Boek&nieuws /
De Slag om Berlijn
Het was op 2 mei dat Berlijn zich uiteindelijk aan de Russen overgaven. De dagen daarvoor werd de Slag om Berlijn gevochten, een heftige strijd tussen de Duitsers en de Russen. Hoeveel slachtoffers (aowel militair als civiel) er in die dagen zijn gevallen, wordt geschat op boven de 200.000. Adolf Hitler en andere hoge nazikopstukken pleegden zelfmoord. Een aantal dagen later kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.
Er zijn veel persoonlijke verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar geen is zo openhartig en schokkend als het dagboek van een gewone vrouw die in die dagen in Berlijn leefde. De schrijfser noteerde in schoolschriften op indringende wijze wat miljoenen vrouwen toen moeten hebben meegemaakt. Eerst het overleven in de puinhopen, zonder water, gas en electriciteit, gepijnigd door honger, angst en weerzin. Daarna de Slag om Berlijn, de vernederingen en verkrachtingen, de wraak van de Russische overwinnaar. In plaats van zelfmedelijden spreekt uit dit boek een ongelooflijke wil tot overleven.
Een vrouw in Berlijn
Na de oorlog las een goede vriend van de schrijfster, Kurt W. Marek, haar aantekeningen en zag meteen de documentaire waarde ervan. In Duitsland was in die tijd echter niemand bereid het dagboek uit te geven. In 1954 verscheen het boek voor het eerst in het Engels, in New York. Er volgden vertalingen in negen talen, in 1957 ook in het Nederlands. Pas in 1959 verscheen het boek in de oorspronkelijke taal, het Duits, bij een kleine Zwitserse uitgeverij. Het dagboek wordt in de Duitse pers als 'wellustig' en 'beledigend' afgedaan. Om die reden gaf de schrijfster pas toestemming voor een heruitgave als ze overleden zou zijn. Ze stierf in 2002. Het was haar uitdrukkelijke wens anoniem te blijven.
Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.