Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

De negentien van september 2018

door Hebban Crew 9 reacties
September betekent traditiegetrouw de start van een nieuw boekenseizoen. Maar is die verwachtlijst nou een vloek of een zegen? Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van de komende maand. Bekijk hier de negentien van september.

Eindelijk, nieuwe!

Alweer acht jaar geleden maakte Peter Buwalda een denderend entree tot de literaire wereld met zijn debuutroman Bonita Avenue. Het boek werd meer dan 350.000 keer verkocht en won vijf van de twaalf literaire prijzen waarvoor het genomineerd werd. Eind september verschijnt dan eindelijk Buwalda’s langverwachte tweede roman. Otmars zonen is volgens zijn uitgever ‘een gedroomde opvolger van Bonita Avenue’ en vormt het eerste deel van een romancyclus die tussen september van dit jaar en september 2022 zal verschijnen. Otmars zonen verhaalt over de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die steeds dichter op de huid van zijn vader, Johan Tromp, kruipt. Tweeëndertig jaar lang was Johan de grote onbekende in Ludwigs leven. Op Sakhalin Island, waar Johan Tromps daverende carrière in de oliebusiness wankelt als journaliste Isabelle Orthel zich aandient, raken meester en knecht tot elkaar veroordeeld. Ludwig en Isabelle delen een kortstondig maar pijnlijk verleden in Twente – en ook Tromp is op z’n hoede voor deze vrouw, die hij onder beroerd gesternte leerde kennen in de Nigerdelta. Intussen rijst de vraag of het verstandig is dat Ludwig de gedreven journaliste toegang verleent tot zijn wereldberoemde stiefbroer, concertpianist Dolf Appelqvist. Appelqvists aan waanzin grenzende licht lijkt eindelijk dovende, ware het niet dat hij in het bezit is van een verloren gewaand derde deel van Beethovens pianosonate opus 111.

Update: op 6 september bracht uitgeverij De Bezige Bij een persbericht naar buiten met de mededeling dat Otmars zonen tot op heden is uitgesteld en dus niet zal verschijnen op 25 september.

Ook Jaap Robben komt deze maand met nieuw werk waar vele lezers naar uitkijken. Met zijn debuutroman Birk veroverde hij vele lezersharten. Het boek werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs en de ANV Debutantenprijs, en een boekverfilming is in de maak. Robbens nieuwe roman Zomervacht vertelt het verhaal van de dertienjarige Brian en zijn vader. Sinds hun gezin uit elkaar viel wonen vader en zoon op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Wanneer ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Damian bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Damian vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat in eerste instantie niet zitten, totdat het woord ‘vergoeding’ valt. Die zomer krijgt Brian de verantwoordelijkheid voor zijn broer. Maar hoe praat je met een broer die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij? In de schaduw van hun stacaravan ontstaat een intieme band tussen de broers die hun leven zal veranderen. 

Onvoorwaardelijke liefde

‘Een glashelder portret van het kalme uiteenvallen van een gezin. Prachtig geschreven,’ aldus The New York Times over An American Marriage van Tayari Jones. Deze vierde roman van de schrijfster belandde meteen op de bestsellerlijsten en werd jubelend ontvangen door de pers. De vertaalrechten werden verkocht aan veertien landen, waar Nederland er een van is. De Nederlandse vertaling, Een ongewoon huwelijk, ligt dan ook vanaf 18 september in de boekhandel. In deze roman staat onvoorwaardelijke liefde en de complexiteit van relaties centraal. Hoofdpersonages Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Roy’s carrière in de zakenwereld zit in de lift en Celestial is een veelbelovende artiest. Ze zijn net aan het wennen aan de routine van hun leven samen als ze door omstandigheden die ze zich nooit hadden kunnen inbeelden uit elkaar worden getrokken. Roy wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een misdaad waarvan Celestial weet dat hij die niet heeft gepleegd. Wrong race, wrong place. Ondanks haar sterke onafhankelijkheid voelt Celestial zich ontheemd. Ze zoekt troost bij André, haar jeugdvriend en getuige op haar huwelijk. Roy ontdekt in zijn isolement een heel nieuwe wereld. De vraag is of liefde zelfs in de meest extreme omstandigheden kan standhouden. 

Lugubere kwesties

Weggesneden tatoeages, op brute wijze opgehangen of de verdwijning van een kind. Thrillerschrijvers zullen ook deze maand lezers weer een aantal angstige momenten laten ervaren.  

Zin om te lezen over een exotische omgeving die in eerste instantie niet bekend is bij iedere wereldburger? In Ster van het noorden neemt D.B. John je mee naar Noord-Korea. Tweeëntwintig jaar na de ontvoering van haar tweelingzus door Noord-Koreaanse spionnen is Jenna Williams nog steeds op zoek naar aanwijzingen of haar zus leeft. Ze probeert toegang te krijgen tot het geheimzinnige en afgesloten land, wat haar onder de aandacht brengt van de CIA. Als er aanwijzingen zijn dat haar zus is opgesloten in een speciaal strafkamp, besluit Jenna deel te nemen aan een geheime en gevaarlijke missie diep in het hart van het Noord-Koreaanse regime.  

Ben je een lezer met een sterke maag en schuw je heftige scènes niet? Dan is De tattooverzamelaar van Alison Belsham een boek dat niet mag missen op je leeslijstje. Wanneer Marni Mullins, een tatoeëerder uit Brighton, een gevild lichaam ontdekt, heeft de onlangs gepromoveerde inspecteur Francis Sullivan haar hulp nodig. Er loopt een seriemoordenaar rond die de tatoeages van de lichamen van zijn slachtoffers afsnijdt terwijl zij nog leven. Marni kent de tattoowereld als geen ander, maar heeft zo haar eigen redenen om de politie te wantrouwen. Ze achterhaalt de identiteit van het volgende slachtoffer, maar zal ze het aan Sullivan vertellen of gaat zij zelf achter de tattooverzamelaar aan?  

In de buurt van Stockholm wordt in een schuur een naakte man gevonden, op brute wijze vermoord. Maar als de politie arriveert, doet die een nog veel macabere ontdekking: de man leeft nog. De Zweedse thrillerschrijver Bo Svernström debuteert met Wie zint op wraak waarin een politiecommissaris en een onderzoeksjournaliste hun krachten bundelen. Het slachtoffer blijkt banden te hebben met de onderwereld waardoor niet meteen duidelijk is wie dader of slachtoffer is.

Alles uit het leven halen

Fans van schrijver Remco Campert kunnen hun hart ophalen bij Een knipperend ogenblik. Schrijfster Mirjam van Hengel interviewde Campert wekelijks verdeeld over een periode van twee jaar om zijn levensverhaal op te tekenen. Lezers wordt een portret van het leven en werk van de geliefde schrijver beloofd, bij wie altijd te lezen is wat er op zijn pad terechtkwam: de geschiedenis van zijn vader en de oorlog, de theaterwereld van zijn moeder, de dichtersbeweging in de jaren vijftig, de ontploffende vrijheid van de jaren zestig, de grenzeloosheid van de jaren zeventig, de uitbundige optredens in de latere jaren.

In Pick Three van Randi Zuckerberg wordt de mythe van perfectie onderzocht. Een eigen bedrijf oprichten, kinderen opvoeden, ruim vijftig Broadwayvoorstellingen per jaar zien, lezingen geven, hardlopen, tv-programma's produceren, schrijven, investeren in ondernemingen, optreden... Voor Randi Zuckerberg is dit heel gewoon. Door haar Pick Threemethode blijkt ze tot veel meer in staat dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Ze heeft meer tijd over en is gefocust. In haar boek verklapt ze de methode hoe jij ook een gefocust leven kan leiden.

Een herverteld sprookje en postapocalyptische steampunk

Ze werd vanaf 2006 bekend met de drakenserie Temeraire, die indruk maakte door de originaliteit in het militaire gebruik van draken. De serie telt negen delen, maar die zijn helaas niet allemaal vertaald naar het Nederlands. Naomi Novik koos ervoor om na deze serie een paar standalones te schrijven, hervertellingen van sprookjes. Zo verscheen in 2015 Uprooted (nl: Ontworteld), waarin meerdere verwijzingen naar Poolse cultuur en folklore zitten. Op 24 september wordt Zilvergaren gepubliceerd, de vertaling van Spinning Silver. Het is een boek in dezelfde vormgeving, stijl en sfeer, maar het is geen vervolg en de beide boeken vormen geen serie. Zilvergaren is geïnspireerd op het Grimm-sprookje Repelsteeltje, dat chagrijnige kleine mannetje dat goud spint voor de molenaarsdochter in ruil voor steeds grotere geschenken en wiens naam absoluut niet geraden mag worden. Het sprookjes kennen of eerst eens (her)lezen is verstandig. Het zal je het plezier in Zilvergaren alleen maar vergroten. De verhaallijn van het sprookje kennen is geen spoiler, omdat Novik de elementen van Repelsteeltje vervormt en in heel eigen stijl weer teruggiet in haar verhaal. Het is dan juist een leuke sport om de elementen te herkennen. Zilvergaren is een prachtige, sfeervolle roman, waarin een prachtrol is weggelegd voor drie sterke vrouwen. Het is geenszins een boek voor alleen de fantasydoelgroep of jeugdige lezers, maar een volwaardige roman over het in de hand nemen van je eigen (zware) lot. Lees de Crew Review van Hebbanredacteur Debbie van der Zande over Spinning Silver.

In 2001 verscheen Mortal Engines, het eerst deel van de gelijknamige vijfdelige reeks van Philip Reeve (het vijfde Engelse deel is net uit en bevat korte verhalen). De eerste drie delen zijn al eens vertaald als jeugdboeken/Young Adult, maar nu worden de boeken opnieuw vertaald en in de markt gezet als fantasy. De aanleiding is een verfilming die in december 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien is. De Nederlandse vertaling houdt vast aan de Engelse term, gelijk aan de filmtitel ook, Mortal Engines. Om het momentum van de filmpremière vast te houden, jagen ze het tweede deel er snel achteraan, Predator's Gold verschijnt al in november.

In Mortal Engines leeft de mensheid in bewegende steden. Duizenden jaren nadat de beschaving verwoest is door een catastrofale gebeurtenis, heeft de mens zich op een opmerkelijke manier aangepast en is er een nieuwe manier van leven ontstaan. Steden zijn op rupsbanden gezet en deze zogenaamde tractiesteden zwerven nu over de aarde. De enige manier om aan brandstof te komen, is door andere steden aan te vallen en vervolgens te plunderen. Tom, afkomstig uit een van de lagere bevolkingsgroepen van de grote tractiestad Londen, moet vechten voor zijn leven als hij de gevaarlijke voortvluchtige Hester Shaw tegenkomt. Twee tegenpolen, waarvan de paden nooit hadden mogen kruisen, smeden een onwaarschijnlijk bondgenootschap dat de koers van de toekomst moet veranderen.

Geniet van een spannende filmtrailer en pak het boek op voordat je in december de film in de bioscoop gaat zien. Altijd de beste volgorde.

Broederliefde

Er verschijnen deze maand twee YA-romans waarin familiebanden centraal staan. Bijvoorbeeld in Een verre plek vlakbij van Hayley Long. Daarin krijgen broers Dylan en Griff een auto-ongeluk, waarbij hun ouders omkomen. Vooral Griff kan niet omgaan met dat verlies, maar ook Dylan worstelt met het verdriet én met iets heel belangrijks waarmee hij in het reine moet zien te komen voor hij verder kan. Uitgeverij Harper Collins noemt het 'een hartverscheurend mooi verhaal over verdriet, hoop en broederliefde met een onverwachte wending.'

Broederliefde komt ook voor in de roman 67 seconden van Jason Reynolds, een prijswinnend Amerikaans auteur van YA-romans en poëzie. Voor het eerst wordt zijn werk nu naar het Nederlands vertaald. Fans van auteur Sarah Crossan zullen zijn werk hoogstwaarschijnlijk ook prachtig vinden: net als Crossan kiest Reynolds voor het vrije vers om zijn verhaal te vertellen. Dat bestaat volledig uit de tijd die hoofdpersoon Will in een lift doorbrengt: zijn broer is net vermoord, hij heeft een pistool in zijn broekband en zint op wraak. Het boek weerspiegelt ervaringen uit Reynolds eigen leven, waarin hij op 19-jarige leeftijd een vriend verloor door moord. 

Twee andere succesvolle auteurs werken dit keer samen: vriendinnen Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis komen met Het juiste spoorwaarin twee spannende verhalen over vriendschap te vinden zijn. In 'Het juiste spoor' van Nijkamp is een groep vrienden na een vakantie in gespannen sfeer op weg naar huis: een van hen is tijdens de vakantie spoorloos verdwenen. Dan komt de trein plotseling tot stilstand en gaat het licht uit...

Fans van Op de rand van het niets vinden in Het juiste spoor een vervolgverhaal op die apocalyptische roman: na een vernietigende komeetinslag op aarde maakt een meisje ondanks alles nieuwe vrienden. Samen proberen ze hun angst te overwinnen door muziekoptredens te organiseren in hun schuilkelder.

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van september 2018



Over de auteur

Hebban Crew

2561 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van september 2018

 

Overig

De negentien van september 2018

op 28 augustus 2018 door Hebban Crew 19 boeken 0 volgers 2 reacties