Deze week: Elena Ferrante, Hitchcockiaanse suspense en minder vlees a.u.b.
Eindelijk, deel drie van het vierluik
Het geduld van de fans van Elena Ferrante wordt danig op de proef gesteld. Het tweede deel in haar reeks Napolitaanse romans verscheen in de zomer van 2015 en meteen werd er al uitgekeken naar de publicatie van het vervolgverhaal. Gelukkig werd de lezer in de tussentijd 'vermaakt' met de jacht op de ware identiteit van de schrijfster: wie gaat er schuil achter het pseudoniem? Nu is het dan eindelijk zover: Wie vlucht en wie blijft ligt vanaf vandaag in de boekhandel.
In de roman zijn Lila en Elena, de twee meisjes met wie de lezer in de eerste twee delen kennis maakte, volwassen vrouwen geworden. Lila trouwde al op haar zestiende, kreeg een kind, en moet nu vechten om rond te komen; haar vriendin Elena studeerde af aan de universiteit en schreef een succesvolle roman. Twee verschillende levens, die toch met elkaar verbonden blijven door de hechte band tussen de twee vrouwen. Ferrante beschrijft zo in dit deel van het vierluik hoe zij proberen de kansen te grijpen die de jaren zeventig lijken te bieden.
Moet je nog kennismaken met schrijfster Elena Ferrante? Doe dan mee met deze winactie, je maakt dan namelijk kans op een boekenpakket van deze auteur!
Boek in de sferen van Tartt en Hitchcock
De eerste literaire thriller in het fonds van uitgeverij Hollands Diep. Dan moet het toch wel om een veelbelovende titel gaan. Volgens de literaire uitgever is Alles houdt op te bestaan 'een bedwelmende roman die nog lang blijft nagalmen. Onheilspellend, beklemmend betoverend. Een literaire thriller in de beste zin des woords.'
Het werk roept onverbiddelijk herinneringen op aan het werk van Donna Tartt, aldus Hollands Diep. Het is 1979 als George Clare op een winterse avond met zijn driejarige dochter in zijn armen bij de buren aanklopt. Bij thuiskomst uit zijn werk heeft hij, zegt hij, het levenloze lichaam van zijn vrouw gevonden. Zijn dochtertje zit in de hal, niet in staat te zeggen wie er verantwoordelijk is voor haar moeders dood. Wat heeft zich in het huis afgespeeld? En welke geheimen hadden de Clares voor elkaar?
Een verhaal dat niet alleen doet denken aan het werk van Tartt, want volgens de flaptekst van het boek is het ‘door zijn Hitchcockiaanse suspense met elke pagina moeilijker weg te leggen.’
Alles houdt op te bestaan van Elizabeth Brundage ligt vanaf 24 mei in de boekhandel. Wil je kans maken op het boek? Dat kan, door je in te schrijven voor de leesclub op Hebban. Kun je ook meteen over bovenstaande vraagstukken discussiëren met mede-Hebbanlezers.
Mag het een onsje minder zijn?
Afgelopen week ook naar het NPO3-programma Broodje gezond gekeken, waarin de makers op zoek gingen naar het antwoord op de vraag of vlees wel zo goed voor je is als men denkt? Of zag je de docu-film Vleesverlangen, waarin documentairemaakster Marijn probeerde van haar vleesverslaving af te komen? Misschien doe je zelfs wel mee met de bijbehorende challenge om minder vlees te eten.
Dan komt dit kookboek als geroepen. Steeds meer mensen stappen om verschillende redenen namelijk over op een flexitarisch dieet, dat over het algemeen vegetarisch is en heel af en toe vlees of vis bevat. In De Parttime Vegetariër heeft Nicola Graimes vegetarische recepten verzameld, maar bij veel daarvan geeft ze ook een ‘parttime’-variatie: door de toevoeging van vlees of vis ontstaat zo weer een nieuw gerecht. Volgens de uitgever zullen ‘haar vernieuwende ideeën en smaken uw kijk op vegetarisch eten absoluut veranderen.’
De Parttime Vegetariër ligt vanaf 26 mei in de boekhandel.
Deze drie boeken werden geselecteerd door Lindy de Jong. Volgende week is de beurt aan Soraya Vink.