Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

De vakjury van de Harland Prijs 2023 stelt zich voor

door Hebban Crew 10 reacties
De Harland Prijs is de grootste schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen (fantasy, sciencefiction, horror en aanverwanten) in de Lage Landen. De vakjury van dit jaar stelt zich aan jullie voor, compleet met schrijftips! Verhalen inzenden kan vanaf 8 september tot en met 8 oktober.

Voor de Harland Prijs 2023 (voor het eerst onder deze naam) zijn vijf finalejuryleden gevraagd om de vijftien beste verhalen te beoordelen. Natuurlijk is de winnaar van de Harland Awards 2022 van de partij: Jorrit de Klerk. Hij wordt vergezeld van kenners en liefhebbers van het speculatieve genre. Ze stellen zich hieronder voor én ze geven elk een schrijftip voor een succesvol fantastisch verhaal.

De vakjury

Jorrit de Klerk

Winnaar Harland Awards 2022

Hallo verhalenmakers! Als ik niet met mijn eigen bedrijf bezig ben vernieuwende automatiseringsoplossingen te fabriceren, dan ben ik wel verhaaltjes aan het bedenken. Dat laatste doe ik al zolang ik mij kan herinneren. Tien jaar geleden besloot ik het schrijven van verhalen serieuzer aan te pakken. Om mijzelf uit te dagen en te verbeteren, schreef ik heel veel en deed ik mee aan wedstrijden. Daar kreeg ik kritieken en daar leerde ik van. Langzaam steeg ik naar de hoogste regionen van de Harland Awards, tot ik deze bij editie 2022 wist te winnen. Daar ben ik nog steeds trots op en dankbaar voor.

In 2019 verscheen mijn eerste sciencefictionroman Revolte binnen de 'Zwijgende Aarde'-reeks en publiceerde ik in vele verschillende fantastische bundels. In 2024 verwacht ik mijn eerste (Friese) jeugdboek en een stripboek over de jonge Thorbecke.

Nog nooit was ik jurylid bij een wedstrijd. Mijn grote liefde ligt bij de sciencefiction, maar ik hou van alle verhalen die buiten onze werkelijkheid liggen. Het beoordelen van de verhalen in de shortlist zie ik als een verantwoordelijke taak die ik zeer serieus zal oppakken. Waar ik op ga letten? Op een fantastisch element in je verhaal dat van begin tot eind doorslaggevend is binnen een strak en logisch plot. Geef mij taalgebruik dat uitdagend, verrassend, emotioneel of vlijmscherp is en het liefst allemaal tegelijkertijd. Maar bovenal, geef mij dat magische sprankje waarin ik de waarachtigheid van de schrijver voel. Schrijf een pakkend verhaal. En je allerbeste!

Schrijftip: Begrijp heel goed dat een kort verhaal iets anders is dan een novelle, flashfiction of een roman. Het beperkte aantal woorden dat tot je beschikking staat is heilig en je moet je bij elke alinea, elke zin en elk woord afvragen of ze bijdragen aan je verhaal. Zo niet? Weg ermee. Niet helder? Verduidelijken. Saai? Vernietigen. Zorg dat ik na die eerste twee, drie alinea’s al gepakt ben en begrijp waaróm ik om jouw karakter, wereldbouw en doel moet geven.

En laat je verhaal proeflezen door de meest kritische lezer die je kent. Nee, meerdere proeflezers. Want je verhaal is niet goed. Het kan altijd beter.

Isabelle Plomteux

Auteur en bestuurslid Fantastische Unie

Ik schrijf zowel fantasy als poëzie en combineer soms beide. Mijn werk is verschenen op genrewebsites (Fantasize, Vonk, OOTW), in verhalenbundels (Ganymedes, EdgeZero) en literaire tijdschriften (Sintel). In 2020 bemachtigde ik met mijn episch fantasyverhaal 'Vuurvlieg' de derde plaats bij de (toen nog) Harland Awards. Daarnaast ben ik redactielid van Fantasize.nl en initiatiefnemer en bestuurder van de Fantastische Unie, een Nederlands-Vlaams initiatief voor het Nederlandstalige 'fantastische' genre dat uitgaat van Nederlandse en Vlaamse auteurs en uitgevers.

Schrijftip: Wees de (strenge) dirigent van je eigen orkest! Net als bij een goed gecomponeerd muziekstuk brengt een goed geschreven verhaal een melodie tot leven. Aan jou om die melodie zo helder mogelijk te laten weerklinken. Verlies daarbij de verbeelding en de intelligentie van de lezer niet uit het oog. Weten welke woorden je weglaat, is voor een auteur minstens even belangrijk, zo niet belangrijker dan weten welke je daadwerkelijk neerschrijft. Neem de lezer mee in jouw droom, in jouw wereld, in wat je hem wil vertellen, maar gun hem de vrijheid om dat vanuit zijn eigenheid te kunnen doen. Door die wisselwerking komt wat jij neerschrijft tot leven. Veel succes! Ik kijk erg uit naar jullie verhalen.

P.S. Op de website van de Fantastische Unie vind je onder 'talentbevordering' nog meer schrijftips, net als links naar 'fantastische' schrijfopleidingen en een lijst met schrijfhulpboeken.

Anouk van der Zee

Hebbanredacteur

Hebban-redacteur zijn betekent heel wat leuke dingen mogen doen en jureren voor de Harland Prijs is daar één van. Het is voor mij niet de eerste keer en ik geniet telkens weer van de verhalen die we voorgeschoteld krijgen. Elk jaar is anders en elk verhaal is anders. Fantasy is een van mijn favoriete genres, waarin ik telkens maar blijf lezen, ook weer dankzij die grote verscheidenheid aan werelden, verhalen en mysteries. Maar ook voor een goede sciencefiction of horror mag je me zeker porren. Zulke verhalen tonen ons hoe we onszelf zien als we buiten onszelf gaan staan en proberen een probleem vanuit een nieuwe hoek te benaderen.

Schrijftip: Heb plezier met je verhaal. Een verhaal waaraan je werkt omdat je ervan geniet, is een verhaal dat loskomt van de pagina. Hou van je personages, leef in je wereld, zorg ervoor dat de boodschap die je deelt ook echt de jouwe is. Schrijf niet omdat je denkt dat het je kan helpen beter te schrijven, of omdat je denkt dat iets een populair onderwerp is of wat je denkt dat mensen willen horen. De beste verhalen zijn de verhalen die confronteren en emotie oproepen, en die jij daarom wel móet vertellen.

Heidi van der Vloet

Genrekenner en bestuurslid Stichting Fantastisch Genre

Ik lees al zo lang ik me kan herinneren in het fantastische genre. Als kind begin je daar vanzelf mee en ik ben er nooit meer mee gestopt. Mijn voorkeur ligt bij sciencefiction, maar ook fantasy en horror lust ik graag. Ergens in de jaren 80 kwam ik er achter dat er ook verenigingen waren voor 'mijn soort mensen'. Ik sloot me aan bij SF Terra en NCSF en sindsdien bezoek ik conventies en organiseer ik graag 'leuke dingen voor leuke mensen'. Evenementen zoals Eurocon en Worldcon zijn prachtige excuses om ergens op vakantie te gaan en veel medefans te leren kennen.

Mijn liefde voor korte verhalen kan ik heerlijk botvieren op de inzendingen voor de Harland Prijs. Dit doe ik al een aantal jaren als voorselecteur, en nu voor het eerst in de jury! Wat ik verder over mezelf kwijt wil: ik werk bij de innovatiefste gemeente van Nederland als adviseur geo-informatie (pas op met je kaartjes dus) en houd behalve van lezen ook van zingen, wandelen en harde gitaarmuziek.

Schrijftip: Geef je karakters karakter, maar maak er geen karikaturen van. Ook in een kort verhaal is het belangrijk dat je personages een eigen identiteit hebben. Niemand is maar één ding (de hulpeloze knappe deerne, de gestoorde professor, de supernerd, de liefhebbende moeder), we zijn allemaal complexe wezens. Wat onderscheidt jouw personage van al die andere complexe wezens?

Davey Cobben

Oprichter Fantasywereld.nl

Ik werk voor een uitgever van zakelijke boeken en websites, waar ik inmiddels alle kanten mee heb mogen maken (redactie, marketing, uitgeven). Mijn passie voor onze genres leidde zo'n 12,5 jaar geleden tot de oprichting van FantasyWereld.nl, waarvoor ik (inmiddels met een heel leuke club van meer dan tien anderen) boeken, films en spellen in onze mooie genres bespreek, interviews houd met schrijvers en makers en achtergrondartikelen schrijf. Hoewel ik mijzelf helemaal kan verliezen in megaseries als 'Het Rad des Tijds' (van Robert Jordan, red.), vind ik het lezen van korte verhalen ontzettend fijn om in wat kortere tijd verhaalideeën, werelden en personages te leren kennen en daarna meteen weer af te sluiten voor een nieuw avontuur.

Schrijftip: Het allerbelangrijkste is in mijn beleving dat je goed nadenkt over wát je met je verhaal wil vertellen. Daarop gebaseerd zijn al zoveel keuzes te maken, dat je dat goed voor ogen moet hebben voordat je begint met schrijven. Bijvoorbeeld welk perspectief je kiest en wat de consequenties daarvan zijn. Houdt dat einddoel goed voor ogen bij het schrijven, zodat je niet te veel uitweidt over onderdelen die daar verder niet aan bijdragen. Uitgebreide wereldbouw kan ontzettend veel sfeer en beleving meebrengen, maar ook afleiden in een kort verhaal waar je woorden beperkt zijn. Heel veel succes en plezier gewenst bij het schrijven!

Meedoen met de Harland Prijs

Ben jij al aan het schrijven? Het inzendformulier komt op 8 september beschikbaar hier op Hebban en je kunt verhalen inzenden tot en met 8 oktober 2023. Je kunt meedoen met maximaal twee verhalen. Lees hier de algemene voorwaarden voor de Harland Prijs.

Wil jij voorselecteur worden? De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het fantastische genre, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Er zijn al ruim dertig aanmeldingen, maar we hebben nog meer enthousiaste lezers van de speculatieve genres nodig. Geef je op via het inschrijfformulier hieronder (als je je al opgegeven hebt, hoeft dat natuurlijk niet nog een keer). De voorselectie zal plaatsvinden in oktober en november (ongeveer zes weken leestijd voor 20 tot 30 korte verhalen, afhankelijk van het aantal inzendingen en voorselecteurs). Tip: laat in je Hebban-profiel goed zien wat je las, leest en wil lezen, zodat we kunnen zien welke leeservaring jij hebt binnen deze genres.

De hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de finalejury, die de winnaar en vier runners-up selecteert.

Ja, ik wil zitting nemen in de voorselectie!

De Harland Prijs

De Harland Prijs is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor alle deelnemers, een geldprijs van € 1000 en eeuwige roem voor de winnaar. Als bonus worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd. Inzenden kan vanaf 8 september tot en met zondag 8 oktober 2023. De uitreiking vindt plaats in februari 2024.

Lees meer over de Harland Prijs



Over de auteur

Hebban Crew

2555 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De vakjury van de Harland Prijs 2023 stelt zich voor

 

Gerelateerd