Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze week: beestachtig, een bruggetje en bestaansrecht

door Debbie op Hebban 2 reacties
In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Debbie van der Zande.

We denken er vast allemaal wel eens over na. Hoe zou het zijn om een ander levend wezen dan een mens te zijn? We gaan echter niet zo ver als Charles Foster die het echt uitprobeerde. Morgen verschijnt zijn boek Leven als een beest waarin we hem volgen in zijn dierlijke ervaringen. Het boek is tevens een pleidooi voor empathie en een uitdaging om als moderne mens in een snelle wereld al onze zintuigen weer te gaan gebruiken. Het kan zeker geen kwaad om het leven eens te bezien uit een heel ander stel ogen.

Als das leefde hij wekenlang in een hol terwijl hij regenwormen leerde eten. Als otter zwom hij 's nachts in de rivieren van Devon. Als (stadse) vos wroette hij in Londense vuilnisbakken. Als edelhert struinde hij Exmoor en de Schotse hooglanden af. En als een gierzwaluw volgde hij obsessief de trektocht tussen Oxford en West-Afrika.

Leven als een beest, van Uitgeverij Signatuur, vind je vanaf 23 mei in de winkels

Bijna dertig jaar oud is het eerste deel van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, een epische fantasyserie van Tad Williams die echt niemand gemist kan hebben. Het is een van dé series om gelezen te hebben als fantasyliefhebber. Het was de inspiratie voor George R.R. Martin om Game of Thrones te schrijven. Met een trilogie in vier boeken (een te dik derde deel werd gesplitst) was het verhaal in 1993 ten einde. Of... toch niet?

Hebbanrecensent Christien over de oorspronkelijke versie The Heart of What Was Lost: 'Williams overtuigt met zijn verhaal, dat een soort zachtaardige tragiek in zich draagt. Vrijwel alle karakters zitten klem in hun situatie en kunnen weinig anders doen dan volhouden en hopen dat de strijd ooit ophoudt en ze hun leven weer kunnen opbouwen. Er is weemoed over het feit dat moed en schoonheid niet voldoende zijn om dat te bewerkstelligen.'

Tad Williams brengt ons vandaag Het Hart van Steen, een direct vervolg op Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard. Het is een bruggetje naar een nieuwe serie die zich zal afspelen in Osten Ard, De Laatste Koning. Een trilogie is de bedoeling, maar hoeveel boeken deze trilogie zal bevatten is altijd afwachten met die epische fantasyschrijvers. In juni verschijnt The Witchwood Crown, het eerste deel van de serie Last King of Osten Ard. De Nederlandse vertaler zal ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten, ik gok op het najaar van 2017.

Heb je Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard nog niet gelezen, lees dan niet de alinea hieronder, want die kan spoiler bevatten.

Aan het einde van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard wist Ineluki de Stormkoning, een ondode geest met afschuwwekkende, demonische krachten, bijna de Tijd zelf te stoppen en stond de mensheid aan de rand van de afgrond. Hij werd verslagen door een Verbond van mannen en vrouwen, geholpen door zijn eigen onsterfelijke afstammelingen, de Sithi. In de nasleep van de val van de Stormkoning vluchtten Ineluki’s loyale onderdanen de Nornen naar het noorden van Nakkiga, terug naar hun eeuwenoude citadel in het hart van de berg Stormpiek. Maar de Nornen dragen niet alleen het lichaam van hun gevallen heerser bij zich, ze zijn ook in het bezit van een magisch artefact. Een overblijfsel van hun eeuwenoude beschaving. Ondertussen zet hertog Isgrimnur met zijn leger de achtervolging in. Hij is vastbesloten de Nornen en hun leeftijdsloze koningin Utuk’ku eens en voor altijd uit te schakelen. Maar dit zou wel eens een gevecht kunnen zijn dat voor beide partijen niet goed afloopt.

Het Hart van Steen is dankzij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff vanaf 22 mei verkrijgbaar

Een beetje bewustzijn kan nooit kwaad. Niet bij volwassenen en niet bij kinderen. Kinderen die, tot voor kort, wilde dieren alleen in circussen zagen of in cartoons kunnen in Wij waren hier eerst leren hoe wilde dieren echt leven. En niet alleen dat, ook de wrijving tussen mens en dier in gebieden waar beide leven komt ter sprake in dit belangrijke jeugdboek van Joukje Akveld. Met foto's en illustraties van de Zuid-Afrikaanse Piet Grobler is dit een onmisbaar stukje opvoeding en wereldwijsheid.

Het is namelijk lastig vol te houden dat de Afrikaanse savanne één groot dierenparadijs is als je weet dat neushoorns worden gedood voor hun hoorn, dat leeuwen worden gefokt voor de trophy hunting industry, en dat de mens op zijn beurt last heeft van bavianen die zonder uitkijken de weg oversteken. Journalist en schrijver Joukje Akveld doorkruiste Afrika op zoek naar die schurende confrontaties tussen mens en dier, en om vast te leggen hoe sommige mensen proberen een oplossing te vinden voor bedreigde en verweesde dieren.

Wij waren hier eerst verschijnt op 22 mei bij Uitgeverij Gottmer. Lees een Sneak Preview van het boek én doe meteen mee aan de giveaway!

Ook deze week:

    




Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.



Over de auteur

Debbie op Hebban

1132 volgers
582 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Deze week: beestachtig, een bruggetje en bestaansrecht