De Week van de Podcast: Hebban selecteert podcasts voor lezers
NPO presenteert De Week van de Podcast
Jurre Bosman, directeur audio NPO: 'Steeds meer luisteraars ontdekken de podcast. Het is audio waarmee je even uit de dagelijkse realiteit kunt ontsnappen: een persoonlijk verhaal, een gesprek dat inzicht biedt in een andere wereld, een nieuwe kijk op zaken of gewoon voor de ontspanning.
Onderweg of juist thuis, met je oortjes in, op de bank. Bij de NPO bieden we nu al een enorme bibliotheek met titels aan en tijdens De Week van de Podcast breiden we die nog verder uit. Hiermee willen we de podcast ook onder de aandacht brengen van nieuwe luisteraars, naast de 2,5 miljoen maandelijkse gebruikers die we al bereiken.
En natuurlijk is dat ook een mooi moment om kennis te maken met ons nieuwe audioplatform NPO Luister, een experimentele dienst waar alle podcasts en radiozenders van de NPO gratis te beluisteren zijn via één app.'
NPO Podcasts over boeken
NPO Radio 1 Boekenpodcast
Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek? Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen. Dat kunnen romans zijn, maar ook non-fictie boeken over uiteenlopende onderwerpen.
Zelfhulpboekenclub
Stijn van Vliet en Jasper Demollin duiken in de Zelfhulpboekenclub nog dieper in de wereld van de zelfhulpboeken samen met onder anderen comedian Kasper van der Laan en presentatrice Emma Wortelboer en in een special met Jan Geurtz. Voor luie lezers met existentiële vragen.
De ware aard
In tijden van crisis komt de menselijke natuur bovendrijven, zo zegt men. Maar wat is die menselijke natuur eigenlijk? Deze zomer kijken we diep in de spiegel. Zien wij een gutmensch of een meeloper, een hypocriet of een homo economicus? Aan het woord komen 8 uitgelezen gasten over 8 boeken die ons mensbeeld bepaalden.
Het beste van Biesheuvel
De vrolijkste, ontroerendste en mafste verhalen van schrijver & meesterverteller Maarten Biesheuvel gebundeld in een 20-delige podcast. Voorgedragen door Biesheuvel zelf en voorzien van een introductie van ‘Biesoloog’ Erik de Bruin, in gesprek met radiomaker Remy van den Brand.
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
In deze spannende en grappige podcast beleven we de avonturen van Allan Karsson die op zijn honderdste verjaardag uit het bejaardentehuis vlucht. In deze podcast kun je meer dan 100 bekende Nederlandse stemmen herkennen. De podcast werd elke werkdag in delen uitgezonden door De Nieuws BV.
Podcasts over kinderboeken
De Waanzinnige Podcast
De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In 7 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek, en er wordt een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat ze het boek willen lezen.
De Grote Vriendelijke Podcast
De Grote Vriendelijke Podcast is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Het initiatief van kinderboekenrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) werd gelanceerd in september 2018.
Nog meer boekenpodcasts
Boekenpodcast Het verhaal
Monique Huijdink is schrijver van de factionroman De Baas (NWADAM), interviewer en copywriter. Voor boekenpodcast Het verhaal interviewt zij Nederlandse en Vlaamse schrijvers over hun werk. Ze sprak onder andere met Kees van Beijnum, Marleen Stikker en Lodewijk Asscher.
Boeken FM
In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en podcastmaker Peter Buurman welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan — actueel, relevant of gewoon ijzersterk. Boeken FM is de eerste podcast van Das Mag — in samenwerking met De Groene Amsterdammer.
Lopen met Lebowski
In de podcast Lopen met Lebowski gaan redacteurs aan de wandel met hun Nederlandse auteurs die net een nieuw boek af hebben, op een locatie die raakt aan die roman.
Persoonlijke podcast-tips
Als een spannend jongensboek
In Brand in het Landhuis gaat podcastmaker Simon Heijmans terug naar de plek waar hij zijn jeugd doorbracht om op zoek te gaan naar het ware verhaal over de excentrieke miljonair Ewald Marggraf. De grootgrondbezitter kwam op 7 december 2003 bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. Marggraf bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie?
Sander: Een podcasttip voor iedereen die houdt van verhalen vol mysterie. Ik heb ademloos zitten luisteren naar de speurtocht van Simon Heijmans. Bingewaardige podcast!
Een cold case vol fouten
In de podcast De moord op Patrick duikt podcastmaker Sanne Boer in de cold case van Patrick van der Bolt. Op tweede kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar ‘s ochtends dood gevonden in zijn appartement. Hij is vermoord. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet.
15 jaar later is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost. Sanne Boer duikt in het leven van Patrick en ontdekt dat niets is wat het lijkt. In Nederland zijn er ruim 1500 onopgeloste zaken, cold cases. Waar ging het mis in het politieonderzoek bij Patrick? En wat zegt dit over de kwaliteit van de opsporing in Nederland?
Sander: Ik heb vol verbijstering zitten luisteren naar deze podcast-reeks. Een goede tip voor mensen die ooit aan de buis gekluisterd zaten voor Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.
Een intrigerend klein verhaal
In De laatste dans gaat podcastmaker, muzikant en auteur Frans Pollux op zoek naar Uwe, een spoorloos verdwenen stamgast van een Roermonds café. Zeven jaar geleden vertrok Uwe om te sterven, na een laatste dans op een liedje van Pollux. Maar is Uwe wel écht dood? Als Pollux jaren later van de kastelein van het café hoort dat zijn liedje de herinnering aan Uwe levend houdt, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Ging Uwe wel dood? Of leeft hij nog? In zeven bloedstollende afleveringen legt Pollux bloot wat Uwe verborgen had willen houden.
Sander: Frans Pollux bewijst dat er ook in een de kleinste verhalen een groot verhaal kan schuilen. Ik had niet verwacht dat het verhaal van de verdwenen Uwe mij zoveel zou doen. Pollux maakt je deelgenoot van zijn ongemakkelijke speurtocht waarin vragen centraal staan als: wat geeft mij het recht om iemand op te sporen die niet gevonden wil worden? Dat liedje krijg je nooit meer uit je hoofd.
Een zwarte bladzijde
In De Gijzeling van Gladbeck maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland voor een reconstructie van één van de meest roemruchtige bankovervallen ooit. Dat was in het Duitse stadje Gladbeck in 1988. Op de overval volgde een bloedige gijzeling. Welke rol speelden de media in dit spraakmakende gijzeldrama? Zijn er nog onbeantwoorde vragen? Marcel en Roel zoeken hier antwoord op in deze zesdelige serie. Deze podcast is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.
Sander: Wow. Dit bizarre, waargebeurde verhaal komt écht bij je binnen door het gechagrijn van Marcel van Roosmalen en de kennis en vertelkracht van Roel Gootzen. Wat een verhaal is dit zeg. De politie stapelde fout op fout, maar ook de betrokken journalisten konden hun handen niet in onschuld wassen. Zeer spraakmakend. Ik vraag me werkelijk af waarom ik tot deze podcast nog nooit van Gladbeck had gehoord. Tip: op YouTube vind je een paar hele interessante documentaires met historisch beeldmateriaal van deze zwarte bladzijde in de jonge Duitse geschiedenis.