Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Advertorial /

De vrouw achter Thorbecke is het middelpunt van deze historische roman

door Hebban Crew 4 reacties
In de historische romans van Marja Visscher worden vaak vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht gezet. Zij stonden achter hun echtgenoot, speelden een rol in historische gebeurtenissen en worden zo uit de vergetelheid gehaald. In 'Het torentje van Adelheid' is dat de echtgenote van Johan Rudolph Thorbecke, de grondlegger van het Nederlands parlementarisme. Lees een sneak preview en maak kans op het boek.

Marja Visscher (1951) is journalist en auteur. Van 1983 tot 2016 was ze werkzaam als directeur bij een uitgeverij en specialiseerde ze zich in topografische en historische uitgaven. Het inspireerde haar ook zelf de pen op te pakken en in 2016 verscheen haar eerste historische roman, Tussen rang en stand. Visschers romans kenmerken zich door het uitgebreide onderzoek achter de verhalen.

'Zestien meisjesjaren, een kind nog, tegenover een man van vijfendertig, waarover zou ze zich zorgen moeten maken.' – Uit: Het torentje van Adelheid

De auteur is inmiddels al in de levens gedoken van Sara Louisa van Assendelft (1717-1807), Josephine Fesser (1819-1891), Sara Johanna Hoevenaar (1756-1816), Johanna van Coesveld (1684-1768) en nu ook Adelheid Solger (1817-1870). Daarnaast schrijft Visscher over belangrijke historische gebeurtenissen zoals de drooglegging van het Haarlemmermeer en het Amsterdamse pachtersoproer, en over plaatsen zoals Hotel Piek in het dorp Klaaswaal.

Het torentje van Adelheid

Johan Rudolf Thorbecke bezoekt de weduwe gravin Henriëtte Solger in Dresden. Haar dan vierjarige dochtertje Adelheid wordt door hem voorgelezen en roept: 'Later trouw ik met de professor en word ik koningin van Nederland.' In 1831 bezoekt Thorbecke de familie opnieuw en wordt hij, tot teleurstelling van moeder Henriëtte, verliefd op de negentien jaar jongere dochter Adelheid.

Het wordt Thorbecke niet gemakkelijk gemaakt. De toeziend voogden laten haar niet zomaar los. Na twee jaar wachten trouwen zij en leven een gelukkig leven waarbij Adelheid zeer geïnteresseerd is in zijn politieke carrière. Toch kent hun leven samen ook pikzwarte momenten en moeten zij vechten om die te boven te komen.

Leesfragment

Thorbecke en zijn Adelheid worden gezien als hét liefdespaar van de negentiende eeuw en bovendien biedt Het torentje van Adelheid een inkijkje in het Haagse torentje van die tijd. Hieronder lees je alvast een sneak preview van de historische roman. Spreken deze eerste bladzijden je aan? Schrijf je dan vooral in voor de winactie met het boek.

Lees hier de sneak preview

'Het is een mooi uitgewerkt historisch verhaal en het is een plezier om te lezen. Met fijne personages en een goed geschetst beeld van het leven.' – 4* Hebban-recensie van De dame van het Voorhout

Adelheid Solger

Adelheid Ernestine Caroline Henriëtte Solger werd in 1817 geboren als de dochter van een hoogleraar filosofie, die contact onderhield met veel vooraanstaande Duitse filosofen en dichters en stierf toen het meisje drie jaar oud was. Hoewel er een leeftijdsverschil van negentien jaar bestond tussen Adelheid en haar echtgenoot Johan Rudolph Thorbecke, valt uit de bewaard gebleven correspondentie op te maken dat het een buitengewoon gelukkig huwelijk is geweest. Zelfs na dertig jaar huwelijk schreef Thorbecke haar nog altijd romantische brieven. Ze kregen vier zoons en twee dochters.

Adelheid Thorbecke was zeer geïnteresseerd in politiek. Ze was goed op de hoogte door het beheren van de politieke correspondentie van haar man, die haar bovendien uitgebreid verslag deed 's avonds bij thuiskomst. Zo versloeg ze de vorming van het tweede kabinet-Thorbecke in 1862, aangevuld met haar eigen mening, waarmee ze Thorbeckes collega's informeerde. Ook las ze verschillende kranten en staatsstukken en woonde ze vaak debatten bij in de Tweede Kamer.

Haar invloed op het Haagse kabinet was vrij groot. Ze bemiddelde bij het verkrijgen van functies of verbond haar naam aan een vereniging, ook deed ze suggesties voor benoemingen op politieke functies. Dat die personen inderdaad op de plek van bestemming terechtkwamen, samen met de vele dankbrieven naar aanleiding van haar bemiddeling, is bewijs voor Adelheids belangrijke positie in de Thorbeckejaren. Ze onderhield bovendien een warme vriendschap met koningin Sophie, waardoor ze politieke informatie verkreeg waar haar echtgenoot – die regelmatig problemen had met koning Willem III – geen toegang toe had.

Bron: Rose Spijkerman, Solger, Adelheid Ernestine Caroline Henriëtte, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

'Met veel expressie in haar levendige ogen die hem veel lijken te zeggen, knikt ze. Dit is het beeld van haar dat in zijn geheugen gegrift staat en dat hij mee terug neemt naar Leiden.' – Uit: Het torentje van Adelheid

Winactie

Maakt het leesfragment nieuwsgierig naar het levensverhaal van Adelheid Thorbecke en zou deze historische roman niet misstaan in jouw boekenkast? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Zomer & Keuning vijf exemplaren weggeven van Het torentje van Adelheid door Marja Visscher. Kijk snel hoe je mee kunt doen.

Naar de winactie



Over de auteur

Hebban Crew

2599 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De vrouw achter Thorbecke is het middelpunt van deze historische roman

 

Gerelateerd

Over

Marja Visscher

Marja Visscher

Marja Visscher (1951) is journalist en auteur. Ze schrijft historische romans ov...