Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De negentien van 2016

door Hebban Crew 42 reacties
Blikken we normaal vooruit, vandaag kijken we terug op 2016. Welke boeken waren niet te missen het afgelopen jaar? En welke titels klommen naar eenzame hoogten in de lijsten op Hebban? De redactie stelde een lijst samen van titels die buitengewoon goed ontvangen werden, binnen en buiten jouw favoriete lezerscommunity. Hebban presenteert: de 19 van 2016!


Maandelijks verschijnen vele tientallen nieuwe boeken. De redactie van Hebban selecteert aan het eind van elke maand de boeken waarvan je móét weten dat ze eraan komen. De kersen op de boekentaart, zeg maar. In december een speciale editie van 'De negentien van', namelijk een jaaroverzicht van negentien boeken die je niet gemist mag of kan hebben dit jaar.   

De megasellers  

Er waren enkele boeken waar we simpelweg niet omheen konden. Nog vers in het geheugen ligt natuurlijk Judas van Astrid Holleeder, het surpriseboek van de zus van Neêrlands beroemdste crimineel, waarvan binnen enkele weken honderdduizenden exemplaren over de toonbank gingen, de vertaalrechten werden verkocht en de kranten bol stonden.  

De autobiografie Johan Cruijff, mijn verhaal van Johan Cruijff was een verwachte bestseller. Het complete verhaal over zijn voetbalcarrière en zijn persoonlijke leven beroerde vele lezers, vooral na het verdrietige overlijden van de man die ook wel de beste voetballer uit de voetbalgeschiedenis genoemd wordt.  

Begin dit jaar waren er twee vuistdikke romans die veel stof deden opwaaien. Zo bracht Een klein leven van Hanya Yanagihara - over vier studievrienden waarvan het zwarte verleden van een van hen een grote invloed heeft op de vriendschap - zelfs mannelijke recensenten aan het snotteren en werd het door het Hebban Boekverkoperspanel unaniem tot 'hot' verkozen in de rubriek Hot or Not.

Het smelt van de Vlaamse Lize Spit moest even een aanloopje nemen, maar het verhaal over de jonge Eva en haar vrienden die samen opgroeien in een klein dorpje wist uiteindelijk ook de weg naar meer dan honderdduizend paar lezershanden te vinden. Beide romans werden overigens genomineerd voor de Hebban Award voor Beste Roman, Spit ging er bovendien met de Hebban Debuutprijs vandoor. Ook stond Spit op nummer 1 van de Hebban Zomerhit Ranking.

Saskia Noort volgde haar een treetje lager en haalde bovendien met haar nieuwste thriller Huidpijn weer de bestsellerlijsten. Trouwe fans lieten haar niet in de steek en kochten massaal het boek over de populaire tv-presentatrice die alles dreigt te verliezen. Binnen zes weken na verschijnen werden er ruim honderdduizend exemplaren verkocht.  

De Nederlandse (!) debutante Marieke Nijkamp deed het anders: haar YA-thriller This is where it ends verscheen eerst in het Engels, bestormde in Amerika de bestsellerlijsten en verscheen dit jaar dan ook in Nederlandse vertaling. In 54 minuten beschrijft zij hoe een aula vol highschoolleerlingen het doelwit wordt van een jonge schutter. Ook op Hebban werd het debuut een geliefd boek.  

Veelbelovend  

Er kwamen de laatste maanden ook verrassende auteurs om de hoek kijken. Wat te denken van tv-host Graham Norton, die zich waagde aan een psychologische thriller. Zijn Bewaring gaat over een klein Iers dorp waar een ontdekking wordt gedaan die lang verzwegen geheimen aan het licht dreigt te brengen. Saskia Noort reisde naar Londen om met de debutant te spreken.  

Meisjes doen het al tijden goed in boektitels. De titel van het debuut van Emma Cline, De meisjes, had misschien al een aanwijzing kunnen zijn voor haar succes. Redacteur Soraya concludeerde dat het debuut een mooie belofte lijkt voor de toekomst. Bovendien eindigde deze roman hoog in de Zomerhit Ranking van Hebban, en wel op nummer 6.  

De gevestigde orde  

Dat Samuel Bjørk tweemaal in de Zomerhit Ranking voorbijkwam leek al een teken aan de wand: De doodsvogel werd genomineerd voor de Hebban Award voor Beste Thriller. De gevestigde thrillerauteur wist de prijs voor de neuzen van Karin Slaughter en Nicci French weg te kapen.  

Stephenie Meyer zegde de vampiers uit haar ‘Twilight’-serie gedag en schreef De chemicus, de debuutthriller die slechts enkele weken in de boekhandel ligt maar nu al klaterende sterren ontvangt op Hebban.  

Veelschrijver Arnon Grunberg leverde dit jaar een roman af binnen het thema ‘moederboeken’. Zijn Moedervlekken kreeg lovende recensies in de geschreven pers, veroverde een plekje op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en was te vinden op plek 8 van de Zomerhit Ranking op Hebban.  

Schrijven over ouders was populair dit jaar. Ook Jelle Brandt Corstius haalde herinneringen op aan zijn vader Hugo in het veelgeprezen As in tas, waarin hij de fietstocht naar het zuiden van Frankrijk beschrijft, alwaar hij de as van zijn vader zal uitstrooien. Het verslag werd genomineerd voor de NS Publieksprijs, precies zoals de Hebban redactie voorspelde.  

De Vlaamse Griet op de Beeck veroverde in de zomer van 2016 vele harten door haar optreden in het Nederlandse tv-programma Zomergasten. Hoewel haar derde boek Gij nu niet in alle geschreven media positief werd besproken, wist de uitgave het op Hebban uitzonderlijk goed te doen voor een verhalenbundel, met meer dan honderddertig beoordelingen.  

De vloek van het tweede boek  

Twee auteurs wisten de vloek van het tweede boek te doorbreken en veroverden daarmee een plek in deze eindejaarsselectie. De schrijfster die vorig jaar de Hebban Thriller Debuutprijs won keerde in september terug met haar tweede boek Later als ik dood ben. Het verhaal van Ilse Ruijters wist op Hebban al meer dan honderd waarderingen te verzamelen en doet het goed in de Hebban Spanning Top 10.  

Niet alleen Ruijters wist van haar tweede uitgave een succes te maken. Frank Krake’s in eigen beheer uitgegeven boek Menthol, over de man die Nederlanders leerde tandenpoetsen, werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait door en ook op Hebban kon men niet meer om de uitgave heen toen deze werd genomineerd voor de Hebban Award voor Beste Non-fictie. Het eindigde uiteindelijk vlak achter de grote winnaar Hugo Borst met zijn Ma.  

De keuze van de Hebbanlezer  

De Hebbanlezer was dit jaar meer dan ooit aan zet. Lezers deden fanatiek mee met de vele leesclubs en buzzacties die online kwamen. Het leverde mooie reacties op. Mischling van Affinity Konar, over de gruwelijke daden van Nazidokter Mengele, verscheen begin november en wist nu al twintig 5-sterwaarderingen van lezers te verzamelen.  

Roxane van Iperen schreef haar debuutroman Schuim der aarde naar aanleiding van de vele reportages die zij in aanloop naar de Olymische Spelen in Brazilie schreef. Haar verhaal speelt zich af aan de rauwe onderkant van de maatschappij van dat land. Een overtuigend debuut dat inmiddels de Hebban Leesclub Hall of Fame aanvoert.  

Isa Maron leverde in november eindelijk het slot van haar serie ‘De Noordzeemoorden’ af. Er werd reikhalzend naar uitgekeken door lezers, zo blijkt uit het enthousiasme waarmee zij de vooruitexemplaren van Eindspel verslonden en deze hoog waardeerden.    

Ook de redactie deed nog een duit in het zakje door de gids Hoe lees ik? van Lidewijde Paris unaniem tot hot te bombarderen. Het boek laat aan de hand van vele voorbeelden zien hoe je je leeservaring nog spannender kunt maken door te graven naar de bedoelingen van de auteur. Wie anderen op deze manier enthousiast weet te maken voor lezen verdient een plek in 'De negentien van 2016'.    

Bekijk hier de 19 van 2016

 

Welk boek was volgens jou de topper van het afgelopen jaar?  

Laat het hieronder weten! 

 



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van 2016

 

Overig

De negentien van 2016

op 28 november 2016 door Hebban Crew 19 boeken 4 volgers 1 reactie