Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

De Proeverij: Bonen!

Na een jaar lang elke dag bonen te hebben gegeten, is Joke Boon definitief de expert. Eerst op haar blog en nu in een schitterend boek deelt zij al haar kennis. Het boek werd bij Scheltema in Amsterdam gepresenteerd aan de rest van de wereld: Bonen!

Wie?  

Joke Boon was een uitdaging aangegaan. En wat voor één! Een jaar lang elke dag bonen eten. Gelukkig groeit een boon in een peul, dus de peulvruchten mochten ook meedoen. Het was wel een gezonde en positieve uitdaging. Naast dat peulvruchten erg gezond zijn, zijn ze ook een zeer goede vleesvervanger. Je kunt dus minder vlees gaan eten, wat een positief effect heeft op het milieu. Dat zal omgetwijfeld één van de redenen zijn dat de Verenigde Naties 2016 hebben uitgeroepen tot het Internationaal Bonenjaar. Het uitkomen van het boek kan dus niet beter getimed worden.

Dit vertelt Joke Boon enthousiast nadat Lizet Kruyff eerst iedereen warm heeft gemaakt met een mooi, persoonlijk sprookje. De Princes op de erwt is zo omgetoverd dat het eindigt met het gezamenlijk en gezellig eten van linzensoep. Vermakelijker kan de start van de avond niet zijn.

Lizet Kruyff is wetenschapsjournalist gespecialiseerd in historisch koken. Aan de hand van een mooie diavoorstelling komt de geschiedenis van de boon langs. Schilderijen van eeuwen geleden laten zien dat de boon bij ons al veel langer op het menu staat maar jammer genoeg bijna verdwenen was. Mede door het boek Bonen! zal daar wel verandering in komen. In het boek komt de hele bonenwereld weer tot leven.

Wat?
 
Het kookboek is opgedeeld in 12 maanden met elk voorzien van 12 recepten. Bij elkaar dus 144 recepten hetgeen een behoorlijk dik kookboek oplevert. Prachtige foto’s begeleiden de recepten en met ondersteunde teksten leer je ook de bonen beter kennen: hoe te weken en koken, bewaren, kweken en wat dat voor onze gezondheid en het milieu kan betekenen.

Joke Boon vertelt ons dat er 18.000 bonensoorten zijn wereldwijd. Deze zijn, jammer genoeg, niet allemaal in Nederland verkrijgbaar. Maar er zijn wel boeren die het als taak zien om toch (aparte) bonen te verbouwen. Zo ook de familie Barendregt. Zij verbouwen de grauwe erwt van het type Eroïca. Lekkerder dan onze zo hippe kikkererwt; wordt gezegd. Om dat zelf te kunnen testen, krijgen we allemaal een zakje grauwe erwten mee naar huis.    

Waar?
 
We zijn met zijn allen bijeen gekomen in het mooie, nieuwe pand van Scheltema aan het Rokin. Op de tweede etage bevindt zich daar de kookafdeling. Een klein paradijs waar Hebban Culinair zich natuurlijk thuis voelt. En dat was zichtbaar: de redacteur en twee recensenten zijn aanwezig! Met een hapje en een drankje overzien zij de hele avond. De hapjes komen natuurlijk uit het kookboek Bonen!. De maand januari is gekozen om ons allen te verrassen: linzentruffels, pasteitjes met een vulling van zoete aardappel & mungbonen en een spread van tuinbonen met geitenkaas en munt.  

Linzen en de tuinbonen lukt nog wel om bij de gewone supermarkt te krijgen. Maar voor mungbonen moet je al een bezoekje gaan brengen aan de natuurwinkel. De bonen die helemaal niet te verkrijgen zijn, heeft Joke Boon laten verbouwen door de zeer enthousiaste Claudia Reina. Zij heeft in haar moestuin allerlei exotische bonen gekweekt om het project van Joke Boon te laten slagen.

Hoe?  

Een gezellige receptie zonder de posse van jonge foodblogsters die vaak in grote getalen aanwezig zijn bij kookboekenpresentaties. Hier zijn familie, boeren die peulvruchten kweken, collega kookboekenschrijvers en  schrijvende pers aanwezig. Veel van deze mensen zijn oprecht geïnteresseerd in Joke Boon zodat elke minuut tot sluitingstijd benut wordt om gezellig te babbelen en natuurlijk om heel veel boeken te signeren.



Over de auteur

Maaike Ebbinge

47 volgers
313 boeken
11 favoriet


Reacties op: De Proeverij: Bonen!

 

Gerelateerd

Over

Joke Boon

Joke Boon

Joke Boon schreef op haar weblog een jaar lang over bonen. Ze was hoofdredacteur...