Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze week: Ierse maffia in nieuwe Quick, Knausgard luidt de herfst in en censuur in de Sovjet-Unie

door Daphne van Rijssel (crew) 18 reacties
In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Daphne van Rijssel.

Ierse maffia en basketbal in nieuwe Quick

Literatour, dé Boekenweek voor jongeren, is in volle gang! Met de verschijning van Matthew Quick’s nieuwe boek Boy 21 doet ook Uitgeverij Lemniscaat een leuke duit in het zakje. Quick nam een aantal jaren geleden een goede beslissing door zijn baan als docent op te zeggen, om zijn droom om schrijver te worden te verwezenlijken. Zijn debuutroman The Silver Linings Playbook (Nederlandse editie: Maak me gek! ) werd met dertig vertalingen en een verfilming met Bradley Cooper en Jennifer Lawrence in de hoofdrollen ongekend succesvol.

Bij Lemniscaat raakten ze betoverd door Quick’s talent om onder de huid van ‘getroebleerde maar sympathieke personages’ te kruipen en de uitgeverij kocht twee jaar geleden vijf boeken van de auteur aan. Na Liefde kan mislukken en Gefeliciteerd, Leonard Peacock ligt vanaf vandaag ook Boy 21 in de boekhandel. Overigens is dit boek niet alleen geschikt voor Young Adults, maar voor alle leeftijden, belooft Lemniscaat.

Finley groeit op in Bellmont, een stad die wordt beheerst door de Ierse maffia, rassenrellen en drugs. Als zijn vader ’s nachts werkt is Finley thuis verantwoordelijk voor zijn gehandicapte grootvader. Hij vindt zijn redding in basketbal. Zodra hij zijn shirt met nummer 21 aanheeft, kan hij zijn problemen achter zich laten. Als enige blanke speler in zijn team wordt Finley ‘white rabbit’ genoemd. Ook zijn vriendin, die hij overal naartoe zou volgen, is de ster van haar basketbalteam. Maar dan komt voormalig basketbalwonder Russ in de wijk wonen. Hij heeft iets verschrikkelijks meegemaakt waar hij niet over praat en luistert alleen naar de naam Boy 21. Alsof Finley al niet genoeg aan zijn hoofd heeft stelt zijn coach hem verantwoordelijk voor het welzijn van Boy 21.

Benieuwd naar dit boek? De Hebban Leesclub met Boy 21 gaat bijna van start, je kunt je nog tot en met 20 september inschrijven!

Boy 21 is vanaf 19 september verkrijgbaar.


Knausgård luidt de herfst in

Met Vrouw sloot Karl Ove Knausgård vorig jaar zijn zesdelige ‘Mijn strijd’-reeks af. Een autobiografische romanreeks waarmee de Noorse auteur wereldberoemd werd. De eerste zin uit Vader, boek 1 uit de reeks, werd eerder dit jaar door Hebban-bezoekers verkozen tot mooiste openingszin van een literaire roman: Voor het hart is het leven simpel: het slaat zolang het kan.  

Gelukkig bleef het niet bij deze zes boeken: Knausgård schreef meerdere romans, maar ook essays en begon aan een kleine nieuwe reeks met seizoensgebonden titels. Het eerste deel, Herfst, verschijnt op 20 september. Een mooi begin van een nieuw seizoen!  

In Herfst staan Karl Ove en zijn vrouw Linda op het punt een vierde kind te krijgen. Het kleine meisje zal de naam Anna dragen. In een drietal brieven aan zijn ongeboren dochter vertelt Karl Ove haar hoe mooi, maar ook robuust het leven is. De brieven wisselt hij af met korte, persoonlijke teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van kauwgum, vingers en thermoflessen tot bloed, bladeren en eenzaamheid. De teksten vormen samen Annes handleiding voor de wereld.

Herfst ligt vanaf 20 september in de boekhandel.


Censuur in de Sovjet-Unie

Na zijn vorig jaar verschenen Bloedboek, waarin hij de eerste vijf Bijbelboeken op eigen wijze hervertelt, gooit de Belgische Dimitri Verhulst het met zijn nieuwe roman Het leven gezien van beneden over een heel andere boeg. Hij duikt in de geschiedenis van de Russische Nobelprijswinnaar Michael Sjolochov en buigt zich over censuur en literatuur. Wat gebeurt er met de verbeelding van auteurs als ze worden beperkt door opgelegde regels?

Lilyia Dimova is de 71-jarige weduwe van een gekrenkte schrijver. Ooit was ze muze van kunstzinnig Sofia. Als trouwste vazalstaat van de USSR probeerde Bulgarije jarenlang in alles roder te zijn dan Moskou. Bulgaarse schrijvers moesten zich spiegelen aan het werk van hun Russische broeders die bogen voor de eisen die het communisme stelde aan de literatuur. Kunstenaars die daar tegenin gingen en zondigden, werden gedeporteerd naar een concentratiekamp. Lilyia heeft als laatste wens om de literaire geschiedenis van het communisme te corrigeren en ze neemt op originele wijze wraak. Uit liefde voor haar man, maar ook voor alle anderen die werden vergeten en die hun vrijheid van expressie duur hebben betaald.  

Het leven gezien van beneden verschijnt op 22 september.




Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Deze week: Ierse maffia in nieuwe Quick, Knausgard luidt de herfst in en censuur in de Sovjet-Unie

 

Gerelateerd