Column /
Dertig dagen vegan
Sinds ik jaren geleden duizenden kleine gele pluizenbolletjes over een loopband zag rollen – pas een paar maanden terug ontdekte ik dat deze kuikentjes meestal levend versnipperd worden – zijn knapperige kippenvleugeltjes een no go voor mij.
Maar sinds deze zomer eet ik helemaal geen vlees meer. Dat was niet zo’n grote stap, want daarvoor at ik het ook al nauwelijks. De voornaamste reden: ik vind lang niet al het vlees lekker. Ja, een stuk gebraden kip of een gehaktbal vind ik heerlijk, maar met een karbonade of biefstuk hoef je bij mij niet aan te komen zetten. Aan de meeste vleesgerechten hecht ik vooral emotionele waarde: het draadjesvlees van mijn moeder en de mini-gehaktballetjes van mijn tante smaken prima omdat zij het bereid hebben.
Een andere reden om geen vlees te eten, zijn de gezondheidsvoordelen. Sinds anderhalf jaar kook ik zoveel mogelijk from scratch – met onbewerkte voedingsmiddelen (whole foods) als groenten, peulen, bonen, rijst en granen. Je ontdekt langzamerhand dat veel supermarktvlees vol zit met hormonen of antibiotica. Zo vlogen de plofkippen ons het afgelopen jaar om de oren in de media. Logisch dus om die links te laten liggen – beter voor je gezondheid (de voedingsstoffen uit vlees kun je ook uit andere producten halen) en beter voor de dieren.
Ik voelde me er dan ook steeds minder prettig bij als er dieren gedood worden voor mijn eten. Mijn zoektocht naar vegetarische recepten bracht me eerder dit jaar op het spoor van veganisme. Ik werd me ervan bewust dat niet alleen het doden van de dieren leed veroorzaakt, maar dat ook de productie van eieren, honing en andere dierlijke ingrediënten in levensmiddelen niet altijd op een diervriendelijke manier plaatsvindt.
Toch kan ik het niet laten om regelmatig een gekookt eitje te nuttigen, een bak kwark naar binnen te werken, sushi met tonijn te eten (my favourite!) of te zondigen met heerlijk romig ijs. Tijd om mezelf uit te dagen! Begin september gaf ik me dan ook op voor de Vegan Challenge: in de maand oktober eet ik dertig dagen plantaardig!
De uitdaging
De Vegan Challenge is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Het initiatief komt van een aantal ‘gepassioneerde idealisten die graag een steen(tje) bijdragen aan een diervriendelijkere wereld.’ De challenge wordt tweemaal per jaar georganiseerd. Hoewel veganisme uiteraard meer inhoudt dan enkel het vermijden van dierlijke voedingsmiddelen, is dat deze maand wel het uitgangspunt. Wanneer je je (gratis) voor een challengemaand opgeeft, ontvang je namelijk een dagelijkse nieuwsbrief met recepten voor ieder moment van de dag. Ook kun je via sociale media en de ‘buddymap’ in contact komen met andere deelnemers aan de VeganChallenge.
De organisatie probeert het de deelnemers zo makkelijk mogelijk te maken om mee te doen. Het doel is namelijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken en dus is de uitdaging laagdrempelig: als je je aanmeldt, krijg je iedere dag simpele, supermarktvriendelijke recepten in je mailbox.
Hoewel ik ‘simpel’ toejuich, wil ik ook wat uitdagender recepten uitproberen deze maand en heb me dus gestort op het uitzoeken van de toppers onder de vegan kookboeken. Bekijk hier mijn listmania met informatieve, afwisselende en originele boeken met plantaardige recepten. Want de eerste vragen die iemand krijgt wanneer hij of zij aankondigt veganistisch te willen eten zijn: “Dan krijg je toch niet genoeg voedingsstoffen binnen?” en “Dan kun je helemaal geen lekkere dingen meer eten, toch?”
Naar aanleiding van mijn voorbereidingen op deze maand en de heerlijke recepten die ik in de kookboeken voorbij zag komen, vermoed ik dat de antwoorden op beide vragen “Jawel!” zal zijn. Of zal het me (letterlijk) vies tegenvallen? Je leest het allemaal terug in mijn columns op Hebban Culinair!
Wil je ook de uitdaging aangaan? Opgeven kan nog via Vegan Challenge. Volg mijn challenge hier op Hebban, en bekijk het resultaat van de recepten via foto’s op Instagram (@Letterwereld).
Wil je meer weten over veganisme of plantaardig eten? Volgende week lees je meer achtergrondinformatie in een apart dossier op Hebban Culinair.