Nieuws /
De Proeverij: boekpresentatie Havermoutje in Hartje Oost
Dit is een koffieboetiek, in de steeds hipper wordende Javastraat in Amsterdam-Oost, waar je zowel koffie kan drinken en lunchen als kleding, schoenen en accessoires kan kopen. Afgelopen vrijdag 23 januari kon je hier havermout in diverse verschijningsvormen proeven, zoals brood, crackers, bitterballen, bier én een cocktail (Oat Russian als variant op de White Russian).
#Havermoutje
Het begon allemaal een jaar geleden, toen Pascalle Bonnier en Mathijs Kok onder de naam Havermoutje een instagramaccount opende. Dagelijks plaatsen zij hier een foto en het recept van het havermoutgerecht dat zij die dag hebben klaargemaakt. Hier waren ze mee begonnen op verzoek van familie en vrienden die benieuwd waren naar de recepten. In het begin was het vooral havermoutpap in alle variëteiten, later gingen zij steeds meer experimenteren met onder meer brood, burgers en zoete snacks.
Er ontstond een soort competitie tussen Pascalle en Mathijs over wiens gerecht en foto de meeste hartjes kreeg. Het aantal volgers steeg explosief, steeds meer mensen waren geïnteresseerd in hun foto’s en recepten van de havermoutgerechten. Op dit moment heeft Havermoutje meer dan 8.000 volgers.
Boek
Vorig jaar werden Pascalle en Mathijs gespot door uitgeverij Carrera Culinair. Ze kregen de kans om een kookboek te maken met een selectie van hun beste havermoutrecepten. Het was hard werken om het boek op tijd af te hebben. Ook de dag en avond voor de presentatie was het nog stevig aanpoten om alle lekkere hapjes op tijd klaar te hebben. Pascalle en Mathijs wilden graag hun meest enthousiaste volgers, die vrijwel allemaal foodbloggers zijn, bedanken door ze uit te nodigen voor de presentatie.
Wetenschap
Het eerste exemplaar van Havermoutje was voor Luud Gilissen, die senior onderzoeker is aan Wageningen UR Plant Research International. Hij stak een interessant, enthousiast en langdurend betoog af over haver, de geschiedenis en de goede eigenschappen ervan. Haver wordt al zo’n 3-4.000 jaar verbouwd in Noordwest-Europa en werd vooral als voer voor paarden verbruikt. Toen de paarden werden vervangen door auto’s, nam de haverteelt drastisch af en kwam hier tarwe, mais en soja voor in de plaats. En dat terwijl volgens Luud Gillisen haver zo gezond is en zoveel goede eigenschappen heeft. Haver is een sterk gewas, heeft een gunstige eco-footprint, groeit op veel verschillende gronden. Het bevat geen gluten, maar wel essentiële aminozuren waardoor het te gebruiken is als vleesvervanger. Het duurt lang voordat haver verteert in het lichaam, voordat het zetmeel is omgezet in glucose. Deze langzame afgifte is gunstig voor diabetici. Daarnaast verlaagt haver het cholesterolgehalte in het bloed.
Gezond en lekker
Uit het verhaal van Luud Gillisen werd duidelijk dat haver(mout) een geweldige superfood is; duurzaam, lokaal en gezond.
Pascalle Bonnier en Mathijs Kok laten op hun beurt in hun boek Havermoutje zien dat je er geweldige gerechten mee kan maken, zowel ontbijt als lunch, avondeten en tussendoortjes (hartig én zoet).