Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De negentien van februari 2018

door Hebban Crew 7 reacties
Ook in februari verschijnen er weer een hoop mooie boeken. De redactie van Hebban helpt je graag een handje door de pareltjes te selecteren die je de aankomende maand écht niet mag missen. Bekijk hier de negentien van februari!

Mozaïekromans

Vier jaar na haar laatste roman, komt Jannah Loontjens deze maand met een mozaïekroman: Wie weet. Het verhaal begint in Amsterdam in januari 2015. Het is de avond voor de grote protestmars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. Manon, Mohammed, Philip, Justus, Liv en Betrand dineren bij Paul in zijn chique huis. Het diner lijkt vrolijk, maar ondertussen gaat het er hard aan toe; steken onder water, beschuldigingen en meningsverschillen domineren de gesprekken. Alle zeven personages worstelen met zorgen die deze tijd met zich meebrengt. En alle zeven zoeken ze naar een antwoord op de vraag hoe ze zich verbonden kunnen voelen met iets wat groter is dan henzelf.

Ook de nieuwe roman van Peter Zantingh, waarvoor hij de overstap maakte naar Uitgeverij Das Mag, kan worden beschouwd als een mozaïekroman. Na Mattias is een roman over angsten van nu, over omgaan met verlies en over de verhalen die we elkaar vertellen omdat het enige is wat we dan nog kunnen. Het verhaal wordt verteld vanuit acht perspectieven, de acht achterblijvers na de dood van Mattias. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem nauwelijks en alle herinneringen zijn anders. In elk van de acht levens speelt Mattias een cruciale rol, juist door er niet te zijn. Beetje bij beetje wordt duidelijk wie Mattias was en wat er met hem is gebeurd.

Louisa is terug

Met Voor jou veroverden Jojo Moyes en haar hoofdpersonage Louisa Clark de wereld. In deel twee, Een leven na jou, zag de lezer hoe Louisa haar leven weer oppakte. Eind februari verschijnt het langverwachte derde deel, waarin haar verhaal verdergaat. In Voor mij heeft Louisa Clark besloten de stap te wagen. Ze is in haar eentje afgereisd naar New York, ervan overtuigd dat haar relatie met ambulancebroeder Sam dit avontuur zal overleven. In haar nieuwe baan wordt ze meteen in het diepe gegooid, want het leven van de rijke familie Gopnik waar ze gaat werken, speelt zich af in de hoogste sociale kringen. Daar ontmoet ze Joshua Ryan, die een onverwachte link met haar verleden blijkt te hebben. Het wordt voor Louisa steeds moeilijk om de kloof te overbruggen tussen haar leven met Sam in Engeland en haar nieuwe leven in New York. Zal ze erin slagen om zichzelf niet te verliezen tussen deze twee werelden?

Meesterwerken 

De thrillerlezer mag duidelijk ruimte maken op leesplankjes want februari belooft een bomvolle maand te worden waarin bekende namen maar ook veelbelovend talent staan te trappelen om je laten huiveren door hun verhalen. Uit Noorwegen komt Geir Tangen, met meer dan 170.000 lezers is hij de populairste crimeblogger van zijn thuisland. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 eerst in eigen beheer uitgaf. Na een maand werd het boek opgepikt door Gyldendaal, een van de hoogst aangeschreven uitgeverijen in Noorwegen. Buitenlandse rechten van dit boek zijn verkocht aan 15 landen en het is de bedoeling dat na Het meesterwerk twee boeken volgen die een trilogie complementeren.

Hij was de Amerikaanse uitgever van Nicci French en Patricia Cornwell, maar besloot onder het pseudoniem A.J. Finn het ook te proberen als thrillerschrijver. Met een overdonderend succes: de rechten voor zijn boek zijn aan veel landen verkocht en een filmmaatschappij kocht de rechten voor een bioscoopfilm. Met De vrouw in het raam debuteert A.J. Finn met een verhaal waarbij Alfred Hitchcock goedkeurend zijn hoofd had geknikt. Nu is het Nederlandstalige gebied aan de beurt om kennis te maken met dit boek dat momenteel een New York Times bestseller is.

Tot slot complementeert Corine Hartman een drieluik rond haar verhalen die zich afspelen rond de IJssel. Met Het kwaad in ons baseerde Hartman haar plot opnieuw op een waargebeurd familiedrama. Hoofdpersonage Simone Steenbeeck vraagt zich één ding af: ‘Een gelukkig gezin. Zijn we dat ooit wel geweest?’ Er sluimert dus een duister familiegeheim in het idyllische Hattem aan de IJssel, waarbij duidelijk wordt dat het perfecte plaatje niet bestaat.

Dierenvriendschappen en zware jongens 

Wat gebeurt er als Gerard Spong en Peter R. de Vries elkaar regelmatig een brief schrijven? Dan krijg je een vlijmscherpe correspondentie waarin niemand wordt gespaard. Het resultaat is te lezen in P.S. Dit is vertrouwelijk waarin alle actuele en gevoelige onderwerpen uit het strafrecht en hun eigen praktijk de revue passeren. Want hoewel hun vakgebieden ervoor zorgt dat ze regelmatig van mening verschillen, blijken de twee ‘zware jongens’ toch veel gemeen te hebben met elkaar.

Dion Leonard
leeft voor zijn sport: het lopen van ultramarathons. Tijdens een loodzware tocht van 250 kilometer door de Gobi woestijn treft hij een zwerfhondje dat hem de rest van de toch vergezelt. Leonard, die zich normaal gesproken uitsluitend met winnen bezighield, merkte dat zijn houding veranderde. Niet alles draaide meer om hem en de wedstrijd: de zorg voor het zwervertje werd ook belangrijk voor hem. In het boek Mijn vriendschap met Gobi beschrijft Leonard over zijn moeilijke jeugd, de fascinatie voor extreme sporten en hoe de vriendschap met een hond zijn leven veranderde.

Philips is al jarenlang bekend als hét Nederlandse elektronicaconcern. Jan Timmer werkte er zijn leven lang en vervulde van 1990 tot 1996 de functie van president-directeur. In het boek Die man van Philips vertelt hij zijn verhaal maar ook dat van het bedrijf. De lezer krijgt hiermee een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van de multinational en de scherpe mening van Timmer. Want volgens hem had Philips vandaag de dag beslist méér kunnen zijn dan het nu is.

Rauw relaas 

Na Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum komt Blossom Books met de vertaling van het nieuwste boek van Benjamin Alire Sáenz. In dit nieuwe verhaal, De onverklaarbare logica van mijn leven, komen we opnieuw de vertrouwde thematiek uit Ari & Dante tegen: de jonge Salvador is een Amerikaans adoptiekind dat opgroeit bij een Mexicaanse homoseksuele vader en op zoek moet naar zijn eigen identiteit: want wie is hij, en in hoeverre is hij gevormd door zijn adoptievader of zijn biologische ouders? We kunnen erop vertrouwen dat Sáenz wederom een prachtige YA-roman heeft geschreven. 

Ook Claire Christian schreef een realistische YA-roman, waarin de rebelse Ava (die onlangs haar beste vriendin verloor aan zelfdoding) en de verlegen Gideon centraal staan. Beiden worstelen met hun eigen problemen, maar vinden elkaar in een onverwachte maar bijzondere vriendschap. De Australische Christian schreef met Een schitterende chaos een rauwe, maar bij vlagen ook humoristische roman die lezers van Jennifer Niven en Jandy Nelson ook aan zal spreken.

Negentiende-eeuwse misdaad 

Fantasy van Vlaamse bodem! Kevin Valgaeren neemt de lezer in Blackwell mee naar het einde van de negentiende eeuw: Jericho Blackwell moet het mysterie rond een onbemand, tegen de klippen geslagen schip onderzoeken. Maar dan ontdekt hij dat er zeker één persoon aan boord was, die echter al tweehonderd jaar dood had moeten zijn. Als er dan ook nog een reeks moorden plaatsvindt, moet Blackwell samen met archivaris John Dawkins de achtervolging inzetten. 

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van februari 2018



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van februari 2018

 

Overig

De negentien van februari 2018

op 29 januari 2018 door Hebban Crew 19 boeken 3 volgers 2 reacties 2 likes