Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Destination Amsterdam

door Daphne van Rijssel (crew) 7 reacties
Parijs heeft een Da Vinci Code-tour, in Stockholm kun je in de voetsporen treden van Stieg Larssons Millennium-personages en Amerikaanse jongeren reizen massaal naar Amsterdam om de route van John Greens ‘Een weeffout in onze sterren’ te lopen. Het heeft toch iets magisch om het decor van een boek zélf te bezoeken. Hebban ging op zoek naar boeklocaties in Amsterdam!

Max Havelaarof de Koffiveilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappy - Multatuli (1860)

Lauriergracht 37



"Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht, no. 37. Het is mijn gewoonte niet, romans te schrijven, of zulke dingen, en het heeft dan ook lang geduurd, voor ik ertoe overging een paar riem papier extra te bestellen, en het werk aan te vangen, dat gij, lieve lezer, zoëven in de hand hebt genomen, en dat ge lezen moet als ge makelaar in koffie zijt, of als ge wat anders zijt." (p.17)

Dit zijn de eerste zinnen uit de wereldwijd bekende aanklacht van Multatuli (Eduard Douwes Dekker) tegen het corrupte regeringssysteem van Nederlands-Indië. Lauriergracht 37 werd nooit echt bewoond door een makelaar in koffie, maar was jarenlang onderdeel van het kloostercomplex van de Zusters van De Voorzienigheid. Het gebouw werd in de jaren '90 gerenoveerd tot een appartementencomplex. Naast de voordeur prijkt nog wel een gegraveerde steen met de naam van het fictieve makelaarskantoor, Last & Co.

Een weeffout in onze sterren - John Green (2012)

Leidsegracht

"Terwijl de duisternis inviel, liepen we de gracht af. Een straat bij restaurant Oranje vandaan stopten we bij een bankje, omgeven door oude, roestige fietsen die met kettingen waren vastgemaakt aan fietsenrekken en aan elkaar. We gingen naast elkaar zitten, heup aan heup, met ons gezicht naar de gracht, en hij sloeg zijn arm om me heen." (p.139,140)

Sinds het succes van John Greens bestseller The fault in our stars ( Een weeffout in onze sterren ), die zich deels afspeelt in onze hoofdstad, is de Amsterdamse Leidsegracht een trekpleister voor vele toeristen. De roman wordt verteld vanuit de zestienjarige Hazel die aan kanker leidt en bij een praatgroep de zeventienjarige Augustus ontmoet, op wie ze verliefd wordt. Samen reizen de tieners naar Amsterdam om Hazels wens, het ontmoeten van haar favoriete schrijver, in vervulling te laten gaan.

Na de verschijning van de boekverfilming in 2014, wordt de ene na de andere selfie genomen op het bankje waar hoofdpersonages Hazel en August een intiem moment beleven. Toen het bankje vorig jaar op mysterieuze wijze verdween, haalde dat nieuws zelfs de buitenlandse kranten. Gelukkig plaatste de gemeente al gauw een vervangend bankje op de Leidsegracht.


Een honger - Jamal Ouariachi

Pakhuis de Zwijger


Een honger vertelt het verhaal van journaliste Aurélie, die na bijna tien jaar weer in contact komt met haar vroegere geliefde Alexander Laszlo. Destijds kreeg ze de schrik van haar leven toen Laszlo, de bekende ontwikkelingswerker, volkomen onverwachts werd gearresteerd omdat hij een van zijn Ethiopische adoptiekinderen zou hebben misbruikt. Meer dan een jaar deelde ze het bed met een vermeende pedofiel. Al die tijd heeft Aurélie, die nu inmiddels moeder is, geen contact gehad met Laszlo. Maar als hij haar opnieuw een voorstel doet, heeft dat ingrijpende gevolgen. 

"Het is pas begin september en toch stormt het op de Piet Heinkade. Aurélie is bezweet als ze eindelijk aankomt bij het Pakhuis. Binnen ruikt het naar schoonmaakmiddel en koffie, er heerst een gezelligheid als van een vrijdagmiddagborrel, maar het is maandagochtend en het is voor het eerst in maanden dat ze elkaar allemaal weer zien." (p. 462,463)

Pakhuis de Zwijger is in Een honger de plek waar Aurélies werk, de redactie van het tv-programma Bord op Schoot gevestigd is. In werkelijkheid is De Zwijger een voormalig koelpakhuis, dat tegenwoordig fungeert als een culturele organisatie met programma's voor en door creatievelingen.



Alleen maar nette mensen - Robert Vuijsje (2008)

Ici Paris XL, P.C. Hooftstraat



David Samuels is 21 en alhoewel hij eruit ziet als een Marokkaan, is hij van Joodse komaf. Hij groeide op in de chique Amsterdamse wijk Oud-Zuid en leidde tot nu toe precies het leven dat van hem verwacht werd. Maar nu is David op zoek. Hij zoekt naar zijn ware identiteit, naar wat hij later moet worden, maar bovenal zoekt hij een intellectuele negerin. Wat volgt is een zowel komische als contronferende zoektocht, waarin David kennismaakt met het leven in de Bijlmer en waarbij de multiculturele samenleving onder de loep wordt gelegd.

"We liepen door de P.C. Hooftstraat. Ik zou Rowanda mijn buurt laten zien. Ze wilde niet naar kledingwinkels kijken. Mijn analyse was dat Rowanda niet geïnteresseerd was in de kleding die ze daar verkochten. Dat soort kleren zou ze toch nooit dragen, en ze hadden haar maat niet. 
Ze wilde alleen zien of de Ici Paris XL hier anders was dan die in de Amsterdamse Poort." (p.85)

Alleen maar nette mensen werd een enorme bestseller. In 2012 werd de roman succesvol verfilmd met Géza Weisz in de rol van David en Imanuelle Grives als Rowanda.

De Avonden - Gerard Reve
 (1947)
Schilderskade = Jozef Israëlkade

"Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de tweeëntwintigste december 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters, ontwaakte. Hij keek op zijn lichtgevend horloge, dat aan een spijker hing. ‘Kwart voor zes,’ mompelde hij, ‘het is nog nacht.’ Hij wreef zich in het gezicht." (p.7)


Zo begint Gerard Reve's debuutroman uit 1947. Met Schilderskade 66, het huis waarin Frits van Egters ontwaakt, wordt de Jozef Israëlkade 116-1 (nieuwe nummering 415) in de Amsterdamse Pijp bedoeld. Dit is het huis waar Gerard Reve samen met collegaschrijver Karel van het Reve woonde.

De Avonden wordt beschouwd als een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur, klassiek geworden vanwege de treffende beschrijvingen van de saaiheid die de jaren na de oorlog beheerste. In tien hoofdstukken worden tien dagen uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters beschreven. De roman zorgde voor veel commotie, zo schreef Godfriend Bomans in zijn recensie in Elsevier: "zelden een boek gelezen zo naargeestig, zo zeer van iedere positiviteit verstoken, zo grauw, cynisch en volstrekt negatief". Veel adolescenten vonden juist herkenning in de personages uit De Avonden en beschouwden Frits van Egters als dé stem van de naoorlogse generatie.

De Avonden werd in 1989 verfilmd door Rudolf van den Berg.

De kinderhater - Guido den Aantrekker
 (2014)
Passenger Terminal 
Amsterdam

Tycho Ittervoort leidt een snel en hip bestaan als roddeljournalist voor een schandaalblad. Zijn leven bestaat uit luxe restaurants, merkkleding en reisjes naar Milaan. Tycho's enige doel is het scoren van spraakmakende scoops. Voor liefde heeft hij geen tijd, voor minnaressen wel:

"Op een liefdadigheidsdiner in de Passenger Terminal Amsterdam, iets voor bedreigde diersoorten, was ik naast een bedrijfsjuriste uit de vrindjesperiferie van Willem-Alexander geplaatst; ik herkende haar als een telg van een van de rijkste families van Nederland. Not my cup of tea (anderhalve meter hoog, een zegelring, en een bol kapsel waarvan de onderkant waterpas was), maar ze had een botte humor die mij ronduit amuseerde." (p.23)

Als Tycho zijn oud-klasgenootje Faye tegen het lijf loopt, weet zij zijn hart onherroepelijk te veroveren. Er blijkt echter een probleem te zijn: Faye heeft een zoontje van zes. Ondanks zijn afkeer van kinderen en burgerlijkheid, lukt het Tycho uiteindelijk om te wennen aan het gezinsbestaan. Faye raakt zwanger en juist wanneer Tycho zichzelf eindelijk als vader kan voorstellen, wordt het stel getroffen door het noodlot: hun baby komt dood ter wereld.

De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) ligt aan de Piet Heinkade en is sinds 2000 de aanlegplaats voor cruiseschepen. De PTA is gebouwd in de vorm van een grote golf. Jaarlijks leggen er circa honderd cruiseschepen aan en enkele honderden Rijncruises.

Vita - Matthijs Kleyn (2011)
Pizzeria Renato's

Op dezelfde dag dat Matthijs Kleyn -ook wel bekend als televisiemaker en Jakhals Thijs- de relatie met zijn depressieve vriendin verbrak, begon hij hun ingewikkelde liefdesverhaal op te schrijven. Hij werkte het verhaal uit tot de roman Vita, die in 2010 bij Uitgeverij Prometheus uit een postzak werd gevist. Dat bleek een goede zet, Vita was op 8 juni 2011 de hoogste binnenkomer in De Bestseller 60 en werd een enorme bestseller.

Vita vertelt het deels autobiografische verhaal van Hylke Moorman die verliefd wordt op de vreemde, kleine Vita. Eindelijk lijkt Hylke zijn geluk gevonden te hebben, totdat blijkt dat Vita depressief is en meer naar de dood dan naar het leven verlangt. Hoe Hylke ook zijn best doet om Vita van het leven te leren genieten, elke poging blijkt tevergeefs. Om haar niet langer te laten wegkwijnen in depressiviteit, besluit Hylke om zijn vriendin te helpen om zelfmoord te plegen. Hoewel dit tragische einde in werkelijkheid niet heeft plaatsgevonden -de echte 'Vita' leeft gelukkig nog- was dit wel de nachtmerrie die Kleyn in de donkerste dagen van hun relatie had.

Een groot deel van deze debuutroman speelt zich af in De Pijp in Amsterdam, de buurt waar Kleyns alter ego Hylke woont. Kleyn beschrijft de straten, belangrijke gebouwen en restaurants uit deze buurt zo gedetailleerd, dat Vita voor kenners van de stad een filmische vertelling is. Zo wordt ook Pizzeria Renato's genoemd als plaats waar Hylke vaak met zijn ex-vriendin Bellona kwam:

"Als ik thuiskom, probeer ik me volledig te focussen op Bellona. Dan wil ik zien hoe goed ze bij me past, hoe leuk we het eigenlijk hebben, hoe goed ze bij me past. We gaan dan op het balkon zitten of we gaan eten op het Van der Helstplein bij ons om de hoek. Meestal eten we kraakverse pizza's bij Renato's en drinken Italiaans bier en rode wijn." (p.27)

IJstijd - Maartje Wortel
 (2014)
Hotel Arena



Literair talent Maartje Wortel schreef met IJstijd haar tweede roman en won hiermee BNG Literatuurprijs 2014. IJstijd is een roman over identiteit; bepaal je die zelf of doen de omstandigheden dat?

We volgen het leven van James Dillard, die wordt gedreven door een gevoel van ontheemding. Hij woont in hotels, bestelt Franse kazen en dure wijnen en heeft het gevoel niets te kunnen verliezen. Zijn leven lijkt betekenisloos.

Het eerste hotel waar James woont is het in Amsterdam Oost gelegen Hotel Arena. Hiermee zocht de schrijfster het dichtbij huis, ze woont zelf in een woongroep in het gebouw dat grenst aan Hotel Arena.

"Ik verblijf in een hotel in Amsterdam-Oost als Monica in mijn leven komt. Hotel Arena (****) is niet direct een hotel naar mijn smaak, maar ze hebben er een bar en de serveersters zijn knap en ze hebben ook een huiskat, Zieck III, die ik meeneem naar mijn kamer zodat ik wat gezelschap heb." (p.9)

Hotel Arena is een 4-sterren design hotel, gevestigd in een eeuwenoud monumentaal pand en gelegen aan het Oosterpark.

 

Meer boeklocaties in Amsterdam?

Vertel het ons! De leukste foto's en verhalen worden binnenkort op Hebban gepubliceerd!



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Destination Amsterdam

 

Gerelateerd