De zomerhit van 2005: De schaduw van de wind
Alweer elf jaar geleden begon De schaduw van de wind aan zijn opmars. De roman van Carlos Ruiz Zafón dook in de tweede week van juli 2005 op in de Nederlandse bestsellerlijst en nam daar plek 29 in beslag. In de weken die volgden klom het boek op tot zijn hoogste positie (nummer 2) en zou de gehele zomer aan de bovenkant van de lijst blijven plakken. Uiteindelijk stond De schaduw van de wind tot mei 2007 onafgebroken in de Bestseller 60, maar ook in de jaren erna was het boek op een paar weken na niet weg te denken. In een interview zegt Nelleke Geel, uitgever én vertaler van Zafón: ‘Na het verhaal over ‘wat wordt hét zomerboek van 2005’ in de Volkskrant wist ik: dit wordt wat. Daarna zijn we niet meer gestopt met drukken.’
Geel heeft het hier over het artikel van Bert Wagendorp uit juni 2005, vlak voor de zomer zou losbarsten. Daarin onderzocht hij het geheim achter het maken van een bestseller en concludeerde dat boekhandelaren een dikke vinger in de pap hebben:
''Welk boek ik momenteel aanbeveel?' vraagt Gerrit-Jan Bouwman [boekhandelaar, red.]. 'De schaduw van de wind van Zafón. Ken je dat?'' Nog niet, maar het wordt tijd voor aanschaf. Schijnt een erg goed boek te zijn, De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón. Hoor je van iedereen. Echt een boek om mee te nemen op vakantie en lekker in één ruk uit te lezen, in de schaduw en uit de wind, met een koele rosé binnen handbereik.’ de Volkskrant, 2005
De schaduw van de wind speelt in het oude centrum van Barcelona ten tijde van de Franco-periode. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daniel mag een boek uitkiezen en kiest ‘De schaduw van de wind’, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, en hij gaat op zoek naar meer informatie over het boek en de schrijver.
Overigens zette het echte boek nog een trend in gang: in de jaren die volgden barstte het in de boekhandels van romans die in dezelfde stijl werden vormgegeven. Het mysterieuze stadsbeeld in sepia, een keuze van ontwerper en vormgever Wil Immink, veranderde in een stijl die door veel uitgevers werd geïmiteerd, op zoek naar hetzelfde succes als dat van deze zomerhit.
De zomerhit van nu
Voor jou van Jojo Moyes was in 2014 al een zomerhit te noemen, met plek 4 als hoogst behaalde positie. Deze zomer lijkt Moyes het succes dunnetjes over te doen met de filmeditie van het boek. Me before you draait sinds begin juni in de bioscoop en sindsdien is het boek wederom in de Bestseller 60 te vinden, met afgelopen week de hoogste notering tot nu toe dit jaar (9). Op Hebban heeft de roman dan ook al een kleine 500 beoordelingen en staat bovendien op nummer 5 in de Most Wanted Fictie van afgelopen week.