Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Community /

De vloek van de vergeten auteurs

door Soraya Vink (crew) 54 reacties
Tijdens de Week van het Vergeten Boek deelt Hebban redacteur Soraya graag een raadsel waar ze onlangs in dook; de vloek van de vergeten auteurs. Wie is volgens jou een vergeten auteur?

In een keer in de zoveel tijd lijkt het te gebeuren; een nieuw talent introduceert een fantastisch meesterwerk. De schrijvende pers, lezers en televisieprogramma's zijn in de ban van het boek en stiekem val je buiten de boot als je niet kan meepraten over deze net ontdekte 'parel'. Maar zoals de klok verder tikt en de blaadjes van de scheurkalender worden gehaald, is er een keihard feit: ook boeken komen en gaan. Totdat een auteur zich weer presenteert met nieuw werk kan het soms akelig stil blijven rond bepaalde namen waarover eerder lyrisch werd gesproken.

Natuurlijk heeft een auteur de tijd nodig om aan een nieuw boek te werken. Maar soms blijft het stil en komt er geen enkel boek meer op de plank van de auteur die jij eerder nog een glansrijke carrière had toebedeeld. Geleidelijk aan vergeet je wat je hebt gelezen, vragen andere boeken en auteurs om aandacht. Sowieso is dat onvermijdelijk in een wereld waarbij alles tegenwoordig om zichtbaarheid in allerlei vormen lijkt te draaien.

Hoe deden auteurs dat in een tijd waarbij niet de halve mensheid vastgeplakt zat aan zijn smartphone, tablet of televisie? Op de Engelstalige website Lithub is er een lijst van tien grote schrijvers die tegenwoordig door niemand meer gelezen worden. Wat te denken van het voorbeeld van schrijfster Jane Bowles dat wordt aangehaald in het artikel: ze bracht slechts één boek uit in 1943 (dat nog wel verkrijgbaar is), maar was voorbestemd om een glansrijke reputatie te verdienen. Het leverde haar een positie op de lijst 'undeservedly neglected writers on the American Scholar' op.

Het lijkt bijna een vloek te zijn als auteurs geen nieuwe boeken meer uitbrengen dat automatisch hun boeken van ons netvlies verdwijnen. Soms leidt het er zelfs toe dat boeken helemaal niet meer gelezen worden. Met andere woorden; het is klaar, de auteur is uitgeschreven dus de boeken worden afgeschreven. Zie je het al voor je dat stapels met boeken door dit argument daarmee verbannen zouden zijn tot een nieuwe term; afdankertje. Onbewust doet het denken aan het Kerkhof der Vergeten Boeken dat Carlos Ruiz Zafón in zijn vierluik van romans introduceert.

‘Dit oord is een mysterie. Een sanctuarium. Elk boek dat je ziet, elke band, heeft een ziel. De ziel van degene die het heeft geschreven en van degene die het heeft gelezen en ervan heeft gedroomd. Telkens als een boek in andere handen overgaat, telkens als iemand zijn blik over de bladzijden laat glijden, groeit zijn geest en wordt sterker. De boeken die niemand zich meer herinnert, die mettertijd verloren zijn gegaan, leven op deze plek voor altijd voort en wachten erop in handen van een nieuwe lezer te geraken, een nieuwe ziel.’

- uit de roman Het spel van de engel

Dat 'oudjes' weer hot topic kunnen zijn in het boekenvak, was onlangs merkbaar met DWDD boekenpanel-tip De reiziger van de Duitse schrijver Ulrich Alexander Boschwitz (1915-1942). Door de dreigende setting van de Tweede Wereldoorlog werd hij kort geïnterneerd en per boot naar Australië gedeporteerd. Toen Boschwitz in 1942 mocht terugkeren naar Engeland, werd het schip waarop hij meeging getorperdeerd. Samen met 41 andere passagiers kwam hij om het leven, hij was toen pas 27 jaar oud. Jaren later werd het manuscript ontdekt door een Duitse redacteur waarna het in 2018 in de boekwinkel verkrijgbaar was. De omgekeerde wereld. 

Het is dus de taak van redacteuren en lezers wereldwijd om die vergeten auteurs een nieuwe kans te geven. Omarm hun boek, deel je ervaring met andere lezers (bijvoorbeeld op Hebban) en doorbreek die vloek. Want ook oude boeken verdienen een tweede kans.



Wie is volgens jou een vergeten auteur?

Kwam jij onlangs een boek tegen in je kast van een auteur waarvan je je afvroeg waarom er geen nieuwe boeken zijn verschenen? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, wie weet kunnen we er samen voor zorgen dat het mysterie ontrafeld wordt.

De Week van het Vergeten Boek

Tijdens de Week van het Vergeten Boek van 20 t/m 26 oktober a.s. kun je de ervaringen van andere veellezers en auteurs lezen, inspireren boekverkopers je met hún vergeten boeken en delen we de resultaten van de enquête. Alle artikelen vind je hier.  



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

8 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De vloek van de vergeten auteurs

 

Gerelateerd