De verheugboeken van de Hebban Crew | Voorjaar 2025
Anouk kijkt uit naar ...
Voordat we slapen
Siep Hendriks
Debuutauteur Siep Hendriks wordt door zijn uitgeverij neergezet als een groot nieuw talent en hoewel dat zeker niet nieuw is, moest ik van de flaptekst even twee keer met mijn ogen knipperen. Lees ik dat goed? Een wraakthriller met in de hoofdrol een woedende moeder gewapend met houthakkersbijl, accuboor en jachtgeweer? Met haar dochter, die werd ontvoerd en nooit meer is teruggevonden, naast zich in de auto? Wat is hier aan de hand en waar kan ik dit boek krijgen?
Voordat we slapen klinkt alsof het perfect aansluit bij een van mijn favoriete bezigheden: horrorfilms kijken. Bij voorkeur hebben dit soort verhalen een vernieuwend perspectief of een verrassende invalshoek, en laat dit boek nu 'vol onverwachte en wonderlijke ontwikkelingen' zitten. Ik denk dat ik stiekem al fan ben en ik hoop dat het de belofte waarmaakt. Ik ga eind maart in ieder geval voor mijn brievenbus liggen.
Voordat we slapen verschijnt 27 maart
Godinnen
Jasmine Elmer, vertaald door Jan Bert Kanon en Elise Kuip
Hervertellingen doen het bij mij niet zo goed, maar oorspronkelijke mythen en sprookjes des te beter. Jasmine Elmer komt met tien godinnen, waarvan je er sommige kent en andere waarschijnlijk geheel niet. Ze onttrekt hun verhalen aan de vergetelheid en laat zien wat de mythen betekenden voor de vrouwen die deze godinnen aanbaden. Deze feministische insteek met het daadwerkelijke bronmateriaal trekt mij absoluut aan. De Griekse godin Artemis kennen we natuurlijk allemaal, maar de andere namen die genoemd worden zijn mij niet bekend. Zoals de oceaangodin Sedna van de Inuit of Hine-nui-te-po van de Maori, de godin van de dood.
Op dit boek hoef ik gelukkig helemaal niet lang te wachten, want het verschijnt eind deze maand. Of je nu wel of niet van hervertellingen houdt, ik denk dat je Godinnen zeker aan je Wil ik lezen-plank moet toevoegen als je leessmaak een beetje overeenkomt met de mijne.
Godinnen verschijnt 27 februari
De longdrijfproef
Tore Renberg, vertaald door Liesbeth Huijer
Zoals je aan het boek hierboven al merkt, hou ik van geschiedenis, maar wel binnen een bepaald kader. De longdrijfproef is het soort verhaal dat me ineens heeft weten te intrigeren door de flaptekst. Het middeleeuwse denken komt in botsing met opkomende wetenschappelijke doorbraken. Auteur Tore Renberg deed onderzoek in Leipzig, waar het verhaal zich afspeelt. In 1681 wordt de vijftienjarige Anna beschuldigd van het doden van haar pasgeboren baby. Ze houdt vol onschuldig te zijn, maar staat tegenover een meedogenloze officier van justitie en een getuige uit haar eigen huishouden.
Een vooruitstrevend arts die een 'longdrijfproef' heeft ontwikkeld, komt voor haar op. Hierover weet ik alleen dat het een manier was om te ontdekken of de longen ooit zuurstof hebben ingeademd, maar niet wat de geschiedenis erachter is en of dat daadwerkelijk uitsluitsel gaf. Ik ben benieuwd genoeg om dit boek op te willen pakken.
De longdrijfproef verschijnt 24 april
Suzette verheugt zich op ...
De keizer van Gladness
Ocean Vuong, vertaald door Johannes Jonkers
Sinds ik zijn debuut Op aarde schitteren we even heb gelezen, is Ocean Vuong heel snel een van mijn favoriete auteurs aller tijden geworden. Hij leerde pas op elfjarige leeftijd lezen en schrijven en dat is fascinerend als je zijn werk leest, want hij is heel goed met taal, prozapoëzie en verhalen vertellen. Na zijn debuut bracht Vuong een tweede dichtbundel uit, De tijd is een moeder, en nu komt dan ein-de-lijk zijn tweede roman De keizer van Gladness. Hij verhaalt over de negentienjarige Hai, het Amerikaanse leven en gevonden familie.
Het boek komt halverwege mei uit, dus ik moet nog even wachten, maar die tijd heb ik wel nodig, want ik moet me nog voorbereiden op een emotioneel verhaal dat me in gruzelementen gaat breken. Het gaat het helemaal waard zijn.
De keizer van Gladness verschijnt 13 mei
Een magiërshandleiding voor defensief bakken
T. Kingfisher, vertaald door Anne-Marieke Buijs
Het wordt een geweldig voorjaar, want naast een nieuwe Ocean Vuong verschijnt ook de allereerste T. Kingfisher in Nederlandse vertaling. Als je mij al langer volgt op Hebban weet je dat ik gek ben op cosy fantasy en in het bijzonder de 'Legendes en lattes'-reeks van Travis Baldree. Koffie + kaneelbroodjes + boeken = mijn ultieme geluksplekje.
Een magiërshandleiding voor defensief bakken klinkt als de perfecte cosy fantasy met een cosy crime-element erin verwerkt. Het speelt zich af in een magische bakkerij mét dansende peperkoekmannetjes en een zuurdesemstarter genaamd Bob. Beter dan dit gaat het echt niet worden. Samen met haar kameraden moet magiër Mona een bijzonder mysterie oplossen dat begint met een huurmoordenaar. Ik kan niet wachten om te verdwijnen in deze magische wereld.
Een magiërs handleiding voor defensief bakken verschijnt 15 mei
Sander heeft zin in ...
Misleid
Harlan Coben, vertaald door Sabine Mutsaers
Harlan Coben behoort sinds het lezen van de stand-alone thriller Spoorloos tot mijn grootste favorieten. Ik ben een minder groot fan van zijn 'Bolitar'-reeks, hoewel ik er daar ook wel een heel aantal van las. Coben heeft in eigen land zo'n beetje alle prijzen gewonnen die er zijn en is een van de populairste makers bij streamingdienst Netflix. Fool Me Once is de titel van een van de hitseries die hij voor het videoplatform produceerde en heb ik bij uitzondering niet gelezen maar meteen gebinged.
In Misleid voert hij de hoofdpersoon uit Fool Me Once, politieagent Sami Kierce, op. Ik vind het als auteur en lezer een heel interessant gegeven om vanuit een oorspronkelijk stand-alone-idee op een creatieve manier een vervolg te maken. En dat laatste is Coben wel toevertrouwd, dunkt me.
Misleid verschijnt 25 maart
De dag van de wolf
Tomas Ross en Roel Janssen
De Haagse auteurs en voormalig Gouden Strop-winnaars Tomas Ross en Roel Janssen slaan de handen ineen met De dag van de wolf. Hoewel de bekroningen van hun werk al weer enige tijd geleden plaatsvonden (Ross in 1987, 1996 en 2003, Janssen in 2007) behoort het tweetal nog steeds tot Nederlands betere thrillerschrijvers. Complotspecialist Tomas Ross heeft tientallen thrillers op zijn naam staan en blies onlangs tachtig kaarsjes uit. Collega Roel Janssen levert met dit boek zijn tiende thriller af. Tussendoor schreef hij een handvol succesvolle non-fictieboeken, met name over financiële schandalen.
Dat een samenwerking tussen de meester van de complotthriller en de meester van de financiële thriller leidt tot een internationale spionagethriller kan niet anders dan veelbelovend klinken. Het boek speelt zich af rondom de NAVO-top in Den Haag. De veiligheidsmaatregelen rondom de komst van de belangrijkste politieke leiders ter wereld zijn ongekend. Oud-MIVD-medewerker Bob van Lennep en de jonge ambitieuze rechercheur Roos den Dulk moeten een huurmoordenaar met de naam 'Wolf' tegenhouden om te verhinderen dat Europa in brand komt te staan.
De dag van de wolf verschijnt rond 12 juni
Roos wordt blij van ...
De krater
Gerwin van der Werf
Sinds de bekendmaking dat Gerwin van der Werf de auteur is van het Boekenweekgeschenk ben ik enorm benieuwd naar het verhaal De krater. Ik kende Van der Werf voor dit nieuws nog niet, maar de enthousiaste aanprijzingen van de juryleden maken me enorm nieuwsgierig. Dat deze novelle de beste was van 149 kanshebbers belooft veel goeds.
Het verhaal, dat over drie jongeren gaat die op roadtrip gaan, klinkt interessant. Met name omdat de auteur zich, volgens de juryleden, heel goed in de jongeren verplaatst en authentiek, geloofwaardig en ontroerend hun belevingswereld weet vast te leggen. Van der Werf werd eerder meermaals genomineerd voor het Beste Boek voor Jongeren en staat zelf ook voor de klas, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat hij zich inderdaad overtuigend in hun perspectief zal weten te verplaatsen.
De krater verschijnt 12 maart
Dageraad boven de boete
Suzanne Collins, vertaald door Maria Postema
Net als miljoenen andere lezers kijk ook ik uit naar een van de grootste releases van het nieuwe jaar: Dageraad boven de boete. Dit is het vijfde boek in de 'Hongerspelen'-serie. Jaren na de oorspronkelijke trilogie verscheen er een paar jaar geleden de prequel De ballade van slangen en zangvogels, die zich 75 jaar voor de reeks afspeelt. Dageraad boven de boete wordt de tweede prequel en speelt zich 25 jaar voor de serie af, tijdens de Hongerspelen van Katniss' mentor Haymitch.
Als tiener was ik enorm fan van de oorspronkelijke trilogie. Tot mijn verrassing ontdekte ik een paar jaar geleden bij het herlezen van de boeken dat ik ze nog steeds erg goed vond. Het verhaal is razend spannend en tegelijkertijd is het een prachtig portret van een jonge vrouw die volwassen wordt, terwijl ze moet omgaan met de torenhoge verwachtingen van anderen en de constante aanwezigheid van camera's.
Dageraad boven de boete verschijnt 18 maart