De negentien van april 2018
Spoken uit het verleden
Jesmyn Ward groeide in armoede op in Mississippi. Dit gegeven gebruikte ze als basis voor haar roman Sing, Unburied, Sing, waarmee ze de shortlist van de National Book Award bereikte. Deze maand verschijnt dit boek ook in het Nederlands als Het lied van de geesten, een verhaal over Jojo en zijn kleine zusje Kayla. Met hun zwarte grootouders wonen ze langs de kust van Mississippi. Hun moeder Leonie is slechts sporadisch in hun leven aanwezig, en veroorzaakt daarmee alleen maar chaos. Als de vader van Jojo en Kayla vrijkomt uit de gevangenis, besluit Leonie in een poging om een goede echtgenote te zijn, dat ze hem als gezin moeten ophalen. Wat een gelukkige familiereünie moet worden, loopt uit op een hellevaart door een landschap dat nog altijd is getekend door armoede en racisme.
Ook de hoofdpersoon in Patrick Modiano’s nieuwe roman Slapende herinneringen kampt met spoken uit het verleden. Het verhaal speelt zich af in het Parijs van de jaren zestig, waar jongeren op de barricaden klommen, tegen de bestaande gezagsverhoudingen vochten en meer vrijheid eisten. Maar niet iedereen deelt hetzelfde verleden. De hoofdpersoon in dit verhaal herinnert zich vooral de vrouwen die hij destijds ontmoette tijdens zijn winterse zwerftochten door de stad. Mysterieuze vrouwen die hij probeerde te vergeten nadat ze uit zijn leven verdwenen, maar die soms pas na tientallen jaren in zijn gedachten terugkeerden. Slapende herinneringen is Modiano’s eerste roman sinds hij vier jaar geleden werd bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur.
Een plek onder de zon
Het is inmiddels een traditie, ieder jaar vlak voor Moederdag verschijnt er een nieuwe Montefiore. In Onder de Italiaanse zon ziet de 68-jarige weduwe Evelyn een advertentie voor een kookcursus in een Toscaans palazzo. Zonder te aarzelen boekt ze de reis, tot grote verbazing van haar dorpsgenoten. Evelyn is namelijk al veertig jaar amper uit het dorp geweest. Om een oogje in het zeil te houden besluit haar dochter Carina mee te gaan naar Toscane, en ze neemt haar zeventienjarige dochter ook mee.
Met z’n drieën reizen de vrouwen af naar het mooie stadje Colladoro, waar de mensenschuwe graaf Tancrede Bassanelli vanwege financiële redenen zijn kasteeldeuren heeft geopend voor betalende gasten. Wat Evelyn ondertussen verborgen houdt, is dat ze lang geleden al eens bij het kasteel is geweest. Terwijl alle herinneringen levendig terugkeren, ziet ze dat de magie van Italië haar dochter en kleindochter ook niet onberoerd laat. Samen herontdekken ze de liefde voor elkaar, voor het goede leven en voor die ene…
‘Leg de zakdoeken maar vast klaar!’, waarschuwde Frederika van Traa, acquirerend redacteur bij Boekerij in een vooruitblik op Hebban.
Een afscheid en een weerzien
Hoewel het Britse auteursduo Nicci French aankondigde dat de reeks rond hun seriepersonage Frieda Klein centraal stond rond de zeven dagen van een week, lanceren zij een daverend afscheid met het achtste deel De dag van de doden. In Londen is een seriemoordenaar op jacht en ieder lijk is een boodschap aan één vrouw. Ondertussen wordt Frieda Klein al acht jaar achtervolgd door haar stalker Dean Reeve. Nu gaan ze de allerlaatste confrontatie met elkaar aan.
FBI-profilers Quincy en Rainie worden weer verwelkomd door de Amerikaanse thrillerschrijfster Lisa Gardner in het boek Achter je. Op verzoek van haar fans verzon ze een nieuw verhaal rond het duo waarmee ze voor de eerste keer een reeks thrillers neerzette. Acht jaar geleden vermoordde Sharlahs broer hun beide ouders, om zijn eigen leven en dat van zijn zusje te reden. Sharlah werd geadopteerd door de FBI-profilers Pierce Quincy en Rainie Conner, en zag haar broer nooit meer terug. Maar nu worden Pierce en Rainie opgeroepen na een schietpartij in het plaatselijke tankstation, de dader is op de vlucht geslagen. Alles wijst erop dat de broer van Sharlah de dader is, en iedereen vraagt zich af waarom hij opnieuw aan het moorden is geslagen.
Nieuw talent uit de Verenigde Staten wordt gepresenteerd met Karen Cleveland, die haar voormalig beroep als CIA-analist deels gebruikte als de basis van haar debuut Wat je niet weet. Vivian Miller is een toegewijde CIA-analist. Het is haar taak de identiteit te onthullen van zogeheten Russische 'slapers': spionnen op Amerikaanse bodem die een ogenschijnlijk doodnormaal leven leiden als Amerikaans staatsburger. Nadat ze weet in te breken in de computer van een hooggeplaatste Russische spion, stuit Vivian op een vertrouwelijk dossier dat de namen bevat van verschillende Russische spionnen. Een paar muisklikken later is alles dat belangrijk voor haar is - haar baan, haar echtgenoot en zelfs haar vier kinderen - in ernstig gevaar.
Van bestsellerauteur tot debutant
Van de auteur van de bestseller en het verfilmde If I stay komt eindelijk weer een nieuwe YA-roman! In Waar ik ga (de vertaling van I have lost my way) voert Gayle Forman drie personages ten tonele. Freya – die haar stem verliest tijdens het opnemen van haar debuutalbum, Harun – die wil weglopen met de jongen van wie hij houdt, en Nathaniel – die net aankomt in New York na een familietragedie, ontmoeten elkaar in Central Park. Beetje bij beetje onthullen ze delen van hun verleden aan elkaar. Het verhaal speelt zich af binnen een dag en wordt verteld vanuit de drie verschillende perspectieven. In haar herkenbare stijl bespreekt Forman zo thema’s als de kracht van vriendschap en het belang van jezelf zijn.
Ook fans van YA-schrijfster Leigh Bardugo kunnen zich verheugen op een nieuwe uitgave. De populaire auteur schreef verschillende begeleidende verhalen bij haar ‘De Grisha’-trilogie. Deze Ravkaanse volksvertellingen zijn nu gebundeld in een prachtige hardcover. De taal der doornen bevat korte verhalen vol bedrog, wraak, zelfopoffering en liefde. Aangevuld met de prachtige illustraties van Sara Kipin is dit een uitgave die niet mag ontbreken op de boekenplank van fans van ‘De Grisha’. Benieuwd naar een voorproefje? Lees hier de sneak preview.
Een net zo bijzondere wereld vind je in het epische fantasydebuut van Anna Stephens. De Ziener, het eerste deel in een trilogie, is een duister verhaal over oorlog, familie, godsdienstextremisme en verraad. Het feit dat mensen religie gebruiken om moord, verkrachting en diefstal te rechtvaardigen terwijl zij claimen een liefdevolle god te aanbidden, fascineerde de schrijfster zo dat ze het gebruikte als inspiratie voor haar debuut. Daarin staan het verbannen Mirecese volk (en de verstoten Rode Goden) recht tegenover het volk van het nabijgelegen Rilpor. Grensbewaker Dom bezit de gave om angstaanjagende visioenen over de toekomst te ontvangen en moet nu de Rilporianen daarvan zien te overtuigen om een verschrikkelijke oorlog tussen Rilpor en de Mireces te voorkomen.
Terugblik
Na het succes van zijn boek Menthol, keert Frank Krake terug met een boek over een man met een bijzonder levensverhaal. De laatste getuige draait om Wim Aloserij, een overlevende van drie concentratiekampen en een scheepsramp. Op zijn vierennegentigste vertelt hij zijn verhaal voor de eerste keer in het openbaar. Krake heeft een bijzonder integer portret weergegeven van een man die ondanks de zware gebeurtenissen in zijn leven altijd positief is gebleven. Op Hebban lees je een Sneak Preview van dit non-fictie boek.
Met Polderpioniers debuteerde Marian Rijk succes in het genre van non-fictie, waarmee ze met Eeuw in versnelling opnieuw een gedetailleerd verhaal brengt. Dit keer zoomt ze in op de geschiedenis van familiebedrijf Gazelle, de fietsenfabriek een bijzondere geschiedenis achter de rug heeft. Hoe een dorpsfabriek uitgroeide tot een wereldconcern.
Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?
Klik hier voor de negentien van april 2018