Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

De Vijf Favorieten van...Annette van Ruitenburg

Lokaal en duurzaam zijn voor Annette van Ruitenburg sleutelwoorden, en dat brengt ze graag op haar lezers over. 'Liever lokaal', het kookboek waarvoor Annette van Ruitenburg de recepten schreef, viel onlangs twee keer in de prijzen. Tijdens de Kookboekenweek werd het bekroond tot Gouden Kookboek 2015 en vorige week won 'Liever Lokaal' de Young Food Movement Award.
In een mini-interview vertelt Annette van Ruitenburg over haar Vijf Favorieten in de keuken.


Gerecht

Mijn favoriete gerecht is datgene dat ik in de loop van de dag creëer. Al schoffelend in mijn tuin komen diverse geuren vrij. Ik zie dan wat er geoogst kan worden. Wat bij elkaar groeit, gelijk klaar is combineert ook vaak goed. Dan bedenk ik er vis of vlees bij en als ik vlees eet dan vooral Texels lamsvlees of ik doe iets met de bonen of knolletjes die ik nog heb. Een salade met kruiden en bloemen uit de tuin en tot slot een fruit toetje van fruit of bessen. Dit kan elke dag dus weer anders zijn.

Ingrediënt

Natuurlijk groenten. Onvergetelijke groenten en zilte groenten. Groenten met een bite en echte smaak, beetje zilt of bitter. Zelf geteeld, van de schorren of van de biologische teler. Groenten vervelen nooit ik kan er altijd iets creatiefs mee. Heb er inmiddels drie boeken erover geschreven en telkens ben ik opnieuw geïnspireerd!

Kookgereedschap

Mijn AGA, als moestuinierster kan ik niet zonder een AGA. Ik heb altijd grote hoeveelheden kruiden of tomaten om te drogen of kweepeer om te poffen. Ovenschalen vol knolletjes, aardpeer of bietjes. En dan ook nog een grote lamsbout langzaam laten garen, brood bakken of een taart. Ik heb vier ovens en vaak zijn ze allemaal in gebruik.

Gasten

Vaak krijg ik mensen te logeren voor een weekend of een paar dagen, dat heb je nou eenmaal als je op een eiland woont. Als deze gasten zich lekker thuis voelen en mee helpen in de keuken wordt het helemaal feest. Eerst doen we een rondje producenten, kaas, artisjokken, shiitake, asperges noem maar op of gaan we oesters of kokkels rapen, duindoorn zoeken of bramen plukken. Dan is er mijn tuin nog waar we kruiden, groenten en bloemen uit halen. Vervolgens gaan we de keuken in. Ik schenk mijn eigen wijn: Le Clos des Suds, want ben de importeur. Het zijn heerlijke Franse wijnen biologisch en met vergeten druivensoorten en van hele oude wijnstokken. We gaan dan samen koken en eten. En het kan laat worden….Er gaat toch geen boot en een drankje kan ook, want iedereen blijft slapen.  

Tv/chef-Kok


Natuurlijk Yvette van Boven. Wat doet ze het spontaan, ongekunsteld en persoonlijk. Meestal houd ik niet zo van kookprogramma’s, vaak vergroten ze de afstand tussen de thuiskok en de chef maar Yvette prikkelt de kijker en laat zien dat koken leuk, lekker en eenvoudig kan zijn.  



Over de auteur

Natascha van der Stelt

471 volgers
966 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: De Vijf Favorieten van...Annette van Ruitenburg

 

Gerelateerd

Over

Annette van Ruitenburg

Annette van Ruitenburg

Annette van Ruitenburg is een culinaire duizendpoot. Zij is initiatiefnemer en v...