Deze week: alchemisten, heksen en een verwoest zonnestelsel
We gaan in deze 'Deze week' van lang geleden naar ver in de toekomst, met een tussenstop in het magische heden.
Alchemie in de Nederlandse Gouden Eeuw
Robert Bosnak, de auteur van Rode sulfur, groeide op in Nederland en is een veteraan in de psychoanalyse en een onderzoeker van alchemie. Bij The House of Books verschijnt het eerste deel van zijn historische thrillerserie, dat speelt in Den Haag in 1666, dat ook wel het Jaar van het Beest werd genoemd. Het boek klinkt als een interessante mix van historische feiten en figuren - Spinoza, Huygens en Anthonie van Leeuwenhoek maken hun opwachting - en fantasie. Wat ik opmaak uit recensies en beschrijvingen gaat het vooral over de transitie van de middeleeuwen - gesymboliseerd door de alchemie en het idee dat lood in goud veranderd kon worden - naar de nieuwe tijd, waar de wetenschap zich steeds sneller ontwikkelt. Ik ben benieuwd hoe dat in een thrillerachtig verhaal uitgewerkt wordt.
Van draken naar heksen
An Janssens won de Luitingh-Sijthoff manuscriptenwedstrijd in 2012 en in de jaren erna verschenen drie epische fantasyboeken van haar hand: Drakenkoningin, Drakentovenaar en Drakenvuur. In 2016 gooit zij het over een andere boeg: Heksenhoeve is haar eerste bovennatuurlijke thriller. De hoeve uit de titel ligt in het Meerdaalwoud en de bewoners leven er nog zoals honderd jaar geleden: er is geen elektriciteit, de wc is een hokje buiten en water komt uit de waterput.De bewoners zijn gedoemd er te blijven, zo lijkt het. Hoe kunnen ze dan toch iets te maken hebben met een moord in de stad die maar een tiental kilometer verderop ligt?
Wordt het een Vlaamse versie van The village van M. Night Shyamalan, een horroveraal a la HEX van Thomas Olde Heuvelt, of toch een politiethriller met een rechercheur met OCD in de hoofdrol?
In de verre toekomst zijn we nog steeds mensen
En niets menselijks is ons vreemd. Ondanks dat het hele universum in puin ligt, is er nog steeds geld te verdienen met het roven van schatten. Kapitein Rackamore en zijn scheepsmaats doen dat zo integer mogelijk, maar dat is niet de algemene standaard. Buitenaardse technologie, beschermd door valstrikken en geheime wapens, vormt de grootste buit. Als altijd zijn er kapers op de kust en krijgen heldendom en wraak een grote rol in het verhaal.
Alastair Reynolds is een zeer productieve sciencefictionschrijver, met veel goede boeken op zijn palmares. Hij werkte vele jaren in Nederland voor ESA en was regelmatig te gast op conventies in de Lage Landen, vorig jaar nog op Imagicon. Zijn novelle 'Slow bullets' won de Locus Award in 2016 en werd genomineerd voor een Hugo. Revenger is zijn nieuwste.