Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze week: De boom in met Claudel, vluchtelingencrisis en eilandliteratuur

In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Daphne van Rijssel.

Omdat we allemaal ouder worden

‘Ik probeer met beperkte middelen, zoals een roman, sommige maatschappelijke problemen aan te kaarten. De bannelingen, daklozen, vluchtelingen vormen een cruciaal probleem in onze tijd, dat me diep raakt’, vertelde Philippe Claudel (1962) alweer tien jaar geleden in een interview met Crimezone. De Franse auteur was destijds net wereldwijd doorgebroken met zijn roman Grijze zielen, een boek dat zowel door literatuur – als thrillerliefhebbers werd omarmd.

Vanaf vandaag ligt Claudels nieuwste roman in de boekhandel: De boom in het land van de Toraja. Het maatschappelijke probleem dat de bestsellerauteur in dit boek aan de kaak stelt is ouder worden en het verlies en de hoop die daarmee gepaard gaan:

Een filmmaker van middelbare leeftijd verliest zijn beste vriend, de vaak verwarrende en grappige Eugène. Terwijl hij laveert tussen twee magnifieke vrouwen, tussen het verleden en het heden, omringd door herinneringen aan geliefde gezichten en onverwachte ontmoetingen, denkt hij na over de plek die de dood in het leven heeft.

Ter gelegenheid van deze ‘sleutelroman in het oeuvre van de geliefde Franse auteur’ geeft De Bezige Bij ook Claudels bestsellers Grijze zielen en Het kleine meisje van meneer Linh in een midprice-editie uit. Laatstgenoemde titel staat op nummer 9 in onze Boeken Top 100, de honderd all-time hoogst gewaardeerde boeken op Hebban.

De Europese vluchtelingencrisis

Actueler kan je het niet krijgen: een boek over de Europese vluchtelingencrisis. In De nieuwe Odyssee zoomt Patrick Kingsley, journalist bij The Guardian en de eerste correspondent migratie, in op de Europese vluchtelingencrisis. Hij vertelt het verhaal achter de stroom van nare nieuwsfeiten, waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er niet zo'n grote migratiegolf in Europa geweest als nu. Kingsley bezocht zeventien verschillende landen en reisde vele routes mee met de vluchtelingen. In De nieuwe Odyssee doet hij verslag van de reizigers die hij ontmoette. Hij beschrijft waarom vluchtelingen blijven komen en hoe ze dat doen. Maar het boek gaat ook over de smokkelaars die hen op weg helpen, en de kustwacht die ze redt aan de andere kant van de zee. Over de vrijwilligers die ze eten brengen, de mensen die hen huisvesten, en de grenswacht die ze buiten de deur probeert te houden. En over de wegkijkende politici.

Patrick Kingsley werd vorig jaar tijdens de British Journalism Awards verkozen tot journalist van het jaar op het gebied van buitenlandse betrekkingen. Met De nieuwe Odyssee schreef hij volgens Uitgeverij Q 'het belangrijkste boek over de vluchtelingencrisis'. Een boek van een betrokken journalist, die een deel van zijn royalty's doneert aan een goed doel op het gebied van vluchtelingencrisis. Daar neem ik mijn petje voor af!

De nieuwe Odyssee ligt vanaf 7 juni in de boekhandel.

Literatuur op de Caraïben

Stel je voor: je moet nog debuteren, maar je wordt behandeld alsof je de Libris Literatuur Prijs al gewonnen hebt.

Bovenstaande overkomt Ka in Oneindig eiland, het romandebuut van beeldend kunstenaar en schrijver Gamal Fouad (1976). Hij wordt uitgenodigd om op de Antillen een schrijfcursus te komen geven. Hoewel Ka wel schrijft, heeft hij nog nooit een roman gepubliceerd – laat staat dat hij de gevierde auteur is waar men hem voor aanziet. Toch gaat hij op de uitnodiging in en dat betekent het begin van een reeks hilarische en ontroerende gebeurtenissen. Voor de eilandbewoners betekent het schrijven veel meer dan Ka had voorzien.

Klinkt als een veelbelovend debuut, toch? Gamal Fouad, wiens verhalen werden gepubliceerd in Hollands Maandblad en De Gids, baseerde deze roman losjes op zijn eigen ervaringen als docent Creative Writing in de tropen. ‘Een puntgave roman waarin niet alleen de sfeer van het eiland goed getroffen is, maar ook het wezen van de kunst wordt onderzocht’, belooft Uitgeverij Querido. 

Literatuur over literatuur, tegen het decor van een tropisch eiland; ik kijk ernaar uit! Oneindig eiland verschijnt op 7 juni.

Deze drie boeken werden geselecteerd door Daphne van Rijssel. Volgende week is de beurt aan Sander Verheijen.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Deze week: De boom in met Claudel, vluchtelingencrisis en eilandliteratuur