Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De negentien van juni 2017

Er verschijnen maandelijks zoveel mooie nieuwe boeken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpt de redactie van Hebban je een handje. Aan het eind van elke maand selecteren we negentien nieuw te verschijnen boeken die je écht niet mag missen! Bekijk hier de selectie voor juni 2017.

La dolce vita

Met de hoge temperaturen van de laatste dagen, mogen we natuurlijk niet klagen. Maar voor wie nog meer in zomerse sferen wil raken is De lange dagen van Castellamare hoogstwaarschijnlijk een ideale roman. Met dit boek vertelt Catherine Banner de familiegeschiedenis van vier generaties Esposito’s.

In 1914 opent de arts Amedeo Esposito een praktijk op het kleine eiland Castellamare. Hij wordt er met argusogen bekeken, maar blijft, trouwt en krijgt een zoon. Wanneer hij door een schandaal zijn positie en aanzien verliest, heropent hij samen met zijn vrouw het enige café van het eiland. Dat wordt niet alleen het middelpunt van de familie Esposito, maar ook voor de eilandbewoners. Ze komen er om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en het weer bij te leggen, gedurende meerdere generaties door alle oorlogen en crises heen. Met alle veranderingen ten spijt.

Volgens Hedda Sanders, uitgever van Luitingh-Sijthoff, is De lange dagen van Castellamare  ‘de ultieme zomerroman: rijk, zingtuiglijk en meeslepend van begin tot eind. Het verhaal speelt zich af op een klein eiland voor de kust van Sicilië en combineert de romantiek van Schitterende ruïnes met de betoverende vertellingen van Isabel Allende.’

Kleine en grote wonderen

Van de hitte naar de kou met de nieuwe roman van Pulitzer prijswinnaar Anthony Doerr. Alhoewel, nieuwe roman: eigenlijk is Bevroren dromen Doerrs eersteling. Na het enorme succes van Als je het licht niet kunt zien verschijnt zijn debuut nu ook in Nederlandse vertaling. Een verhaal over de kleine en grote wonderen van het leven.

David is een stille jongen met een voorliefde voor sneeuwkristallen. Hij droomt in zijn jeugd al van gebeurtenissen die later werkelijkheid worden. Op zijn tweeëndertigste ontmoet hij Sandy. Samen gaan ze in Ohio wonen en krijgen een dochter, Grace. Als David droomt dat Grace zal verdrinken, verlaat hij zijn gezin en reist naar de andere kant van de wereld. Er verstrijken vele jaren. Zal Sandy hem inmiddels hebben vergeven? En zou Grace nog leven?

Nietvolmaakte mens

Jan Vantoortelboom staat erom bekend dat hij schrijft over grote thema’s. In zijn vorige man, De man die haast had, was dat ‘verantwoordelijkheidsgevoel’. Zijn nieuwe roman De drager thematiseert ‘compromisloosheid’.

Nicolas is altijd onder de indruk geweest van de gedrevenheid en compromisloosheid waarmee zijn twee jaar oudere buurjongen Bruno nastreeft en verwezenlijkt. Na hun schooltijd gaan beide jongens hun eigen weg, maar ze houden wel altijd contact. Bruno trouwt, krijgt een zoon en vanzelfsprekend is Nicolas de peetvader. Het zoontje lijdt aan een erfelijke ziekte en dat raakt Bruno diep. Gewend aan de meedogenloze overlevingsstrijd in de natuur, waar alleen gezonde dieren bestaansrecht hebben, begint hij te twijfelen aan het bestaansrecht van de nietvolmaakte mens. Als Nicolas voor zijn werk in Wenen is geweest, ontmoet hij Bruno in het nabijgelegen Bratislava. Daar ontdekt hij waartoe compromisloosheid toe kan leiden.

Op zoek naar vrijheid en zelfvertrouwen 

Het debuut van een achttienjarige schrijfster mag hier niet ontbreken. In Te waar om mooi te zijn pleegt de zus van Othello zelfmoord: ze was op zoek naar de ultieme vrijheid, die ze in het leven niet kon vinden. Othello wil proberen het tegendeel te bewijzen en zoekt de vrijheid in het leven zelf. Maar dan komt de liefde op zijn pad. De inspiratiebron voor de adolescentenroman van Roxanne Wellens was haar eigen zoektocht naar vrijheid, maar ook de dood van haar grootouders: drie van de vier pleegden zelfmoord.

Na Ik geef je de zon (Hebban Award voor Beste YA 2015) ging uitgever Myrthe Spiteri opnieuw op zoek naar een boek waar ze écht verliefd op zou worden en dat schijnt met Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum te zijn gelukt. Deze YA-roman van Benjamin Alire Sáenz vertelt over Ari en Dante: beiden Mexicaans-Amerikaans, beiden vernoemd naar oude filosofen en allebei op zoek naar hun identiteit. Ze komen elkaar bij toeval tegen in het zwembad, waarna een bijzondere vriendschap ontstaat die beide levens verandert.

Het is nooit te vroeg om kinderen dat beetje extra zelfvertrouwen mee te geven, moet illustrator en vormgever Hyshil Sander gedacht hebben. Een beetje creativiteit kan daarbij helpen. Sander werkte jarenlang als ontwerper voor o.a. VOGUE en Elle Magazine en ging als freelancer aan de slag voor bijvoorbeeld De Wereld Draait Door en VT Wonen. Haar eerste kinderboek Het blauwe wonder van Mine gaat dan ook precies daarover: over de kracht van de fantasie en anders durven zijn. Mine is een buitenbeentje op school, maar dan doet ze een magische ontdekking: ze kan met een blauw potlood haar eigen wereld mooier maken. Die kleurt langzaam maar zeker blauw, maar dan gaan alle andere kinderen ook mee in haar fantasie en is het niet alleen haar wereld die kleur krijgt.

Van alles wat?  

Non-fictie in de maand juni staat in het teken van diversiteit. Van familiegeschiedenis tot sportboek of autobiografie tot openhartig relaas over vluchtelingen. In Tranen en troost vertelt Pietro Bartolo, de enige arts op het Italiaanse eiland Lampedusa, over zijn persoonlijke ervaringen. Al meer dan vijfentwintig jaar ontfermt hij zich over de bootvluchtelingen die op zoek zijn naar een veilige thuishaven. Vermengd met de getuigenissen van vluchtelingen geeft Bartolo een emotioneel beeld van een actuele situatie.  

Hij was een fenomeen en verkocht honderden miljoenen platen. Veel mensen wisten echter niet wat voor eenzaam leven Elvis Presley eigenlijk had. In Elvis – Een eenzaam leven schetst Ray Connolly een beeld van de artiest die gevangen zat in zijn eigen zwakheden.

Inmiddels zijn meer dan een miljoen Nederlanders verslingerd aan de Formule 1. De autosport die mede door Max Verstappen opnieuw springlevend is bij de Nederlandse televisiekijker, heeft ook zo zijn regels en rituelen. Met Hoe werkt de Formule 1 presenteren Olav Mol, Erik Houben en Mike Mulder een compleet handboek dat als naslagwerk kan dienen voor de beginnende liefhebber of doorgewinterde volger.

Waar zijn de thrillers?  

Uiteraard verschijnen er in juni ook weer stapels met thrillers. Volgende week lees je op Hebban een speciale editie van ‘De negentien van…’ die volledig in het teken staat van spannende boeken ter gelegenheid van de Spannende Boeken Weken.

Genoeg titels voor op je NTL-lijst! Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van juni 2017



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van juni 2017

 

Overig

De negentien van juni 2017

op 29 mei 2017 door Hebban Crew 19 boeken 0 volgers 2 reacties 2 likes