Deze week: De haan die kraaide, chemische aantrekkingskracht en over mannen
De haan die kraaide
Vijfhonderdzesenzeventig pagina’s vol bekentenissen, inzichten en onthullingen over het verleden van de familie Holleeder zetten Nederland afgelopen weekend op zijn kop. Judas, de onaangekondigde familiekroniek van Astrid Holleeder (de zus van) werd in het diepste geheim geschreven en gedrukt. Uitgeverij Lebowski schatte goed in dat mensen zaten te wachten op de waarheid over Neêrlands bekendste ‘knuffelcrimineel’, zoals Willem Holleeder na zijn vrijlating in 2012 ook wel gezien werd. Vlak na de bekendmaking van het verschijnen van Judas liepen de verkoopcijfers al in de duizenden.
In haar boek beschrijft Astrid Holleeder háár kant van het verhaal: welke impact de keuze van haar broer om het criminele pad te volgen had op hun gezin, over de liquidaties en afpersingen, de bedreigingen die ook de familie ten deel vielen, en hoe ze zich als vertrouweling van Willem opstelde om hem uiteindelijk te kunnen verraden.
Judas ligt nu in de boekhandel.
Chemische aantrekkingskracht
Er was eens het verhaal over de liefde tussen een vampier en een doodgewoon meisje, geschreven door een debutante, een trilogie die de harten van vele jongeren (en oudere lezers) sneller deed slaan, met als gevolg 100 miljoen verkochte exemplaren, meerdere films in de bioscoop en een fanatieke strijd tussen Team Edward-aanhangers vs. Team Jacob-aanhangers. De Twilight-trilogie maakte Stephenie Meyer wereldberoemd.
Nu, zo’n tien jaar na haar eerste boek, maakt Meyer een uitstapje naar het thrillergenre net De chemicus. De vrouwelijke hoofdpersoon werkte ooit voor een geheime dienst voor de Amerikaanse regering, maar die wil van haar af. De enige mogelijkheid die ze heeft om een normaal leven te leiden is door een laatste klus aan te nemen. In ruil voor haar leven moet ze informatie weten te achterhalen – die haar alsnog in levensgevaar zou kunnen brengen.
Meyer gooit het dus over een totaal andere boeg met De chemicus, hoewel… de liefde ontbreekt niet in haar nieuwe thriller: tijdens de gevaarlijkste missie die Juliana uitvoert valt ze voor de man die haar kans van slagen alleen maar kan verkleinen.
Lees hier een sneak preview van De chemicus. De thriller is vanaf 8 november verkrijgbaar.
Over mannen
David Szalay werd door het toonaangevende Granta Magazine in 2013 uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende jonge schrijftalenten. Inmiddels heeft hij vier romans op zijn naam staan, waarvan de laatste deze week in Nederlandse vertaling verschijnt. All that man is, oftewel Wat een man is, gaat zoals de titel al doet vermoeden in op de vraag: wat betekent het om in deze tijd een man te zijn?
Negen mannen komen aan bod in de roman, die volgens The Guardian ook als verhalenbundel te lezen is. We volgen mannen over heel Europa in de verschillende stadia van hun leven en toch hebben ze allemaal iets met elkaar gemeen: van de 17-jarige jongen die met een schoolvriend het Oostblok doorkruist tot de 73-jarige oud-regeringsadviseur die vrede moet krijgen met zijn aftakelende lichaam.
Een roman is Wat een man is volgens The Guardian niet, maar: ‘zolang lezers zich daardoor niet bedrogen voelen, zullen ze veel plezier op deze pagina’s vinden, net als het bewijs dat Szalay een van de beste fortysomething schrijvers is die we hebben.’
Wat een man is is vanaf 8 november te koop.