Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

De Stephen King Files

Waar haalt King de inspiratie voor zijn verhalen vandaan? Waarom stond King op het punt te stoppen met schrijven? Welk creatief talent bezit King nog meer naast het schrijven? Crimezone Magazine verzamelde tien bijzondere feiten over ‘The King of Horror’. Alles wat je nog niet wist of wat je zeker moet weten over Stephen King lees je in De Stephen King Files.

1 EVEN SIGARETTEN KOPEN

Stephen Edwin King werd geboren op 21 september van het jaar 1947 in Portland (Maine, Verenigde Staten). Het gezin bestond uit moeder Nellie, vader Donald en een geadopteerde oudere broer: David. Stephen had een relatief normale jeugd, totdat het huwelijk van Donald en Nellie wat deukjes begon te vertonen. Het was een grote klap voor het gezin toen Donald op een ochtend besloot ‘even sigaretten te gaan kopen’, en hij vervolgens nooit meer terugkeerde. Stephen en David werden grootgebracht door hun moeder. Stephen was toen twee jaar oud. Zijn moeder overleed op 59-jarige leeftijd aan kanker, net voor het succes van Stephens eerste boek: Carrie.

2 SUCCES VANUIT VUILNISBAK

Het boek Carrie heeft veel voeten in de aarde gehad. De moeilijke, arme periode van Stephens jeugd lag misschien wel ten grondslag aan het idee voor Carrie. King schreef het verhaal, over een meisje met bovennatuurlijke krachten, in een camper waar hij en zijn gezin woonden. In die periode kampte King tevens met een drankprobleem (daarover later meer). In eerste instantie was King niet tevreden met het verhaal van Carrie. Het frustreerde hem en hij gooide het weg. Tabitha, zijn vrouw, viste het echter uit de vuilnisbak, sommeerde hem het af te maken en stuurde het op naar een vriend bij een uitgeverij. Enige tijd later ontving hij een aanbod met een voorschot van $ 2.500. Jaren later werden de paperback-rechten verkocht voor $ 400.000. Carrie zou de doorbraak van King betekenen.

3 ACHTBAAN VAN VERSLAVING

In de jaren 80 was King serieus verslaafd aan sigaretten, bier in blik, cocaïne en diverse soorten pillen. Hier vertelt hij openhartig over in zijn (deels) biografische boek Over leven en schrijven. Hij vertelt daarin bijvoorbeeld dat hij Cujo – dat gaat over een sint-bernardshond die na een beet van een vleermuis hondsdol wordt – in een dronken toestand heeft geschreven. Zijn familie en Tabitha waren zijn redding. Ze lieten hem zijn vuilnis zien en confronteerden hem met zijn alcoholgebruik. King zocht hulp en besloot eind jaren 80 af te kicken. Zijn angst dat hij zonder drugs niet meer zou kunnen schrijven is gelukkig niet bewaarheid, en sindsdien is King dan ook ‘clean’. De alcoholverslaafde vader Jack in The Shining is gebaseerd op deze ervaringen.

4 AAN DE DOOD ONTSNAPT

In juni 1999 werd Stephen King aangereden door een busje, terwijl hij aan het wandelen was. Hij werd daarbij zeker vier meter de lucht in geslingerd. De schade was immens: diverse gecompliceerde breuken aan heup en been, een schedelbasisfractuur en een ingeklapte rechterlong. Tijdens de eerste operaties werd er drie kilo metaal in zijn lichaam geïmplanteerd, die pas in 2001 werd verwijderd. Gedurende zijn revalidatie kocht hij de gewraakte bestelauto en sloeg hem met een honkbalknuppel helemaal in puin. Het verhaal kreeg nog een staartje toen de bestuurder van de bestelauto, Bryan Smith, het jaar daarop in zijn trailer overleed, op 21 september, de verjaardag van Stephen King. Het zou de plot van een van Kings boeken kunnen zijn. Sinds de aanrijding leed hij zeven jaar lang ondraaglijke pijnen en was hij twee keer de dood nabij. Op een gegeven moment kondigde hij zelfs aan dat hij zou stoppen met schrijven, een beslissing die niet lichtvaardig genomen werd. Gelukkig is hij doorgegaan. Lisey’s story, misschien wel een van Kings beste boeken, is geïnspireerd op het dramatische ongeluk.

5 EEN GEËNSCENEERDE DOOD

Om te kunnen voldoen aan het publiceren van meer dan één boek per jaar – wat hij met zijn uitgever was overeengekomen – nam King een pseudoniem aan: Richard Bachman. Een andere reden voor deze schuilnaam was dat King wilde zien of mensen zijn boeken ook zouden kopen als ze niet zouden weten dat hij de schrijver was. Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn, want Bachmans boeken werden veel minder verkocht. King bracht zeven boeken uit onder de naam Bachman, waaronder The long walk en The running man. Een volhardende medewerker van een boekwinkel in Washington D.C. ontdekte dat King de man achter Richard Bachman was. Hij vond connecties met King in de verhalen van Bachman, zoals locaties en links naar personages uit de boeken van Stephen King zelf. Nadat het pseudoniem publiekelijk bekend was geworden, liet King zijn alter ego doodgaan. De aan een hersentumor overleden Bachman kreeg ook een begrafenis, opgezet door Stephen King himself.

6 HET WITTE DOEK

Veel verhalen van King werden verfilmd. En deze films leidden net als de boeken tot grote successen. De bekendste verfilmingen zijn The green mile (met Tom Hanks als cipier Edgecomb en Michael Clarke Duncan als gevangene John Coffey), The shining (met Jack Nicholson als psychopaat Jack Torrance), The Shawshank redemption (naar het kortverhaal ‘Rita Hayworth and the Shawshank redemption’) en Dreamcatcher (met Morgan Freeman als kolonel Curtis). Het werden stuk voor stuk kaskrakers en de boekverfilmingen wonnen veel prijzen. Momenteel is regisseur Cary Fukunaga bezig met de verfilming van It. Het boek uit 1986, met de enge clown Pennywise in de hoofdrol, werd al eens bewerkt tot miniserie. Het plan is om het verhaal in twee films op te delen. Wanneer de film zal verschijnen, is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat in november van dit jaar een andere bestseller van King op het witte doek zal verschijnen. Carrie werd al eens succesvol verfilmd en zal dit najaar opnieuw in de bioscoopzalen draaien. Voorafgaand aan de première verschijnt er een speciale filmeditie van het boek.

7 RODE SOKKEN

Sinds jaar en dag is Stephen King een hardcore fan van honkbalclub Boston Red Sox. Een enorm fanatieke fan welteverstaan. Hij slaat bijna geen wedstrijd over van zijn favoriete team en dagelijks draagt hij rode sokken om zijn liefde voor de club extra kracht bij te zetten. Ook schreef hij een verhaal over ‘the Sox’, getiteld The girl who loved Tom Gordon, over een voormalige Red Sox-speler. Daarnaast heeft hij een bijrol gespeeld in de film Fever pitch, met Drew Barrymore en Jimmy Fallon in de hoofdrollen. De film, waarin King zichzelf speelt, gaat over een gekke Boston-fan. In 2004 schreef King samen met collega-auteur en eveneens diehard Red Sox-fan Stewart O’Nan het boek Faithful: Two diehard Boston Red Sox fans chronicle the historic 2004 season, waarin beide auteurs hun oordeel geven over het succesvolle seizoen van de Red Sox. 2004 is namelijk het jaar dat de Red Sox – eindelijk weer eens – de World Series wonnen. Mede dankzij de support van Stephen King dus.

8 IT’S ALL IN THE FAMILY

Vier van de vijf leden van het gezin Stephen King zijn auteurs. Naast Stephen schrijven ook zijn vrouw Tabitha en zijn zoons Joe Hill en Owen. Tabitha heeft inmiddels zeven romans achter haar naam staan, waarvan One on one wellicht de bekendste is. Joe Hill is in de voetsporen van zijn vader getreden en is eveneens actief in het horror-/thrillergenre. Nosferatu is de titel van Joe’s nieuwste boek, dat verscheen in augustus. Owen King heeft een reeks kortverhalen geschreven en een roman. Daarnaast is hij getrouwd met een schrijfster (Kelly Braffet). Alleen de enige dochter in het gezin, Naomi King, heeft niet gekozen voor het schrijverschap. Zij is nu dominee.

9 ROC'KING ROLL

Naast het schrijven en vertellen van intrigerende verhalen, heeft Stephen King nog een andere passie waarbij hij zijn creativiteit tot uiting kan brengen. King is gitarist en zanger van de rockband The Rock Bottom Remainders, waarin onder anderen columnist Dave Barry, romanschrijfster Amy Tan en thrillerauteur Scott Turow spelen. Tot 2013 traden zij regelmatig op, maar vorig jaar overleed oprichtster Kathi Kamen Goldmark. Sindsdien is de band gestopt. Het geld dat zij met hun concerten hebben verdiend, zo’n twee miljoen dollar, hebben ze geschonken aan diverse goede doelen. Daarnaast hebben ze een boek geschreven over hun muziek en ervaringen met de band, genaamd Mid-Life Confidential. Het boek is populair onder de Stephen King-fans, maar werd in een beperkte oplage gepubliceerd. Een mooie quote van Stephen King over zijn band: “There is an audience out there, and the key is to kick it in the ass.”

10 ONTEVREDEN

Een van de bekendste boekverfilmingen van Stephen King is ongetwijfeld The shining, met Oscarwinnaar Jack Nicholson in de hoofdrol, verfilmd door Stanley Kubrick. Hoewel het publiek massaal de film in de bioscoop bezocht, was King ontevreden over het resultaat. King vond dat de originele plot onvoldoende in de (horror)film was verwerkt. Telkens wanneer King naar zijn mening over de film werd gevraagd, kwam hij met kritiek. Uiteindelijk kreeg hij van de Amerikaanse tv-zender abc carte blanche om eigenhandig een remake te produceren. King besloot er een miniserie van te maken en vroeg Mick Garris om de serie samen met hem te regisseren. De serie werd opgenomen in het Stanley Hotel in Colorado. Interessant weetje is dat King in dit hotel het boek The shining heeft geschreven.



Over de auteur

Mads Bruynesteyn

119 volgers
425 boeken
21 favoriet


Reacties op: De Stephen King Files

 

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...