Listmania /
De Top Tien van Hebbanrecensent Iris
1. Het oneindige verhaal (Die unendliche Geschichte) van Michael Ende
Als ik het voor het zeggen had, werd dit boek uitgeroepen tot Hét Fantasyboek. Het oneindige verhaal is het boek dat ik onder de dekens las met een zaklamp toen ik tien jaar oud was. En daarbij is het ook het boek dat me liet realiseren hoe fantastisch (pun intended) ik fantasy eigenlijk vond. Dit is en blijft mijn nummer één.
2. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman
Een heerlijke mix van historie, avontuur en een vleugje science-fiction en dat allemaal in Thea Beckman-stijl. Een klassieker van eigen bodem voor jong en oud, hoe cliché dat ook mag klinken, die je zowel laat lachen als huilen.
3. Alleen op de wereld (Sans famille) van Hector Malot
Dit boek is interessant omdat je het op twee manieren kunt bekijken: een boek geschreven voor kinderen, of een boek geschreven voor volwassenen, vanuit het oogpunt van een kind. Urenlang heb ik samen met Rémi doorgebracht, kind en volwassen, en nog steeds blijft het een wonderbaarlijk verhaal. Een dikke pil, maar laat dat je niet tegenhouden: lezen dat ding!
4. House of Leaves van Mark Z. Danielewski
Wauw. Gewoon wauw. House of Leaves bestaat uit een bundel papier waarin een verhaal rondsluipt dat je niet alleen leest, maar ook beleeft. Niet alleen haakt deze thriller zich vast aan de binnenkant van je huid en laat je nooit meer los, ook is het visuele aspect van dit boek gewoonweg geweldig. 5. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht (The Curious Incident of the Dog in the Night-time) van Mark Haddon Dit is een van die boeken die in je boeken-ik-echt-nog-moet-lezen-lijstje staat, waarschijnlijk omdat iedereen zegt dat je dit boek écht een keer gelezen moet hebben. Nou, laat me je dit zeggen: dat klopt. Deze is alle awards en prijzen dubbel en dwars waard.
6. Het huis van de moskee van Kader Abdolah
Dit is dan weer een totaal ander boek. Nummer 5 geeft inzicht in een aparte manier van naar de wereld kijken. Het huis van de moskee doet dat ook, maar dan op politiek- en wereldniveau. Je hoeft geen voorkennis te hebben van alle religieuze haat en alle oorlogen die zich afspelen in de wereld om goed gegrepen te worden door deze point of view.
7. Ellendige avonturen van Lemony Snicket
Dit is dubbel. Dit zijn namelijk meerdere boeken, dus dat telt eigenlijk al niet. Maar het is ook dubbel omdat ik begon aan deze serie toen ik elf was… en ik ben er nog steeds niet klaar mee. Niet alleen omdat er nog steeds geschreven wordt aan deze wonderbaarlijke wereld, maar ook omdat ik me mijn halve leven al afvraag hoe iemand op zo’n intrigerende manier een kinderboek kan schrijven. Van de verwijzingen naar bekende schrijvers tot de detective-achtige clues: Lemony Snicket heeft mijn vote.
8. Onder het Melkwoud (Under Milkwood) van Dylan Thomas
En dan een vreemde eend in de bijt. Geen kinderboek uit mijn jeugd, geen bestsellende schrijver uit deze tijd, maar een hoorspel van een Welshe dichter. Als in een droom leidt Thomas je door een dag in een Welsh dorpje en opent deurtjes en raampjes naar de levens van haar inwoners. Voor de taalliefhebbers is dit écht een aanrader, zowel de originele versie als de vertaling van Hugo Claus.
9. De boekendief van Markus Zusak
Net verfilmd, en dat zal ongetwijfeld een prima film zijn, maar ondanks dat ik die film nog niet heb gezien, durf ik te wedden dat het boek beter blijft. In een aantal jaar tijd zien we het leven van Liesl aan ons voorbijtrekken, een leven dat gekenmerkt wordt door Duitsland, oorlog, haar vrienden, heel veel boeken, heel veel kleuren, en de Dood. Ik las de laatste hoofdstukken toen ik in de trein zat en de conducteur vroeg waarom ik huilde. Zo’n boek.
10. Peter Pan van J.M. Barrie
Ik sluit af met een klassieker. Met Peter Pan bedoel ik niet de Disney-film, de musical of de algemene samenvatting op Wikipedia, nee, ik bedoel echt het boek dat J.M. Barrie naast het toneelstuk uitgebracht heeft. Veel donkerder, psychologischer en rauwer dan in bovengenoemde bewerkingen vertelt Barrie hier het verhaal van de jongen die nooit opgroeide.