Deze week: despotische beren, moeders en bloeddrinkers
Bloedhongerige mensen versus de Bloedwet
Op zaterdag 29 april presenteert Sophia Drenth het tweede deel van haar Bloedwetten serie: Verlossing. De presentatie vindt plaats tijdens het fantasyfestival Elfia in Haarzuilens, in de kapel van kasteel De Haar.
Het verhaal speelt in de Neerlanden waar Ath'vacii - bloed drinkende wezens - tussen de mensen leven. De Bloedwetten moeten hen in toom houden, maar in Verlossing blijkt dat steeds ingewikkelder te worden.
Neerlanders hebben hun angst verloren voor de bloeddrinkende Ath'vacii. Burgers gebruiken nu zelf gretig het pulver dat wordt vervaardigd uit Ath'vacii-bloed en bewonderen de machtige stem van een monsterlijke operazanger die eeuwen geleden onsterfelijk werd gemaakt.
Roan Storm is recent door de Ath'vacii tot het eeuwige leven veroordeeld. Hij verliest zijn grote liefde Maïa aan een sterfelijke mens. Samen met zijn staaljagers staat hij machteloos als zijn Bloedwet wordt misbruikt door zijn aartsrivaal.
Wanneer bloedhongerige mensen Ath'vacii beginnen aan te vallen en Maïa's leven in gevaar komt, valt Storm dieper dan zijn resterende vrienden ooit hadden kunnen vrezen.
Bloedwetten is begonnen als een crowdfundingproject van auteur Sophia Drenth. Inmiddels bestaat de serie uit twee romans: Vonnis en Verlossing (in eigen beheer uitgegeven) en een kort verhaal in boekvorm: Zwart Hart (verschenen als zogenaamde splinter bij Quasis uitgevers).
Vanaf 29 april is Bloedwetten - Verlossing verkrijgbaar
Despotische moederwil
Paul Theroux is bekend van reisverhalen en romans, zoals Muskietenkust (verfilmd met Harrison Ford en Hellen Mirren in de hoofdrollen). Hij reist al vijftig jaar de wereld over, overal boeken, verhalen en zelfs kinderen situerend. Documentairemaker Louis Theroux is daarom ook niet een Amerikaan zoals zijn vader, maar een Brit. In zijn nieuwe roman keert Theroux terug naar zijn eigen roots, een ongelukkige jeugd.
Theroux richt zijn ogen en oren op een tolstojaanse familie waarin moeder de scepter zwaait. Voor de buitenwereld is ze het toonbeeld van vroomheid, nijverheid en vlijt. Voor haar echtgenoot en zeven kinderen is ze de egoïstische, kleinzielige alleenheerser over Moederland, de koningin die regeert met een succesvol verdeel-en-heersbeleid. Terwijl de jaren voorbij sjokken, en moeder tot ieders verbijstering de 100 nadert, proberen de kinderen zich met wisselend succes aan haar wurggreep te ontworstelen.
Naar aanleiding van de aankondiging van dit boek ging ik op onderzoek uit en ontdekte dat ik veel van zijn werk ken of er over gehoord heb. En toch triggerde zijn naam me vooral, doordat ik meerdere documentaires van zijn zoon heb gezien (en goed vond). Toch vreemd voor een boekenliefhebber...
1 mei is de dag dat je Moederland kopen mag.
Biotech, dystopia en despotische beren
In 2014, tijdens Worldcon in Londen, interviewde ik Jeff VanderMeer over zijn toen net verschenen sciencefictionserie over Area X. De drie delen Vernietiging, Autoriteit en Aanvaarding verschenen bij De Bezige Bij, een mooi voorbeeld van een literaire uitgever die zich waagt aan vreemde fictie (want VanderMeer omschrijft zijn werk vaak met de term 'weird'). Autoriteit was mijn favoriete deel: een verhaal over een paranoïde, wellicht zelfs doorgedraaide ambtenaar (die zichzelf 'Control' noemt) van een bizarre overheidsinstelling met een nog vreemdere opdracht. VanderMeers nieuwe boek belooft ook weer plenty vreemd te worden:
In a ruined, nameless city of the future, Rachel makes her living as a scavenger. She finds a creature she names Borne entangled in the fur of Mord, a gigantic despotic bear that once prowled the corridors of a biotech firm, the Company, until he was experimented on, grew large, learned to fly, and broke free. Made insane by the company’s torture of him, Mord terrorizes the city even as he provides sustenance for scavengers.
VanderMeer is het levende bewijs dat speculatieve fictie sterke literatuur op kan leveren. Ik ben erg benieuwd naar Borne (nog afgezien van het feit dat ik tien jaar in het gelijknamige dorp heb gewoond, wat het nog vreemder maakt...).
De Engelstalige scifi-roman Borne is vanaf 2 mei verkrijgbaar
Ook deze week
- Een doodgewone dag in Amerika van Gary Younge (25 april)
- Het dameskoor van Chilbury van Jennifer Ryan (25 april)
- De slang van Havilah (De nachtuilen #2) van Jeroen van Unen (26 april)
- Bloed van Kim ten Tusscher (28 april)
- Overvloed en onbehagen van Simon Schama (1 mei)
- Bloedbroeders van Guy Prieels (1 mei)
- De merel van Hay Wijnhoven (1 mei)
Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.