Debuutthriller 'Klaverblad' combineert persoonlijke tragedie met vastgoedfraude
Floris Kleijne (1970) is een succesvol auteur van korte verhalen. Sinds 2003 wordt hij gepubliceerd in het Engels met verhalen die navigeren tussen sciencefiction, fantasy, horror, suspense en ook mainstream. Sinds 2008 is hij ook weer in de Nederlandse taal actief; zo was hij redacteur en samensteller van de verhalenbundel Millennium en schreef hij de korte fictie-bundels Ontmoeting met vormgever en Mashup.
'Een van de beste Nederlandse thrillerschrijvers.' – Veronica Magazine
Vijf jaar geleden besloot hij een serieuze stap in zijn schrijverscarrière te zetten en zich te wijden aan het schrijven van een volledig boek. Dat werd Klaverblad, een spannende thriller waarin Zorah, een succesvolle consultant, bedreigingen van een wel heel persoonlijke aard krijgt. Haar verleden is omstreden, en Kleijne verbindt dit huiselijke drama met de snelle, flitsende wereld van vastgoed.
Klaverblad
Zorah was vijf toen haar vader haar moeder doodsloeg met een bijl. Vijfentwintig jaar later is ze een zeer succesvolle consultant die op het punt staat de deal van haar leven te sluiten. Tot ze een bericht krijgt met een afbeelding van een bloederige bijl.
Wat heeft het bericht te betekenen? Wie weet er van Zorahs verleden af? En is de timing toevallig, of zijn Zorahs privé- en zakelijke leven onlosmakelijk met elkaar verbonden? Om haar vele vragen te beantwoorden, neemt Zorah privédetective Roelant in de arm. Maar is Roelant wel wie hij beweert te zijn, of brengt hij Zorah alleen maar verder in gevaar?
'Ik kijk naar beneden. Naar het scherm.
Naar de afbeelding op het scherm.
En alles stopt.' – Uit: Klaverblad
De Klimop-zaak
Kleijne liet zich inspireren door de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. In november 2007 deed de FIOD op meer dan 50 locaties in Nederland, België en Zwitserland invallen in verband met de vastgoedfraude die bekend zou worden onder de codenaam 'Klimop-zaak'. Een belastinginspecteur kwam op het spoor van de fraude door het volgen van de geldstromen van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds.
Het Openbaar Ministerie wees uiteindelijk meer dan 40 personen en ruim 80 bedrijven aan als verdachten. Ze hoogden rekeningen op met niet-geleverde diensten en verhandelden pakketten onroerend goed ver onder de daadwerkelijke waarde, zodat de meerprijs onder de verdachten verdeeld kon worden. Personeel binnen Philips Pensioenfonds en Bouwfonds, dat toezicht moest houden, werd omgekocht. Naar schatting is er voor zo'n 200 tot 250 miljoen euro verduisterd.
Leesfragment
Spreekt deze spannende thriller met een mix van bedrijfsleven en persoonlijk trauma jou aan? Lees hieronder een sneak preview van Klaverblad!
Houd Hebban goed in de gaten, want binnenkort verschijnt er een interview met Floris Kleijne!