Deze week: een bijzondere buurjongen, een klein land en acht bergen
Een bijzondere buurjongen
Twee jaar na zijn laatste roman Margje, het vervolg op zijn bekroonde Knielen op een bed violen, verschijnt deze week De buurjongen. Met deze nieuwe roman voegt de 79-jarige Jan Siebelink een nieuwe dimensie toe aan de wereld van deze twee eerdere boeken.
De buurjongen verhaalt over Henk Wielheesen, een jongen wie het spreken altijd moeilijk is afgegaan. Naast hem woont de familie Sievez, met wiens zoon Ruben hij bevriend is. Henk is nog maar jong als hij aan de grillen van zijn stiefmoeder wordt overgeleverd. Door toedoen van het buurgezin wordt hij in veiligheid gebracht. Als de stiefmoeder op gruwelijke wijze om het leven komt, krijgt Henk een baantje in de kas van buurman Sievez.
‘Henk Wielheesen stond aan het hek, met de haan afwisselend op zijn hand of schouder. Op dit moment schoof het dier heen en weer over zijn arm en hand. Het pikte met snelle bewegingen onder zijn vleugels.’
- Uit: De buurjongen
De buurjongen verschijnt op 4 september bij De Bezige Bij.
Van hiphop naar literatuur
De Frans-Rwandese Gaël Faye is een multitalent. Als hiphopartiest boert hij goed, maar ook als schrijver gooit hij in Frankrijk hoge ogen. Zijn debuutroman Petit Pays stond maandenlang op nummer 1 in de Franse bestsellerlijsten, de vertaalrechten werden verkocht aan 23 landen en het boek werd genomineerd voor de Prix Goncourt 2016. Vanaf deze week kunnen we ook in Nederland kennismaken met de schrijfkunsten van Faye.
Klein land speelt zich af in 1992. De tienjarige Gabriel woont in de betere expatbuurten van Burundi, samen met zijn Franse vader, Rwandese moeder en zusje Ana. Zijn gelukkige jeugd wordt ruw verstoord door de scheiding van zijn ouders, en later door de burgeroorlog en het gruwelijke drama in buurland Rwanda. Door de onrust beseft Gabriel dat hij niet alleen kind is, maar ook halfbloed, Frans en Tutsi…
‘Ik heb deze roman geschreven om een vergeten wereld op te roepen, om te vertellen over vreugdevolle momenten, om uit te schreeuwen tegen de hele wereld dat we hebben bestaan met onze eenvoudige levens, met sleur, met verveling, dat we momenten van geluk hebben gekend die van ons alleen maar zo hoefden te blijven, voordat we naar alle uithoeken van de wereld werden weggewerkt en een bende werden van bannelingen, vluchtelingen, immigranten, migranten.’
- Gaël Faye
Klein land verschijnt op 5 september bij Hollands Diep.
Liefde voor de bergen
In Nederland zegt de naam Paolo Cognetti misschien nog niet zoveel, maar in Italië is deze auteur niet meer weg te denken uit de bestsellerlijsten. Met De acht bergen brak Cognetti door naar het grote lezerspubliek en de vertaalrechten van dit boek werden aan meer dan dertig landen verkocht.
Centraal figuur in deze roman over vriendschap en de relatie tussen mens en natuur is Pietro, een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, verliefd werden en trouwden. Deze gedeelde passie vormt de fundering voor hun relatie en de reden van het voorbestaan ervan, zelfs als er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze in Noord-Italië het dorpje Valle d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt daar bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers bestaan uit eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en molens. Er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op…
De acht bergen verschijnt op 7 september bij De Bezige Bij.
Ook deze week
- Stadspanters van Astrid Haerens (4 september)
- De man die zijn schaduw zocht - Millenium 5 van David Lagercrantz (7 september)
- Nee is niet genoeg van Naomi Klein (7 september)
Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.