dan nog over van mannelijkheid? Is die bijvoorbeeld aangeleerd, of is er toch een biologisch element – en doet dat er eigenlijk toe?
In Het nut van de man onderzoekt Maarten Huygen wat mannen van vrouwen kunnen leren én andersom. Zitten er ook voordelen aan het riskante gedrag en de monomanie van veel mannen? Is het de schuld van de man dat vrouwen vaak in deeltijd werken of is er sprake van een andere voorkeur? Waarom verongelukken mannen vaker op het werk? Zouden mannen meer moeten huilen? Ook beschrijft Huygen mannenvriendschap, de achterstand van jongens in het onderwijs en de sfeer op de vuilniswagen.
Het is tijd man
Rob Van Drunen, Jeroen Biegstraaten, Pieter Schop
Het is tijd man is geschreven door drie mannen met een missie: Rob Van Drunen, Jeroen Biegstraten en Pieter Schop. Zij willen af van de 'Man Code' die van alles en nog wat voorschrijft, zoals niet huilen, stoer zijn, altijd haantje de voorste en geen emoties tonen. Veel mannen hebben het gevoel dat het maatschappelijke stereotype van hun sekse hen in de weg staat. De auteurs zeggen dan ook: stop jezelf te vergelijken met anderen, wat voor man wil jij zijn?
Ze houden spanningsvelden tegen het licht en gaan in op de regels en verwachtingen van hoe mannen zouden moeten zijn. Zo kun je ontdekken wat je patronen zijn, en ruimte maken voor verandering. Of je nu een rokkenjager of knuffelbeer wilt zijn, stoer of gevoelig – of gewoon allebei. De auteurs hebben ook een website en filmpje met meer informatie voor iedereen die geïnteresseerd is. Weg met toxic masculinity!
Man man man
Domien Verschuuren, Bas Louissen, Chris Bergström
Ben je al bekend met de podcast Man man man van Domien Verschuuren, Bas Louissen en Chris Bergström? Nu is er ook een boek! Hierin vertellen ze je alles wat je altijd al wilde weten over mannen, maar nooit durfde te vragen. Net zoals in de podcast vind je in het boek openhartige gesprekken over het fenomeen mannelijkheid.
Hoe ziet De Moderne Man zichzelf eigenlijk, en hoe 'mannelijk' denkt hij over een reeks aan onderwerpen? Het is een boek geschreven met humor, maar ook met kwetsbaarheid. In hun persoonlijke verhalen leggen de auteurs alles bloot, ze praten over emoties en tonen wie ze echt zijn. Een boek voor mannen die ook eindelijk eens een boek willen lezen waarin ze zichzelf herkennen, dat zich niet bezighoudt met één standaard voor alle mannen, maar juist diversiteit viert.
Mannen
Greyson Perry
We kennen allemaal wel een man. De auteur van dit boek is er zelf ook een. Greyson Perry duikt in zijn boek Mannen in het fenomeen. Want wat maakt een man een man, en hoe werkt mannelijkheid? Tegenwoordig zijn de voorbeelden allemaal vrijwel afschuwelijk. Het nieuws kijken, inloggen op Twitter of in je omgeving kijken en je ziet een man iets afschuwelijks doen.
Agressief gedrag, criminelen, belastingontduikers, corrupte politici, planeetplunderaars en saaie tafelgenoten – het zijn toch vaak... nou ja, mannen. Perry vraagt zich af of dit misschien meer van doen heeft met de rol die mannen opgelegd krijgen vanuit de maatschappij dan met zijn sekse. Zou ons idee van De Man dringend toe zijn aan vernieuwing? De auteur onderzoekt dit idee op een oorspronkelijke en persoonlijke manier. Met deze update zou de wereld een stuk beter worden, vooral voor de mannen zelf.
Mannen die deugen
Ivan Jablonka
Door #metoo zijn veel mannen zichzelf vragen gaan stellen over seksueel geweld. Waarom zijn er zoveel gevallen van misbruik, intimidatie en verkrachting? Waar ligt de grens en wanneer word je (op een grote of kleine manier) een Weinstein? Historicus en auteur Ivan Jablonka duikt in Mannen die deugen in de geschiedenis én de filosofie, op zoek naar een nieuwe vorm van mannelijkheid.
Jablonka vindt het hoognodig een gesprek te voeren over wat het betekent om man te zijn, en die spiegel is er niet alleen op het gebied van seks. Wat is bijvoorbeeld een goede vader, een goede partner, een goede leider en een goede burger? Gelijkwaardigheid tussen de seksen ontstaat volgens hem niet wanneer vrouwen de rechten krijgen die mannen al hebben, maar wanneer mannen zich aanpassen aan een veranderende wereld.