Listmania /
Deze week: cli fi, kraaien en zombies
Actuele sciencefiction
Actueel, relevant en toch een beetje sciencefiction. In die tijd zijn we wel aanbeland. The future is here, er is een wedloopje gaande voor de eerste bemande vlucht naar Mars (one-way-ticket). Doen we dat voor de lol? Zoiets extreem gevaarlijks? Nee, we zijn al een planeet aan het opgebruiken en hebben dus alternatieven nodig. Waar gaan we heen als de Aarde onbewoonbaar wordt?
De Amerikaanse literaire auteur T.C. Boyle springt in op deze actualiteit met zijn nieuwe roman De terranauten. In een soort wetenschappelijke Truman Show onderzoekt hij wat er gebeurt als mensen moeten zien te overleven in een beperkte ruimte, met beperkte middelen en slechts een handvol medebewoners. Een belangrijk thema dat hij hiermee aanstipt is het klimaat dat wij toch maar zo voor lief nemen elke dag weer. Daarmee mag deze roman het etiketje 'cli fi' dragen, climate science fiction.
Acht jonge terranauten, vier vrouwen en vier mannen, laten zich vrijwillig opsluiten in een ‘ecosfeer’, de E2. Want wat als de aarde daadwerkelijk door de klimaatveranderingen onbewoonbaar wordt, waar verkast de mensheid dan naartoe? Twee jaar lang moeten de acht zich zien te redden in deze E2 met wat ze aan bestaansmiddelen hebben meegekregen bij het naar binnen gaan. Voortdurend worden ze in deze vissenkom door de hele wereld gadegeslagen, want als media-evenement is het ongekend populair.
Vanaf morgen is De Terranauten aan te schaffen
Kaz in Ketterdam
De jonge uitgeverij Blossom Books had met de Grisha-trilogie van auteur Leigh Bardugo een enorme hit te pakken. Hoe kan het ook anders, spannende, aangrijpende YA fantasy met een hoofdpersonage waar jong en oud zich mee kan identificeren. Na nog wat losse novelles in diezelfde setting is het klaar met deze personages. Bardugo startte een nieuwe serie, het tweeluik De kraaien, in dezelfde wereld, maar met nieuwe karakters, avonturen en verhalen (al zijn er wel wat kleine verwijzingen naar de Grisha-trilogie). De stad waarin zich dit boek afspeelt, Ketterdam, schijnt gebaseerd te zijn het 17e eeuwse Nederland. Het eerste deel, List en Leugens, verscheen in 2015. Het vervolg en meteen de afsluiting volgt op 1 november: Kraai en Koninkrijk.
Kaz en zijn bende hebben een stunt uitgehaald waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven – ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning opstrijken, moeten de Kraaien weer vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat niet makkelijk. En terwijl Ketterdam dankzij de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz’ sluwheid en de loyaliteit van de groep. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam – een gevecht voor wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.
Over het eerste deel zijn de lezers duidelijk:
'Opnieuw maakte Bardugo een magische wereld voltrokken met romantiek, duisternis en helden die op het eerste gezicht geen helden lijken te zijn.' - Rani
'Het lijkt wel een snoeispannende Hollywood film in boekvorm' - More delight
Kraai en Koninkrijk ligt vanaf 1 november in de winkels
Wat spannend, wat spannend, het beroemdste verhaal in de Nederlandse Letterkunde hervertellen. Je moet het maar durven. Dichter, performer en auteur Martijn Adelmund durfde het. Net voor Halloween verschijnt Max Havelaar met zombies. Zou je leraar Nederlands deze versie ook op je leeslijst toestaan? Even spannend als het boek zelf, zal de ontvangst ervan zijn. Ik zet de popcorn vast klaar!
De Amsterdamse koffiehandelaar Droogstoppel laat door zijn assistent een verhaal samenstellen uit de notities van een oude schoolvriend. Het blijkt een wonderlijke vertelling, waarin naast koffie, buffels en een Japanse steenhouwer ook zombies een rol spelen. De hoofdpersoon is Max Havelaar, bestuurder in het tropische Rangkasbitoeng.
Max komt er al snel na zijn aankomst achter dat zombies het land terroriseren. In hordes overvallen ze de dorpen en in hun kielzog komen bendes die alles wegroven. Aan Max nu de schone taak om orde en rechtvaardigheid te brengen in de eens zo mooie provincie.
Samen met controleur Verbruggen en de Indische krijger Saïdjah trekt hij eropuit om met de regent te spreken. Onderweg leert hij meer over de zombies, de griezelige Javaanse folklore en over de échte vijand: de harteloze manier waarop de koloniale overheerser zijn overzeese landsgebieden bestuurt.
Adelmund stond samen met illustrator Iris Compiet aan de wieg van de Heksen-reeks, waarvan beide delen (Heksenkind en Heksenwaan) in opeenvolgende jaren de Hebban Fantasy Award wonnen. Daarvoor was hij samensteller van de 'Mysteries in ...'-serie, waarin hij per provincie bestaande spookverhalen en andere spannende legenden verzamelde. Tegenwoordig is hij stadsdichter van Wageningen.
Max Havelaar en zombies ligt vanaf 25 oktober in de winkels