Deze kinderboeken winnen de Gouden Griffel en het Gouden Penseel 2023
Uit alle in 2023 toegekende Zilveren Griffels en Penselen worden één Gouden Griffel en één Gouden Penseel gekozen voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar, de een op het gebied van schrijverschap en de ander op het gebied van illustratie. De winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel 2023 zijn bekendgemaakt in de aanloop naar de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober. De prijzen worden morgenavond uitgereikt op het Kinderboekenbal.
LEES VERDER / Zilveren Griffels en Penselen 2023
Gouden Griffel 2023
Misjka
Edward van de Vendel en Anoush Elman, geïllustreerd door Annet Schaap
Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.
Dit ontroerende verhaal over de liefde voor een huisdier en de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Van de Vendel en Elman schreven eerder al een jeugdboek gebaseerd op Elmans leven: De gelukvinder.
Na veertien Zilveren Griffels ontvangt Edward van de Vendel voor Misjka zijn allereerste Gouden Griffel. Illustrator Annet Schaap ontving een Zilveren Griffel voor het jeugdboek. Ook wonnen de makers begin dit jaar gezamenlijk De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur voor de jeugdroman.
'Van de Vendel en Elman schetsen een ontroerend beeld, waarin de liefde van de gezinsleden voor elkaar én voor hun huisdier duidelijk voelbaar is. Misjka is een actueel en ontroerend familieverhaal, subliem en op pakkende wijze geschreven.' – Griffeljury 2023
Gouden Penseel 2023
Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
Joukje Akveld, geïllustreerd door Djenné Fila
Van de vroegste jager-verzamelaars tot de moderne mens die zijn huisdier op een voetstuk plaatst, door onze geschiedenis loopt een spoor van dieren. We eten ze en gebruiken ze als werktuig. We verklaren ze heilig of sturen ze als proefmateriaal de ruimte in. Het dier is goudmijn of plaag, maatje of monster, medicijn of massaproduct.
In Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen koos Joukje Akveld dertig dieren uit de wereldgeschiedenis die elk op een andere manier in relatie tot de mens staan. Akveld neemt je mee van de gedomesticeerde alpaca's op de Peruaanse hoogvlakten naar een IJslandse baai waar een gevangen orka zijn vrijheid terugkrijgt. Ze schrijft over heilige koeien, pandadiplomatie en de Zuid-Afrikaanse quagga die door de Boeren over het randje werd geduwd.
En omdat wij onze geschiedenis inmiddels vaak genoeg hebben verteld, zijn het de dieren zelf die hun verhaal doen.
'Dat is wat je wilt bij het toekennen van het Gouden Penseel: dat illustraties niet alleen een artistieke waarde uitstralen en vernieuwend zijn, maar dat ze in combinatie met de tekst ook een toegevoegde waarde hebben.' – Penseeljury 2023
Over de winnaars
Edward van de Vendel (1964) was basisschoolleerkracht voordat hij fulltime auteur werd. Hij schrijft romans voor kinderen en jongeren, poëzie, non-fictie en prentenboeken. Hij is initiatiefnemer van de series Slash, Querido Glow en Tijgerlezen. Daarnaast vertaalt hij kinderboeken en maakt hij podcasts. Hij kreeg voor zijn oeuvre diverse prijzen en zijn boeken verschijnen in meer dan vijfentwintig landen.
LEES VERDER / Hebban interviewt 'De waanzinnige boomhut'-vertaler Edward van de Vendel
Anoush Elman (1989) is het pseudoniem van Ramin Kawous. Hij werd geboren in Kabul, Afghanistan, en kwam op zijn twaalfde met zijn ouders, broers en zusje naar Nederland. Hier was het gezin zeven jaar in afwachting van een verblijfsvergunning. Hij studeerde toegepaste psychologie en is inmiddels wetenschappelijk onderzoeker bij Pharos.
Djenné Fila (1995) is een illustrator. Ze stond al op talloze shortlists, maar wint met het Gouden Penseel haar eerste prijs. Ze maakt sfeervolle beelden vol structuur die ze met collagetechniek samenstelt, tot wel vijfhonderd lagen dik. Ze illustreert met krachtige composities en ragfijne lijnen en gaat op zoek naar de juiste kleuren en materialen om de sfeer van verhalen te vangen.
Kinderboekenweek
Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek 'Bij mij thuis'. Sanne Rooseboom schrijft het Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie, dat je cadeau krijgt van de boekhandel bij besteding van € 13,50 aan kinderboeken. Yvonne Jagtenberg maakt dit jaar het Prentenboek, genaamd Mijn huis is jouw huis. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor slechts € 8,25 verkrijgbaar. De Kinderboekenweek vieren we van 4 tot en met 15 oktober.