Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De mooiste debuten volgens de Hebban Crew

door Hebban Crew 32 reacties
Tijdens dit Challenge Weekend staat alles in het teken van debuten. De Hebban Crew tipt je hun mooiste debuten die ze tijdens hun leescarrière zijn tegengekomen. Welk debuut maakte op jou de meeste indruk?

Reading Challenge 2019 | De thema's: jan-jun, jul-dec | Top 100 gelezen | Top 100 voorgenomen | FAQ | XXL Checklist

Download de Hebban Reading Challenge XXL Checklist

Tips van Soraya

Van Nederlandse bodem: Buitenstaanders van Renate Dorrestein 

Op het randje van de realiteit en waanzin, een gedachte die aan je blijft plakken bij het lezen van Buitenstaanders. Met zo'n omvangrijk oeuvre als dat van Renate Dorrestein zette ze meteen in op een hoog niveau bij haar debuutroman. Komisch, bij vlagen ontroerend en soms knettergek. 

Van buiten de grens: Het geheim van Vesalius van Jordi Llobregat 

Een absoluut droomdebuut; wie wil er niet meteen vergeleken worden met Carlos Ruiz Zafón. De Spanjaard Jordi Llobregat schreef een verhaal dat je na het dichtslaan nog lang zal bijblijven; jonge meisjes worden gruwelijk vermoord, een erfgenaam, straatarme journalist en een student Geneeskunde proberen de zaak te doorgronden. Bijzonder sfeervol geschreven, met uitzonderlijke details over het Barcelona ten tijde van de Wereldtentoonstelling in 1888.

Tips van Lindy

Van Nederlandse bodem: Schuim der aarde van Roxane van Iperen  

Niet voor niks won deze roman, die drie verhaallijnen in Brazilië met elkaar verbindt, de Hebban Debuutprijs 2017. Een geloofwaardige, maatschappijkritische roman die prettig leest maar ook tot nadenken stemt. Een prachtige setting, menselijke en complexe hoofdpersonages, en herkenbare, universele thema’s. Een debuut waarvan je bijna zou betwijfelen of het wel een eersteling is.  

Van buiten de grens: De vlucht van Jesús Carrasco   

Een roman over een kleine jongen die zijn dorp ontvlucht en de droge binnenlanden van Spanje trotseert. Een tijdloos, poëtisch verhaal vol metaforen dat het ruige landschap bijna tastbaar maakt. Het boek zit vol stilte, maar is tegelijkertijd enorm spannend. Een debuut dat de lezer zich zo ongerust, zo bezorgd doet voelen, dat je er bijna een knoop van in je maag krijgt. 

Tips van Debbie

Van Nederlandse bodem: Lieveling van Kim van Kooten

Absoluut geen 'mooie' roman, een vreselijk akelig boek rond het thema 'kindermisbruik', op ware feiten gebaseerd. Maar het is ook sterk geschreven, boordevol humor en overlevingsdrang. Het is met name een unieke blik vanuit het slachtoffer op een onontsnapbare situatie waarin de volwassenen niet de bescherming bieden die een jong kind nodig heeft en waar ze recht op heeft. Het is een eye-opener over de totstandkoming van situaties waarvan iedereen zegt: 'hoe kan zoiets toch gebeuren?'.

Van buiten de grens: Folk van Zoe Gilbert

Een roman, opgemaakt uit vijftien verhalen rond de levens van de dorpelingen, verspreid over verschillende generaties. De verhalen zitten tot de rand toe vol met bijgeloof en roddelpraatjes. Het dorpje Neverness bevindt zich in een onduidelijke plaats en tijd. Het doet er ook niet toe. Slechts de verwondering telt. Niet vertaald helaas.

Tips van Martijn

Van Nederlandse bodem: Quarantaine van Erik Betten

Erik Betten won onder pseudoniem de Paul Harland Prijs 2010 en publiceerde al een aantal non-fictieboeken, maar Quarantaine is zijn debuut in het thriller/ horrorgenre. Goed geschreven, spannend en met uitdagend gebruik van de Friese taal. Zeer verdiend de Schaduwprijs gewonnen.

Van buiten de grens: Zenumagiër van William Gibson

Het is bijna niet te geloven dat het baanbrekende Zenumagiër een debuut is. Het zit barstensvol ideeën over internet (dat toen eigenlijk nog niet echt bestond) en stond aan de basis van het hyperinvloedrijke subgenre Cyberpunk. Onlangs heb ik dit boek herlezen en het is nog net zo briljant als in de jaren tachtig.

Tips van Daphne

Van Vlaamse bodem: Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck

Na het lezen van dit debuut wist ik meteen dat ik Griet Op de Beeck op de voet zou blijven volgen en al haar romans zou gaan lezen. Vele hemels boven de zevende volgt de levens van vijf mensen die allemaal op hun eigen manier met elkaar zijn verbonden. Het zijn niet zozeer de gebeurtenissen in deze roman die indruk maken, maar de manier waarop Op de Beeck levensechte personages creëert. Haar achtergrond als dramaturg komt hier heel goed tot uiting. De schrijfster geeft je een realistische inkijk in de psyche van haar personages. Ontzettend mooie zinnen en herkenbare thema’s. Een onvergetelijk debuut.

Van buiten de grens: Verdriet is het ding met veren van Max Porter

Een klein boekje over twee broers en hun vader, die na het overlijden van hun moeder bezoek krijgen van een gevoelige kraai. De vogel biedt het geamputeerde gezin troost in deze donkere periode van rouw. Max Porter experimenteert met taal, waardoor een hele mooie mix van proza en poëzie ontstaat. Hij laat de verdrietige kant van rouw zien, maar is op de juiste momenten ook grappig. Een klein verhaal, met verrassend grote inhoud, waarin je bij herlezing steeds weer nieuwe dingen ontdekt.

Tips van Sander

Van Nederlandse bodem: Elitepauper van Freek van Kraaikamp

Voetbal is bijzaak. Het stadion is niet meer dan het decor waarin jongens als Schele, Dikke Hans, Staart en de De Koning opereren oftewel ‘de aanleiding van ons immer gezellige samenzijn’. Zonder bijnaam tel je er niet mee. Zonder trouw en volharding ook niet. Buitensporig geweld en stevige knokpartijen zijn de brandstof waarop de groep draait, naast een oneindige hoeveelheid geestverruimende middelen die standaard in het hooliganpakket blijkt te zitten. Elitepauper liet op een gekke manier mijn oerhart sneller kloppen. Van Kraaikamp weet niet alleen waarover hij schrijft, hij kan het ook: rauw en keihard met gitzwarte humor, maar vol liefde en aandacht voor de personages. Geen voer voor tere zieltjes. Ik genoot ervan. 

Van buiten de grens: De verdenking van Michael Robotham

In het debuut van de Australiër Michael Robotham maken we kennis met psycholoog Joe O'Laughlin, die van het ene op het andere moment zijn perfecte leventje als een kaartenhuis ziet instorten. Hij is ziek en hij is hoofdverdachte van een misdrijf. Wat dit boek zo goed maakt is de mix van scherpe humor, hartverwarmende menselijkheid en onderhuidse spanning. Sinds De verdenking staat Robotham op mijn lijstje met favoriete schrijvers. 

Tip van jou

En jij? Welk debuut, oorspronkelijk Nederlandstalig, vertaald of Engelstalig, zou jij aanraden aan je medelezers? Noem onder dit artikel het boek en vertel waarom het grote indruk op je maakte.



Over de auteur

Hebban Crew

2628 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De mooiste debuten volgens de Hebban Crew

 

Gerelateerd