Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze week: bloed, goden en boekverkopers

door Debbie op Hebban 10 reacties
In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Debbie van der Zande.

Bijgelovig en wreed patriarchaat

Ausma Zehanat Khan debuteerde in 2015 met The Unquiet Dead, het eerste deel in een detectiveserie die speelt rond Canadese rechercheurs Rachel Getty en Esa Khattak. Nieuwe delen in die serie zullen ook nog steeds verschijnen, maar dit schrijfwondertje is op dreef en brengt ons ook het eerste deel van een nieuwe vierdelige fantasyreeks, The Khorasan Archives. Het wordt aangekondigd als 'een verhaal over religie, onderdrukking en politieke intrige dat vibreert met heroisme, wonder en hoop.'

In het eerste deel van deze serie, The Bloodprint, is de duistere kracht, de Talisman, aan het opkomen, geleid door een man die we alleen leren kennen als de One-Eyed Preacher. Kennis is niet welkom bij het bijgelovig patriarchaat van de wrede en angstaanjagende Talisman en vrouwen worden onderworpen. Maar er is verzet tegen de verspreiding van deze onderdrukkende macht. De Companions of Hira, bestaand uit een groep rebellen die getraind zijn in de kunst van eeuwenoude schrift, een magie die bekend staat als de Claim, denken dat ze de sleutel hebben tot de vernietiging van de One-Eyed Preacher en de Talisman. En die heet The Bloodprint...

Nieuwe namen in fantasyland trekken altijd mijn aandacht. Ik verwacht van Khan een frisse, nieuwe stem in boeken die actuele en bestaande issues uit het werkelijke leven behandelen. Geen pure escapisme, maar intelligente én spannende fantasyavonturen. Ik ben benieuwd naar The Bloodprint.

The Bloodprint is vanaf 19 oktober verkrijgbaar. Een Nederlandse vertaling wordt niet verwacht.

Noorse goden

Neil Gaiman kent iedereen inmiddels wel, toch? Wellicht niet per se van zijn talloze boeken, comics en werk in de fantastisch-literaire wereld, dan toch zeker van de TV-serie American Gods, de verfilming Stardust of zijn vrouw Amanda Palmer (zangeres van The Dresden Dolls). Als je hem alleen kent van tv, film of roddelbladen, tik jezelf dan even flink op je vingers, want oh oh, wat heb je allemaal gemist!

Ellenlange epische fantasyreeksen heeft hij niet, hij komt niet verder dan twee met American Gods en het vervolg Anansi Boys. Hele rijen standalones heeft hij ook niet en bovendien bevat dat lijstje ook wat jeugdboeken en zelfs een prentenboek. Toch is hij enorm productief. Hij heeft meerdere verhalenbundels gevuld en samengesteld, heeft de (75!) Sandman comics geschreven, schreef samen met wijlen Sir Terry Pratchett een roman Good Omens, die nu ook tot TV-serie wordt ontwikkeld én leest zich een slag in de rondte.

En nu geeft hij ons Noorse Goden, een boek waarin hij de losse Noorse mythen verwerkt tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en dan in de levens duikt van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw - lastig, met een baard en onstilbare honger - om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir - de scherpzinnigste god van allen - wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.

'Door oude Noorse mythologie te combineren met de stijl van de 21e eeuw, weet Gaiman een geheel genre nieuw leven in te blazen voor de moderne lezer.' - Newsweek

Ik verwacht dat Noorse Goden voor een heel breed publiek interessant en vermakelijk zal zijn. Wil je mooie verhalen lezen of juist iets ontdekken over mythologie en goden, dan kun je ongetwijfeld voor beiden bij Gaiman terecht.

Vanaf 16 oktober kun je Noorse goden bemachtigen.

Dagboek van een boekverkoper

Shaun is eigenaar van en boekverkoper in het grootste antiquariaat in Schotland. In Dagboek van een boekverkoper volgen we hem op de voet in zijn omgang met de dagelijkse klanten, de tegenvallende of inspirerende verkopen en het voortdurende schatzoeken in aangeboden partijen boeken. Shaun heeft buitengewoon apart personeel, dat niet altijd op komt dagen en als het op komt dagen niet altijd werk gaat verzetten. Als oud-boekverkoper moet ik dit hartverwarmende verhaal van een man die leeft voor, met en tussen de boeken lezen.

Bij gebrek aan een Nederlands citaat even eentje uit de oorspronkelijke, Engelstalige om een stukje van de onderkoelde humor te tonen waar het boek vol mee zit:

'The depressed Welsh woman phoned again, the usual disapointment in her voice before I had even replied that there is nothing in stock for her.'

Dagboek van een boekverkoper is vanaf 19 oktober te vinden in alle winkels.

Ook deze week:  






Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.



Over de auteur

Debbie op Hebban

1133 volgers
582 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Deze week: bloed, goden en boekverkopers

 

Gerelateerd

Over

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...