De negentien van januari 2018
Hollandse nieuwe
2018 begint goed met een kennismaking met nieuw, literair talent. Zo verschijnt begin januari Klaproos, de debuutroman van Anne-Fleur van der Heiden. Je kunt deze debutante kennen als redacteur van De Optimist en vanwege haar poëzie publicaties in De Revisor. Haar eersteling Klaproos is een coming of age-roman over Noor. Op haar zesentwintigste verjaardag besluit ze na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en stiefvader Las. Las is ongeneselijk ziek en Noor kan de confrontatie met hen en haar jeugd niet langer uit de weg gaan. ‘Een eerbetoon aan ouders aan de rand van de samenleving’, belooft Uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Een ander veelbelovend debuut is Kleihuid van Herien Wensink. Wensink werkte tien jaar lang als theaterrecensent en redacteur bij NRC Handelsblad en is nu verbonden aan de Volkskrant. Tijdens haar studie ontwikkelde de debutante een grote liefde voor literatuur over de Eerste Wereldoorlog, en het is dan ook niet toevallig dat haar debuutroman zich in deze periode afspeelt. In een geïmproviseerd revalidatieoord achter het Vlaamse front delen de Britse officier Rupert Atkins en soldaat Harvey Cole in 1918 noodgedwongen een kamer. Hun contact wordt getekend door afkeer, maar gaandeweg ontstaat een wederzijdse fascinatie. De twee mannen moeten zich leren verzoenen met de schade die de oorlog geestelijk en lichamelijk heeft aangericht.
Vogelvrij
Als je P.S. Ik hou van je niet las, dan zag je vast de boekverfilming wel. In het Verenigd Koninkrijk was dit boek van Cecelia Ahern in 2004 een van de bestverkopende debuutromans van 2004. Negentien weken lang stond het boek op nummer één in de bestsellerlijsten. Na daaropvolgende succesvolle romans als Ik zal je nooit vergeten en Het boek van morgen, ligt vanaf begin januari Aherns nieuwste roman Liervogel in de boekhandel. De titel van het boek refereert aan de prachtige, mysterieuze Laura, die in de beboste bergen van Ierland woont. Ze beschikt over een ongekend talent: net als de Australische liervogel kan ze elk geluid nadoen. Als Laura plotseling Solomon en zijn filmcrew tegenkomt, wordt haar leven op zijn kop gezet. Hij neemt haar mee naar de drukte van de grote stad, waar ze wordt geconfronteerd met een wereld die wanhopig probeert haar te begrijpen. Zal Laura in staat zijn om haar vrijheid te behouden of zal ze in een kooi terechtkomen?
Laatste deel in beroemde reeks
Herderskroon is het 41e en allerlaatste boek dat zal verschijnen in Terry Pratchetts beroemde Schijfwereldreeks. Pratchett overleed op 12 maart 2015 en wilde niet dat er in zijn serie werd doorgeschreven door anderen. Ook liet hij nog liggend, half-af materiaal van zijn eigen hand vernietigen. Terecht, want niemand kan die toon en die stijl benaderen. In Herderskroon krijgt Tiffany het stevig voor de kiezen. 'Er is iets op komst. De uilen en de vossen voelen het al aan en zo ook Tiffany Verweerd. Een oude vijand is zich aan het hergroeperen.'
Impact in levens
Anita Terpstra zal bij veel Hebban lezers bekend staan als thrillerschrijfster. Eind januari verschijnt haar eerste non-fictie boek Het huis vol, waarin ze een indrukkend beeld geeft van het grote gezin in het naoorlogse Nederland van de jaren vijftig tot diep in de jaren zeventig. Voor haar boek onderzocht ze haar eigen familiegeschiedenis en verschaft ze zo inzicht in de emoties van de generaties die opgroeiden in grote gezinnen.
In 2015 won Svetlana Alexijevitsj de Nobelprijs voor de Literatuur voor haar onderzoeksjournalistiek. De vertaling van haar nieuwe boek De laatste getuigen gaat terug naar de herinneringen van 1941. Een jongen vindt de hond van de buren kermend bij zijn platgebrande huis. Een meisje vliegt een Duitse soldaat om de hals omdat ze dacht dat het haar vader was die terug was van het front. We kennen de oorlog als een verhaal van volwassenen, maar het is ook de geschiedenis van kinderen. Alexijevitsj sprak met de mannen en vrouwen die tijdens de inval van de Duitsers in Wit-Rusland in 1941 nog kinderen waren.
Sprookjes en spanning
De YA-boekentrend waarin sprookjes in een nieuwe vorm gegoten worden, is nog niet voorbij. Eind januari verschijnt de YA-thriller Hazelwoud van Melissa Albert. Daarin overlijdt Alice’ oma, schrijfster van een duister sprookjesboek. Als Alice’ moeder dan ook nog wordt ontvoerd door een man die uit die sprookjeswereld zegt te komen, moet Alice alles op alles zetten om haar terug te vinden: de eerste stap is een reis naar Hazelwoud, het landgoed van haar oma.
Ook in de nieuwe thriller Knock-out van Cis Meijer verdwijnt iemand. De zus van Fay lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Dan is Fay na een kickbokstraining getuige van een vreselijke afranseling, maar zodra ze contact op wil nemen met de politie ontvangt het meisje op haar beurt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij in elkaar gemept. Als er opnieuw een toegetakeld meisje wordt gevonden, vermoedt Fay een verband tussen de verdwijning van haar eigen zus en het geweld. Maar als ze op zoek gaat naar de waarheid brengt dat niet alleen haarzelf, maar ook anderen in levensgevaar.
De meerdere malen onderscheiden auteur Paul Dowsell komt eveneens met een nieuwe, spannende Young Adult. In elk van Dowsells boeken staat een historische gebeurtenis centraal, zo ook in Wolfskinderen. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij, maar de ellende nog niet. Otto is de leider van een groep kinderen die in de kelder van een verlaten ziekenhuis leeft. De wolfskinderen moeten zien te overleven tussen de legers, rivaliserende bendes en een oorlogscrimineel die hen stalkt.
IJzingwekkend
In 2018 maakt de Nederlandstalige lezer kennis met bestsellerauteur Robert Bryndza; 2 miljoen exemplaren verkocht en inmiddels wordt zijn werk vertaald in 27 talen. In Het meisje in het ijs maken we kennis met seriepersonage Erika Foster. Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal? Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.
De Engelse C.J. Tudor zorgde met haar debuutthriller De Krijtman ervoor dat er een ware biedingsoorlog ontstond op de verschillende bookfairs. Inmiddels zijn de rechten aan meer dan dertig landen verkocht en kan niemand meer om dit fenomeen heen. Het spannende verhaal draait om een krijtmannetje dat eerst door een vriendengroep in hun jeugd werd gebruikt als codetaal, maar dertig jaar opnieuw opduikt met de nodige gevolgen.
Op Hebban kun je je alvast inschrijven voor de Buzz Campagne met dit boek en lees je het al voordat het in de winkel ligt! Eind deze maand lees je een interview met de auteur.
Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?