De trendwatcher #3 - Voornemens en afvallen
Even voorstellen...
Na twintig jaar uitgever te zijn geweest, heb ik sinds kort een nieuwe rol. Ik ben trendwatcher, of liever gezegd: TIO, trendwatcher in opleiding, aan de Rozenbrood Trendacademy in Amsterdam.
Dat betekent dat beeld voor het eerst in mijn leven belangrijker voor me is dan woord. Dat betekent dat ik moet kijken en niks mag vinden van wat ik zie. Best lastig voor iemand die altijd zijn mening klaar heeft. En dat betekent dat ik niet mag praten met en niet mag luisteren naar mensen – help, ik heb het netwerken juist onder de knie – maar dat ik mensen moet observeren. Zodra ik met ze praat, ben ik marktonderzoeker geworden, en is mijn trendwatchen ‘verpest’. Helemaal uit mijn comfort zone begin ik dus als 45-jarige aan een compleet nieuwe carrière.
Of toch niet? Ik ben een boekenfreak, en dat zal ik altijd blijven. Boekenvak-trendwatcher (in opleiding) is het dus geworden. Ik begeef me tussen de boeken en de boekenvakkers en de lezers, maar ik kijk om ze heen en door ze heen op zoek naar de boekentrends van morgen. Want een trendwatcher is een soort archeoloog: ik zoek scherven. Scherven, die me naar de toekomst leiden.
Voor de mensen die me niet kennen, ik ben dus diegene die op beurzen en borrels niet met je praat en al helemaal niet naar je luistert!
Het is januari: Tijd voor goede voornemens!
Dit zijn de trends op het gebied van afvallen en gezonde voeding
In januari gaan we allemaal aan de slag met onze goede voornemens, die we over het algemeen na een paar weken alweer laten varen. Afvallen staat van oudsher in de goede voornemens top 3, maar er is wel een verschuiving merkbaar. Tien jaar terug wilden we afvallen om er beter uit te zien, daarna kwam het afvallen om gezonder te worden, en nu willen we vooral gezond zijn; soms met wat kilootjes eraf als bonus, dan weer met juist een pondje extra.
In 2017 gaan we op zoek naar de persoonlijke optimale balans en naar de gezondste versie van ons eigen lichaam. De al te skinny modellen zien we langzaam maar zeker niet meer op de catwalk terug, in de bladen worden de modellen wat voller, en de killerbody-boeken gaan verdwijnen van onze boekenplanken. Een klein vetrolletje mag weer. En bewegen is gezond, maar we hoeven niet per se meer een wasbordje, en bovendien wordt slapen het nieuwe bewegen. In de plaats van de sporters en ‘zussen van’ met maatje 34-36, komen rolmodellen als oma’s, locavoren die eten wat er in de regio voorhanden is, en macho-mannen die ons verleiden om weer eens zonder schuldgevoel van een lekker stuk vlees te genieten.
We verplaatsen onze aandacht van overdreven focussen op superfoods – met soms orthorexia als gevolg – naar het weer ‘normaal’ eten van regionaal en traditioneel voedsel. Daarbij hoort af en toe bewust zondigen. We zien veel restaurants en foodtrucks waar je een lekkere stapel pannenkoeken (al dan niet van boekweit) nuttigt, naast je gezonde smoothie. Ik neem je mee langs de 7 voedingstrends die ik zie in 2017: met boekentips natuurlijk!
Drank
Laten we beginnen met de alcohol, dan hebben we dat maar gehad. We willen er misschien niet aan, maar 2017 wordt het jaar waarin de discussie over de gevolgen van alcoholgebruik steeds verhitter wordt gevoerd. In 2016 werd hij al ingezet met onder meer het boek van René Kahn: Op je gezondheid?, en met de aangescherpte regels van het Voedingscentrum in zowel Nederland als Vlaanderen. Is een glas per dag acceptabel, of kun je beter een keer per week veel drinken en verder niet? We weten het niet meer. Terwijl de wetenschap en de overheid hinten naar 'Alcohol is het nieuwe roken', is blurring de trend en schenken boekhandels en modezaken ‘s middags een lekker glaasje wijn of bubbels. Terwijl de jongeren minder drinken dan hun ouders, nemen de gevallen van coma-zuipers onder de jeugd toch toe. Er is kortom van alles te doen om alcohol, en het kan alle kanten op gaan. Heineken wacht niet af wat wij straks gaan drinken in de kroeg, maar is druk bezig met het ontwikkelen van een biertje met 0,0% alcohol – anders dan de alcoholvrije bieren van nu die een nog altijd een klein percentage alcohol bevatten. Uitgevers doen er goed aan om naast de wijn-omfietsgidsen, op zoek te gaan naar een eigentijds boek over verschillende watertjes of tonics. Tonics zijn de nieuwe smoothies. Lifehouse Tonic in LA bijvoorbeeld mixt hun tonics met kruiden die er een extra bite en een healthy touch aan geven. Kurkuma-tonic, anyone?
Eiwitten en nog eens eiwitten
Na de enorme focus op het ‘gevaar’ van gluten, suiker, vet en consorten, wordt in 2017 het belang van eiwitten duidelijk. Hoe meer we gaan flexitariën of helemaal vega gaan, hoe belangrijker het wordt om onze eiwitinname niet uit het oog te verliezen. In de medische wereld wordt al heel lang gewerkt met eiwitten in dure medicijnen. En in het straatbeeld zagen we al eerder initiatieven zoals Omelegg in Amsterdam, dat alleen omeletten serveert, maar dan wel met een enorme keuze en variatie op de menukaart, en de Yoghurt Barns. Het Yoghurt-Barnboek verschijnt in maart 2017 bij Het Spectrum.
Wil je fitter en slanker worden, en op je eiwitten letten tegelijk, dan is FitChef Kookboek van Mark van Oosterwijck een aanrader. 105 eiwitrijke recepten. Het is al verschenen; dus je kan er meteen in januari mee starten. En wie durft het aan om het prachtige Posh Eggs van uitgeverij Quadrille te vertalen en op de Nederlandse markt te brengen? Ik zou het kopen.
Lees verder op pagina 2