De Tekentafel: illustrator Marijke Klompmaker
Marijke Klompmaker is al haar hele werkende leven illustrator. Ze heeft al zoveel boeken, tijdschriften en anderszins geïllustreerd dat ze inmiddels de tel is kwijtgeraakt. Ze houdt ervan om echte samenwerkingen aan te gaan met haar klanten, met wie ze kan sparren en waar ze haar fantasie in kwijt kan. Ze experimenteert graag met nieuwe stijlen en materialen en wil daarom haar opdrachten het liefst zo divers mogelijk. Een mens is immers nooit te oud om te leren, en dat mes snijdt aan twee kanten; je kunt zelf ook les nemen in haar atelier in Groningen.
'Een boek waar ik heel trots op ben, en dat ik samen met Stine Jensen maakte, is Troostfilosofie. We zijn dit project aan het begin van de coronacrisis begonnen, om jong en oud een hart onder de riem te steken. Stine heeft 40 mooie quotes uitgezocht of bedacht, en ik heb daar 40 tekeningen bijgemaakt. Ik heb er veel tijd en aandacht in gestopt, en volgens mij zie je dat altijd terug. Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat het een boek zou worden, maar Mariska Budding van uitgeverij Kluitman heeft het heel voortvarend opgepakt, en nu ligt het begin november in de winkel!'
'Ik heb er veel tijd en aandacht in gestopt, en volgens mij zie je dat altijd terug.'
Marijke Klompmaker over...
Ik begon met illustreren toen… ik van de kunstacademie af kwam. Ik heb nooit een baan ernaast gehad of zo, dit is altijd mijn broodwinning én grote liefde geweest.
Mijn eerste publicatie was… een AVI-boekje, waar ik me nu dood voor schaam. Maar dat is dus wel 25 jaar geleden!
Ik werk het liefst met… hele verschillende materialen. Vaak met papier, verf, markers en kleurpotlood, soms digitaal, een combinatie kan ook. De afwisseling vind ik het leukste.
Het meest trots ben ik op… een boek over vrouwen die een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis hebben gespeeld. Het is een onderwerp dat me echt aan het hart gaat. Het is geschreven door Arend van Dam, hij leende me aan het begin een hele stapel boeken over de vrouwen. Iemand in het bijzonder heet het. Heel leuk om me in al die achtergronden te verdiepen, er was zoveel dat ik nog niet wist. Ik werd er ook wel een beetje pissig van trouwens: wat is (en wordt) vrouwen veel ontzegd!
'Heel leuk om me in al die achtergronden te verdiepen, er was zoveel dat ik nog niet wist.'
De illustraties waar ik met het meeste plezier aan werk… tja, bijna alles wel eigenlijk. Ik ben nu bezig met een Gouden Boekje, en gebruik daarvoor allemaal technieken door elkaar, waaronder collage. Hartstikke leuk, omdat ik dat lang niet heb gedaan. Wat mijn werkplezier ook echt vergroot, is als ik een leuk contact heb met de klant.
De leukste / interessantste / meest uitdagende opdrachten om te doen… zijn die waarbij ik iets nieuws moet doen. Een nieuwe techniek, of een onderwerp waar ik me in moet verdiepen omdat ik er nog niks van weet. Ook leuk: als ik voor een prentenboek helemaal los kan met fantasie. Verder vind ik het heerlijk als ik alle vertrouwen krijg van de klant.
Het verschil tussen het werken in opdracht en vrij werk… is dat ik bij een klus-in-opdracht rekening hou met de smaak van de opdrachtgever en met de kinderen waar het voor is. Bij vrij werk hoeft dat niet en kan ik mijn eigen ei kwijt. Een totaal andere insteek, en dus ook manier van tekenen.
Het werken met de computer vind ik… aan de ene kant een voordeel omdat het sneller is, en je heel handig bijvoorbeeld iets kunt dupliceren of wissen. Het nadeel vind ik dat het bij mij al gauw de kitscherige kant op gaat. Daar moet ik dan voor waken. En op papier ben ik meer 'thuis'. Ook op papier ben ik mezelf nog steeds aan het ontwikkelen, ook al doe ik het al jaaaaren. Ik ben vrijer geworden en gebruik van alles en nog wat door elkaar heen.
De aandacht voor illustratoren in het boekenvak vind ik… wel eens te karig. Het verhaal vormt natuurlijk wel de ruggengraat van het boek, en het is heel belangrijk dat dat goed is. Maar illustraties bepalen wel de sfeer van het boek, kunnen ook een extra laag aan het verhaal toevoegen. Daarbij vallen kinderen als eerste op de omslag van het boek, dat is waarom ze hem uit de kast trekken.
Ik zou willen dat ik deze boekenreeks had mogen illustreren: ik zou graag eens een fantasy-boek illustreren. Wel een heel goed geschreven boek! Het liefst een serie natuurlijk, zodat je steeds met die personages verder kunt. En dan me lekker uitleven in donker/licht, schaduwen, geheimzinnigheid, fantasie.
'Illustraties bepalen wel de sfeer van het boek, kunnen ook een extra laag aan het verhaal toevoegen.'
Meer van Marijke
Marijke Klompmaker en haar werk vind je op haar website en op Instagram.