Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze boekverfilmingen komen er aan: Daphne Deckers, Isa Hoes en Chris Houtman

door Hebban Crew 11 reacties
De coronacrisis gooide afgelopen maanden roet in het eten van de filmliefhebber, maar sinds enkele weken hebben de bioscopen hun deuren weer geopend en kunnen we voorzichtig vooruitkijken naar nieuwe boekverfilmingen. Blijf je liever thuis, dan kun je ook vanaf de bank genieten van verhalen op je beeldscherm. We zetten de opvallendste voor je op een rij.

Alles is zoals het zou moeten zijn van Daphne Deckers

Vanaf 6 augustus.

Daphne Deckers is vooral bekend van haar columns en literaire non-fictie over het leven, relaties, sex, zwanger zijn en opvoeden. Ze schrijft ook kinderboeken, zoals Het vliegende schaap, en heeft twee romans op haar naam staan. In 2019 werd bekendgemaakt dat haar debuutroman uit 2012 verfilmd zou worden, Alles is zoals het zou moeten zijn. De film zal vanaf 6 augustus in de bioscoop te zien zijn. Ook voor Deckers blies de verfilming het verhaal nieuw leven in; ze liet weten na te denken over een vervolg op de bestseller.

Als Iris na de geboorte van haar zoontje in de steek wordt gelaten door haar jeugdliefde, moet zij als alleenstaande moeder op zoek naar nieuw geluk in de competitieve televisiewereld. Samen met haar twee beste vriendinnen (en een even aantrekkelijke als ongrijpbare hondenuitlater) vindt Iris langzaam maar zeker haar evenwicht terug. Maar niet voordat ze heeft afgerekend met haar overspelige ex, een valse collega en een onwillige hond - én en passant ook nog een lang begraven familiegeheim ontrafelt.

Alles is zoals het zou moeten zijn kreeg van Hebban-recensent Janneke een 4*-beoordeling: 'Deckers schudt zonder moeite de ene na de andere hilarische opmerking uit haar mouw. Ze zijn niet alleen heel erg grappig en direct, maar ze windt ook geen doekjes om de realiteit. [...] Zelden lees je een boek dat zo lekker recht voor zijn raap is en zegt waar het op staat.'

Engel van Isa Hoes en Vlinder Kamerling

Vanaf 5 augustus.

Isa Hoes schreef Engel samen met haar (op dat moment) tienjarige dochter Vlinder. Het boek verscheen in 2016 en is het eerste kinderboek van de oud-actrice, die verder vooral literaire non-fictie schrijft. Ze werd bekend als auteur door Toen ik je zag, het boek over haar relatie met Antonie Kamerling, Vlinders vader. Hoes zal zelf een rol spelen in de verfilming die vanaf 5 augustus in de bioscoop te zien zal zijn, naast Barry Atsma en Liz Vergeer.

Stel je voor dat alles wat je wenst opeens uitkomt. Geweldig, toch?! Maar wat als je per ongeluk het verkeerde wenst? Of als iedereen opeens wil dat je geld voor ze tovert? Of als je ontvoerd wordt… Welkom in Engels leven. Haar doodgewone-meisje-van-twaalf-leven staat ineens op z’n kop als ze alles kan wensen. Ze weet niet waarom, en ze weet niet precies wat ze ermee moet. Maar ze komt er wel al snel achter dat die wensen haar in de problemen kunnen brengen. En dat niet iedereen het beste met haar voorheeft.

Toen het boekcontract werd getekend bij uitgeverij Kluitman was Vlinder pas acht jaar; daarmee was ze de jongste auteur van de kinderboekenuitgeverij ooit. De filmrechten werden voor de boekpublicatie al verkocht, met Isa Hoes als creative producer. Op Hebban publiceerden we bij verschijnen van het boek een exclusief leesfragment, dat je hier kunt lezen.

De piraten van hiernaast van Reggie Naus

Nu in de bioscoop.

Reggie Naus bracht als kind uren door met tekenen, maar toch werd hij uiteindelijk schrijver. Hij is dol op spannende verhalen en geschiedenis, wat je terug vindt in zijn boeken. Hij heeft al een aantal reeksen op zijn naam staan, zoals Trubbel de trol en De raadseljagers. Hij is echter vooral bekend van de 'Piraten van hiernaast'-serie, die nu verfilmd is en sinds 1 juli in de bioscoop draait. De film is een bundeling van twee boeken in de reeks, De piraten van hiernaast en 1, 2, 3... Enteren!. Als je goed oplet, kun je Naus zelf ook nog even voorbij zien komen in de film.

In De Piraten van Hiernaast wordt het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus.

Terwijl de suffe buurtbewoners de waakhaai en huis-octopus maar niets vinden, sluit de elfjarige Michiel, ondanks hun verschillen, vriendschap met de stoere piratenjongen Billy. Maar hij dreigt zijn nieuwe vriend te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis plots opduikt. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan tegen de gevaarlijkste piraat op zee…

Voor jongere kinderen is er tegenwoordig ook een AVI-bewerking van het eerste deel beschikbaar, om zelf te lezen. De illustraties zijn van de veelvuldig bekroonde Mark Janssen. Er zijn zeven delen in de 'Piraten van Hiernaast'-serie; ook schreef Naus een graphic novel over personage Billy Donderbus, dat in 2017 verscheen. 

De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett

Vanaf 12 augustus.

De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett is een Engelse (jeugd)klassieker die in 1911 als boek verscheen. Daarvoor werd het als serie gepubliceerd in The American Magazine. Het verhaal is door de jaren heen op vele verschillende manieren bewerkt – voor film en tv, het theater én in moderne bewerkingen, zoals De geheime tuin in de Klassiekers-reeks van Geronimo Stilton. Vanaf 12 augustus kunnen we gaan genieten van een nieuwe verfilming met Colin Firth en Julie Walters. 

De verwende Mary verhuist na de dood van haar ouders vanuit India naar het huis van haar rijke oom in Engeland. Ze wordt aan haar lot overgelaten en doolt uit verveling door tuin. Op een dag hoort ze dat er nog een tweede, geheime tuin is waarvan de deur gesloten en de sleutel verdwenen is. Mary is nieuwsgierig en gaat op onderzoek. Er blijken veel meer geheimen in het grote huis...

Naar aanleiding van de film verschijnt er ook een nieuwe bewerking van het boek door Linda Chapman, die gebaseerd is op het script. Het origineel staat in de Hebban 1000 van 2020 en kreeg een 4*-beoordeling van Hebban-recensent Marloes: 'Hodgson Burnett beschrijft met de kracht van het minimalisme wat de natuur en vriendschap met je kunnen doen. Met De geheime tuin brengt ze daar, terecht, een ode aan. Ze wekt sprookjes tot leven.'

Valeria van Elisabet Benavent 

Nu op Netflix.

Ben jij nog niet bekend met de 'Valeria'-serie van Elísabet Benavent? Dat is niet zo verwonderlijk, want de boekenreeks wordt pas naar aanleiding van de nieuwe Netflix-serie ook in Nederland uitgegeven. In eigen land heeft de auteur maar liefst achttien boeken gepubliceerd. Valeria wordt de Spaanse Sex and the City wordt genoemd en Netflix omschrijft het als een romantische drama- en comedyserie; stout, ontroerend en romantisch. De hoofdrol is weggelegd voor Spaanse actrice Diana Gómez, die ook een korte rol in La Casa de Papel had. De serie is vanaf 8 mei te zien. 

Valeria is net gestopt met haar baan om zich volledig op haar schrijfcarrière te richten. Maar zowel het schrijven als haar huwelijk zitten in een dip. Er komt niets uit haar pen en haar superknappe echtgenoot is altijd van huis. Gelukkig slepen haar beste vriendinnen Lola, Carmen en Nerea haar overal doorheen. Samen beleven de vier meiden ontroerende, hilarische, krankzinnige en bovenal verslavende avonturen.

De serie is gebaseerd op de hele reeks, waarvan het eerste deel Sex & sangria is. In oktober 2020 mogen we deel twee in vertaling verwachten (door Imke Zuidema)Daters & haters.

Vliegende Hollanders van Chris Houtman

Verwacht in najaar 2020.

Chris Houtman was vooral bekend als televisiemaker voor hij zijn debuut maakte als auteur. In 2017 verscheen de eerste van zijn drie thrillers, waarna hij richting de historische fictie schoof. Vliegende Hollanders is echter anders dan de voorgaande titels uit dit artikel, want deze roman is geschreven naar aanleiding van het filmscript in plaats van andersom. De televisiereeks komt uit de koker van schrijverscollectief Winchester McFly, dat onder leiding staat van Thomas van der Ree. Het zal in het najaar te zien zijn bij AVROTROS en uit acht delen bestaan.

De periode tussen beide wereldoorlogen, het interbellum, kenmerkt zich door uitersten: de Roaring Twenties waarin toenemende welvaart, vooruitgang en verandering, de opkomst van de auto en de vliegtuigindustrie, de bioscoop en de radio centraal stonden, werden opgevolgd door de sombere jaren dertig waarin een huiver voor het nieuwe ontstond en spanningen toenamen, ook tussen landen. Het nazisme en fascisme kwamen op.

In deze periode leerden Anthony Fokker en Albert Plesman elkaar kennen. Hoewel ze totaal van elkaar verschilden, vonden zij elkaar in een onstuitbare drang naar grootse en weidse horizonten. Samen slaagden zij erin om Nederland tussen 1919 en 1939 tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart.

Vliegtuigbouwer Anthony Fokker zal worden gespeeld door Fedja van Huêt. Albert Plesman, oprichter van de KLM, wordt vertolkt door Daan Schuurmans. Deze twee luchtvaartpioniers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al verschilden ze als dag en nacht van elkaar. De serie en de boeken laten zien hoe belangrijk de opkomst van de luchtvaart was ten tijde van het Interbellum, vergelijkbaar met de internetrevolutie in onze tijd.



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze boekverfilmingen komen er aan: Daphne Deckers, Isa Hoes en Chris Houtman

 

Gerelateerd

Over

Chris Houtman

Chris Houtman

Chris Houtman was na een carriëre in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jaren...

Isa Hoes

Isa Hoes

Isa Hoes (1967) is actrice en schrijfster. Ze volgde de Toneelacademie van Maast...

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Daphne Deckers is al jaren een van de meest gewaardeerde en bestverkopende auteu...

Reggie Naus

Reggie Naus

Reggie Naus is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij schreef veel boek...