De NS Publieksprijs 2021: 'Opgewekt naar de eindstreep' van Hendrik Groen
Stem hier op Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen
Hendrik Groen
Hendrik Groen publiceerde drie dagboeken, Pogingen iets van het leven te maken, Zolang er leven is en Opgewekt naar de eindstreep. De vertaalrechten zijn verkocht aan 36 landen, de eerste twee boeken kregen beide de NS Publieksprijs en zijn bewerkt voor tv en theater. In 2018 verscheen de roman Leven en laten leven, die op nummer 1 binnenkwam in de Bestseller 60. In 2019 verscheen de prequel op de dagboeken, Een kleine verrassing. Van de boeken van Hendrik Groen zijn ruim 900.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen.
Hendrik Groen is een pseudoniem.
Opgewekt naar de eindstreep
Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging weer wat meer grip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij er in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.
Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. En helaas is er geen Evert meer om er foute grappen over te maken, al doet de voorheen zo brave Hendrik zijn best om zijn vriend hierin te evenaren. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Samen met deze bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep.
De NS Publieksprijs
De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De zes genomineerden zijn de bestverkochte boeken van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021, waarna er gestemd kan worden op de favoriet. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de boeken moeten voldoen: het dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, het mag niet eerder genomineerd zijn geweest voor de NS Publieksprijs, het is geschreven voor volwassenen en het boek valt onder fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter).
De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas.
Stemmen
Tijdens de stemperiode zullen de genomineerde auteurs of ambassadeurs aanschuiven bij Tijd voor Max op NPO1 om te praten over hun boek. Heb jij een of meerdere van deze genomineerde boeken gelezen en weet jij wel wat het Boek van het Jaar moet worden? Als stemmer maak je kans op een jaar lang boeken en een jaar lang gratis reizen met de trein!