Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze nieuwe #MeToo-boeken kunnen zó op je verlanglijstje

door Hebban Crew 16 reacties
Sinds het Harvey Weinstein-schandaal losbrak in 2017 is #MeToo overal. En dat betekent natuurlijk ook dat er boeken over verschijnen. Niet alleen in de non-fictie, maar ook in de literatuur. 'Catch & Kill' van Ronan Farrow kennen we waarschijnlijk allemaal, maar er is veel meer te lezen. Alleen al in februari 2020 kwamen er niet-te-missen boeken uit!

#MeToo is veel meer dan alleen Catch & Kill van Ronan Farrow of Zij zei van Jodi Kantor en Megan Twohey – beide boeken die dieper ingaan op het schandaal rondom Harvey Weinstein, waarmee #MeToo wereldberoemd werd. Er zijn ook verhalen van vrouwen die hun stem terugvinden dankzij de beweging, literatuur waarin we de morele standaard aan de kaak stellen en manifesten voor een nieuw soort samenleving. In 2020 is dit niet anders, dat zien we wel aan het aanbod van de uitgeverijen. Wat is er vorige maand verschenen, en welke boeken moet je zeker op je verlanglijst zetten?

Ik heb een naam van Chanel Miller

Chanel Miller is beter bekend onder haar pseudoniem 'Emily Doe'. De slachtofferverklaring die ze voorlas in de rechtszaal werd online gepubliceerd en ging viraal. Haar verkrachter kreeg slechts zes maanden cel opgelegd. In het boek vertelt Miller wat de impact is geweest op haar leven en identiteit; niet alleen het incident zelf, maar ook de rechtszaak en nasleep ervan. Millers openhartige en positieve kijk geven een bijzondere draai aan dit boek, bewust als ze is dat ze met haar verhaal duizenden vrouwen raakt. Ze begon met het schrijven van haar boek in 2017, dankzij de #MeToo-beweging.

Lees hier een sneak preview van Ik heb een naam en bekijk een interview met Chanel Miller
Literaire non-fictie, verschenen op 20 februari bij Xander Uitgevers. Vertaling door Anna Livestro.

Orkaanseizoen van Fernanda Melchor

Dit Engelstalige debuut van de Mexicaanse Fernanda Melchor zit vol horror, armoede en rauwe scènes die zich afspelen in een klein stadje. 'Melchor shows us the desperation of girls cruelly denied their ambitions, railroaded into household service or worse, and the depravity of boys for whom desire comes fatally muddled with power and humiliation', zegt The Guardian over dit boek. De sfeer waarin de uitbuiting en onderdrukking van vrouwen plaatsvindt, wordt door Melchor op een indringende manier weergegeven die de lezer nog lang bij zal blijven.

Ga naar de boekpagina van Orkaanseizoen
Literatuur, verschenen op 18 februari bij Wereldbibliotheek. Vertaling door Bart Peperkamp.

Mijn duistere Vanessa van Kate Elizabeth Russell

Over dit boek was op Hebban al veel te doen voor het verschijnen, omdat de Engelstalige editie een indrukwekkende recensie ontving. 'Het is fascinerend en terzelfder tijd ook verontrustend om te zien hoe Vanessa zichzelf in allerlei rollen cast, maar nooit in die van slachtoffer,' schrijft Hebban-recensent Silke. Het is een liefdesgeschiedenis die achteraf in een heel ander licht wordt gezien. Voor de lezer is het duidelijk dat deze relatie ernstig wankelt op de grens tussen instemming en roofdiergedrag, en dat maakt het een verontrustend duister boek om te lezen.

Lees hier de 5***** Hebban-recensie van My Dark Vanessa
Literatuur, verschenen op 20 februari bij Prometheus. Vertaling door Gerda Baardman en Monique Ter Berg.

Famous van Amy Jones

Ook in Famous van Amy Jones worstelen twee vrouwen met de verwachtingen die aan hen worden gesteld in hun publieke levens. Ava op tv als reality-ster en Mags als zangeres. Ze hebben het gevoel hun identiteit te verliezen, en steeds weer te moeten buigen naar de manier 'waarop het nu eenmaal gaat'. Jones begon nog voor het Weinstein-schandaal te schrijven aan haar boek, in 2016, maar voor haar persoonlijk was het allang tijd. Een belangrijk thema in het boek is dan ook de manier waarop onze identiteit steeds meer verstoord raakt door hoe anderen ons zien via (social) media.

Ga naar de boekpagina van Famous
Literatuur, verschenen op 25 februari bij De Fontein. Vertaling door Mechteld Jansen.

Het bolwerk van Mathilda Gustavsson

Mathilda Gustavsson richt in Het bolwerk haar pijlen op de Zweedse Academie, die de Nobelprijzen voor de Literatuur uitreikt. Ook dit schandaal brak in 2017 uit, toen achttien vrouwen – aangespoord door de #MeToo-beweging – naar voren kwamen met hun verhalen over seksueel misbruik door Jean-Claude Arnault. Drie leden stapten op en de Nobelprijs voor 2018 werd een jaar uitgesteld. Gustavssons portret is niet alleen dat van Arnault, maar gaat over de corruptie, het seksueel misbruik en de intimidatie binnen de Zweedse Academie als geheel.

Ga naar de boekpagina van Het bolwerk
Literaire non-fictie, verschenen op 18 februari bij Nijgh & Van Ditmar. Vertaling door Janny Middelbeek-Oortgiesen en Eline Jongsma.

Welk boek pak jij zodadelijk op? Missen we er nog eentje?



Over de auteur

Hebban Crew

2598 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Deze nieuwe #MeToo-boeken kunnen zó op je verlanglijstje

 

Gerelateerd