Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze 9 YA-boeken mag je niet missen volgens de Hebban-recensenten #1

door Lindy de Jong 1 reactie
Kan jouw te-lezen-stapel nog wel wat groeien deze zomervakantie? Hebban helpt je graag een handje en selecteerde de YA-boeken die in de eerste helft van 2017 met 5 sterren werden gewaardeerd door onze recensenten.


The Hate U Give van Angie Thomas

In 2012 werd in Amerika een zwarte, onschuldige tiener neergeschoten door de politie. Deze gebeurtenis, en vele andere schietincidenten, bracht de Black Lives Matter-beweging op gang. Daardoor geïnspireerd schreef de Amerikaanse Angie Thomas het actuele The Hate U Give. Deze debuutroman werd door We Love YA al unaniem hot verklaard en ook recensent Elise is razend enthousiast: ‘The Hate U Give is een must-read door de combinatie van alle bovengenoemde elementen. Angie Thomas heeft het over belangrijke topics zoals racisme, politiegeweld, vooroordelen, etc. Maar het gaat ook over een jonge tiener die – ondanks dat ze iets heftig meemaakt - het ook moeilijk heeft met herkenbare dingen zoals vriendschap en liefde. Een personage dat zo sterk, kwetsbaar en menselijk is, dat je niet anders kan dan dat je van haar gaat houden. En het boek zet je aan tot nadenken. Is dat niet wat alle goede boeken doen?’ Lees verder…  

De onverwachte held van kamer 13B van Teresa Toten

Dit jaar verscheen Pas op: breekbaar, een nieuwe YA-thriller van de Canadese schrijfster Teresa Toten, die naast een non-fictieboek vooral YA- en jeugdboeken op haar naam heeft staan. In het schrijven daarvan is ze dan ook behoorlijk goed, zo blijkt uit de nominaties, awards en vermeldingen op bestsellerlijsten die zij in de wacht wist te slepen. Naar aanleiding daarvan werd ook haar eerdere YA-boek De onverwachte held van kamer 13B besproken, over de 14-jarige Adam die naar een serie bijeenkomsten voor mensen met een dwangneurose wordt gestuurd. ‘De onverwachte held van kamer 13B gaat over de obstakels die een jongen met een dwangstoornis moet overbruggen. Over een jongen met een groot hart, die zichzelf een beetje kwijt is. Over een jongen die voor iedereen een held wil zijn, maar zijn eigen held niet kan vinden. Dit boek laat je zien dat alles goed kan komen, zo lang je maar stappen durft te zetten,’ aldus recensent Noor. Lees verder…  

Al het moois is niet verloren van Danielle Younge-Ullman

Om je dromen waar te kunnen maken, moet je soms dingen doen die je nooit eerder deed. Dat blijkt ook zo te zijn voor de zeventienjarige Ingrid in Al het moois is niet verloren. Zij mag van haar moeder pas een zangopleiding volgen als ze een zomerkamp in de natuur overleeft. De weken blijken veel heftiger dan verwacht: Ingrids medekampeerders zijn allemaal jongeren met grote problemen. Ingrid past daar helemaal niet tussen, vindt ze zelf, tot het survivalprogramma haar het tegenovergestelde duidelijk maakt. In het verhaal van schrijfster Danielle Younge-Ullman komt de lezer daar door de wisselingen tussen heden en verleden ook langzaam maar zeker achter. ‘Al het moois is niet verloren is een zeer beeldend verhaal dat de bijzondere thematiek op indrukwekkende wijze bespreekt. Younge-Ullman spaart de lezer niet. Ze confronteert, emotioneert, schokt en wekt tegelijkertijd een lach op,’ oordeelt recensent Marloes. Meer lezen…      

Donkerblauwe woorden van Cath Crowley

Donkerblauwe woorden is ‘het ultieme boek voor YA-fans’, aldus uitgever Young & Awesome. Auteur Jennifer Niven (van Waar het licht is en Op mijn schouders) prijst het boek van haar collega Cath Crowley de hemel in en zegt: ‘Een van de leukste, voortreffelijkste, mooiste boeken die ik in lange tijd heb gelezen. (Hoe mooi? Ik zat als een gek te markeren, omcirkelen en onderstrepen.) Ik heb genoten van elk grappig, vindingrijk, ontroerend woord… Ik las het boek niet zomaar, ik beleefde het…’ Recensent Joke is het daar volledig mee eens. ‘Het perfecte boek als je eraan herinnerd wilt worden waarom je ook alweer van lezen hield. Donkerblauwe woorden is genieten in alle kleuren van de regenboog.’ Meer lezen…     

Niet wat jij denkt van Jiami Jongejan

De 16-jarige Jiami Jongejan is een van de succesvolste bloggers en YouTubers in Nederland. Maandelijks heeft haar blog 210.000 unieke bezoekers en ruim 160.000 mensen zijn geabonneerd op haar YouTube-kanaal. Toch is het leven niet altijd makkelijk geweest voor deze jongedame die haar passie voor fashion en lifestyle met zoveel volgers deelt. Op haar website blogde namelijk ook openhartig over haar worsteling met anorexia. In Niet wat jij denkt vertelt Jiami hoe ze de strijd tegen deze eetstoornis overwon. ‘In Niet wat jij denkt lees je het lange, echte verhaal achter de beelden en blogposts,’ vertelt recensent Rosalien. ‘De momenten waarin ze echt in de put zat zijn beschreven op zwarte bladzijdes op een rauwe, bijna poëtische manier. Alsof Jiami de woorden op het moment zelf wanhopig op een papiertje heeft gekrabbeld. Gelukkig worden deze bladzijdes hoe verder je in het boek komt, steeds lichter van kleur. De andere pagina’s hebben een meer luchtige, humoristische schrijfstijl.’ Lees verder…  

List en Leugens & Kraai en Koninkrijk van Leigh Bardugo

De vertaling van het tweeluik ‘De Kraaien’ van Leigh Bardugo verscheen al in 2015 en 2016, maar beide delen werden dit jaar pas besproken op Hebban. Het verhaal speelt zich net als Bardugo’s eerdere succesvolle trilogie af in het Grisha-universum, maar met nieuwe karakters, avonturen en verhalen (al zijn er wel wat kleine verwijzingen naar de Grisha-trilogie). De stad waarin zich dit boek afspeelt, Ketterdam, schijnt gebaseerd te zijn op het zeventiende-eeuwse Nederland, vertelde redacteur Debbie eerder. Recensent Anneke besprak beide delen en vond elke boek vijf sterren waard. Over List & Leugens schreef ze: ‘List & leugens eindigt met een mooie cliffhanger om er zeker van te zijn dat het vervolg Kraai & koninkrijk op menig favorietenlijstje zal komen te staan.’ Dat het ook een favoriet werd bewijst haar recensie van Kraai & Koninkrijk, dat wederom de hoogst haalbare waardering kreeg: ‘Leigh Bardugo heeft met haar ‘Grisha’-trilogie al laten zien dat ze heel sterk is in world building en in ‘De kraaien’ is dit ook weer het geval. Ketterdam kruipt onder je huid, als lezer sluip je mee met de hoofdpersonen door de smerige, in mist gehulde straten. De map van de stad zit in je hoofd en je kunt de stank van de gokhallen en bordelen bijna ruiken. De levendige sfeerbeelden die worden opgeroepen maken de boeken al de moeite van het lezen waard.’ Lees verder…  (Deze recensie kan spoilers bevatten over List en Leugens.)

Weg van Jowi Schmitz

Een YA-roman die dit jaar voor de Dioraphte Literatourprijs is genomineerd, is Weg van Jowi Schmitz. Het verhaal is gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijfster, die net als haar hoofdpersonage van huis wegliep en in Barcelona terechtkwam. Volgens recensent Rosalien weet de auteur haar personages volledig tot leven te wekken in haar roman en laat ze haar lezers onder de indruk achter. ‘Het verhaal van Anna heeft een schokkend begin, maar daarna bijna geen scherpe kantjes meer. Toch is het niet zo dat daarmee ook de interesse of spanning verdwijnt. De lezer wordt gegrepen door Schmitz' zintuigelijke beschrijvingen. Als je dit boek leest vergeet je wat er om je heen gebeurt. De wereld vervaagt. Je zit in Barcelona en er pikt een kauwtje aan je vingers. Je zit niet meer thuis op de bank, nee, je bent even... weg.’ Lees verder…  

Het Lot van Tien van Pittacus Lore

Recensent Elise is groot fan van schrijver Pittacus Lore – dat een pseudoniem is voor de schrijvers James Frey en Jobie Hughes – en zijn ‘Loriënkronieken’. Lore werd bekend met het eerste boek in de serie, Ik ben nummer vier, dat ook verfilmd werd. Volgens Elise weet de schrijver het verhaal nu al zes boeken lang interessant te houden. ‘Zes boeken lang blijft de spanning in de Loriënkronieken zo hoog dat je niet kan en niet wilt stoppen met lezen. Zes boeken lang wordt het geen moment saai. Zes boeken lang blijft Pittacus Lore verbazen en verrassen. Zes boeken lang blijft de uitkomst van het verhaal onvoorspelbaar en staan je zenuwen gespannen tot het uiterste door de vele plotwendingen en de realistische opbouw van het verhaal. Wel, als je als schrijver(s) zoveel boeken lang kan blijven boeien, dan weet je dat deze reeks je tijd waard is. Dus, als je nog niet aan de Loriëntrilogie begonnen bent: begin eraan. Als je wel al fan bent van de Loriënkronieken, dan ben je waarschijnlijk al aan boek zes begonnen en kan je amper wachten op boek zeven. Dus ja, een must-read.’ Lees verder…  

Meer Young Adult-recensies lezen? Klik hier.         

Welk YA-boek gaf jij dit jaar al vijf sterren?



Over de auteur

Lindy de Jong

832 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Deze 9 YA-boeken mag je niet missen volgens de Hebban-recensenten #1

 

Gerelateerd