Interview /
De Vijf Favorieten van Bart van Olphen
Bart van Olphen, Jamie Oliver en David Loftus
Bart van Olphen werd bekend dankzij zijn Fish Tales, de filmpjes van 15 seconden die hij op Instagram plaatst en waarin hij duurzaam gevangen vis klaarmaakt en recepten geeft. Vanaf eind 2014 nam zijn populariteit een vlucht toen Jamie Oliver zich bij zijn fans voegde en Barts filmpjes voortaan ook op Olivers Foodtube te zien waren. Zijn eerste kookboek Fishtales verscheen echter al in 2009. Bart's Fish Tales is alweer zijn zevende kookboek en heeft, net als de voorgaande zes boeken, vis in de hoofdrol.
De foto’s in Bart’s Fish Tales zijn gemaakt door David Loftus, die met veel succes onder meer de kookboeken van Jamie Oliver, Rachel Khoo en Elizabeth David fotografeerde. Voor Bart´s Fish Tales reisden auteur en fotograaf samen de hele wereld over om duurzame visserijgemeenschappen te bezoeken. Vanaf 9 maart zijn vijftien levensgrote, prachtige foto’s van de hand van David Loftus uit het boek te bewonderen bij boekhandel Scheltema. Deze foto-expositie ‘Bart’s Fish Tales’ zal dit jaar minstens tien gerenommeerde boekhandels aandoen.
Bart van Olphen over Bart’s Fish Tales
‘In Bart’s Fish Tales laat ik je niet alleen zien hoe leuk en eenvoudig het is om een heerlijk visgerecht op tafel te zetten, maar ook hoe wij er zorg voor kunnen dragen dat ook volgende generaties van vis kunnen blijven genieten. Samen met de wereldberoemde fotograaf David Loftus leefde, viste en kookte ik met de mannen, vrouwen en kinderen van 's werelds meest duurzame visserijgemeenschappen. Vissers die op een verantwoorde manier hun vis vangen en daarmee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.
Met dit boek wil ik de verhalen achter vis vertellen en iedereen inspireren om met goede, verantwoorde vis de lekkerste gerechten te maken. Enjoy! Voor nu en de toekomst.’
De Vijf Favorieten van Bart van Olphen
Gerecht
'Mijn favoriete gerecht is zeebaars in zoutkorst. De meeste pure bereiding voor vis waarbij alle smaken worden behouden en zonder poespas.'
Kookboek
'Les dîners de Gala van Salvador Dalí. Een prachtig kookboek machtig geïllustreerd door Dalí. Recepten uit de jaren 70 die we nu nooit meer zouden koken, maar die zoveel romantiek en kunde uitstralen.'
Ingrediënt
'Mosterd. Ik ben gek op de echte scherpe versie uit Dijon. Jammer dat alle fabrieken daar worden opgedoekt, maar de smaak blijft fantastisch. Elke week gaat er bijna wel een potje doorheen.'
Tv-kok
'Zonder enige twijfel Keith Floyd. Ik kijk er veel naar op YouTube. Authentiek in de puurste vorm. Echter dan dit wordt het niet.'
Tv-kookprogramma
'De programma’s van Jamie Oliver. Sinds ik hem heb leren kennen en met hem opnames heb mogen doen realiseer ik me nog meer dat hij echt uniek is. Alles perfect in één take en inhoudelijk gaat het niet alleen over lekker eten maar ook dat we de wereld echt een stukje beter moeten maken.'
Ben je nieuwsgierig geworden naar Bart’s Fish Tales en zin gekregen om een visje te bakken? Doe dan mee aan de winactie!