Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Deze week: greppels, nederlagen en wel of geen Zwarte Piet

In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Daphne van Rijssel.

‘Onmiskenbaar Kochiaans’

Toen de heren van de CPNB eerder dit jaar traditiegetrouw op hun knieën gingen om Herman Koch te vragen het Boekenweekgeschenk van 2017 te schrijven, kon de auteur gelukkig op dit voorstel ingaan omdat hij zijn nieuwe roman De greppel zo goed als af had. Op het Boekenweekgeschenk moeten we nog tot eind maart wachten, maar De greppel ligt al wel vanaf deze week in de boekhandel.  

In deze nieuwe roman volgen we Robert Walser, geliefd burgemeester van Amsterdam. Hij vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders, die oerdegelijke die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat Walser betrokken is geweest bij de mishandeling van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is voor de burgemeester, staat opeens zijn 94-jarige vader op de stoep met de mededeling dat hij en zijn vrouw samen euthanasie willen plegen.

De greppel laat zien hoe een stabiele man in een korte periode steeds meer verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Voor Koch, wiens roman Het diner in 48 landen verscheen en van Geachte Heer M. 175.000 exemplaren werden verkocht, ligt de lat met dit nieuwe boek hoog. ‘De nieuwe Koch is onmiskenbaar Kochiaans’, belooft Uitgeverij Ambo Anthos. Ik ben benieuwd!

De greppel is vanaf 1 november te koop.

Wel of geen Piet?

Wel of geen Zwarte Piet? Duizenden Nederlandse scholen en bedrijven komen de komende weken weer voor dit dilemma te staan. Ook in Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas, dat eerder als feuilleton in de Volkskrant verscheen, staat deze kwestie centraal. Robert Vuijsje’s debuutroman Alleen maar nette mensen uit 2008 was een van de eerste romans over de Nederlandse multicultuur. Het boek deed heel wat stof opwaaien, werd meer dan 200.000 keer verkocht, won De Gouden Uil en de Inktaap en werd in 2012 bewerkt voor het witte doek.

Speciaal voor dit nieuwe verhaal bracht Vuisje hoofdpersoon David, de op een Marokkaan lijkende jood uit Amsterdam-Zuid, en Rowanda, de alleenstaande 'negerin met dikke bil' uit de Bijlmer, weer bij elkaar. David heeft een nieuw baantje bij een evenementenbureau en moet als eerste opdracht een sinterklaasfeest organiseren voor de werknemers van een groot internationaal bedrijf. Een geweldige uitdaging, maar wel wat complex. Bij het bedrijf werken namelijk veel Hollanders die een sinterklaasfeest eisen mét Zwarte Pieten, maar er werken ook expats en zwarte Nederlands die Zwarte Piet niet accepteren. Zal David voor Zwarte Pieten kiezen en daarmee naar de pijpen van zijn vader en het bedrijf dansen? Of kiest hij voor Rowanda, die dreigt de relatie te verbreken als hij dit doet. Deze roman wordt vast onderwerp van gesprek in de wederom oplaaiende Zwarte Pieten-discussie.

Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas verschijnt op 1 november.

Grunbergs nederlagen

"Ik denk dat je door te schrijven iemand helemaal gek op je kunt laten worden, sterker nog, totaal in je ban kunt laten geraken. En dat denk ik niet alleen, ik wil het ook bewijzen. Het is me nog niet gelukt, dat geef ik toe, maar het zal me lukken. Misschien lukt het me zelfs om iemand helemaal gek te maken van geilheid. Met woorden. Alleen met woorden. Als dat lukt heb ik wel de P.C.Hooft-prijs verdiend."

Arnon Grunberg was pas zeventien toen hij besloot het Vossius Gymnasium in Amsterdan te verlaten zonder diploma en zich los te maken van zijn ouderlijk huis, waarin de oorlog nog altijd voortwoedde.

"De angst dat ik voor altijd bij mijn moeder zou blijven wonen, zonder werk en zonder aanzien, me warmend aan geen ander vuur dan aan haar liefde, geen andere verlokkingen in velden of wegen te bekennen dan haar kleine hoofd, was zoveel meer dan een nachtmerrie. Het was een concreet scenario. Ik hoefde alleen maar niets te doen om zo te eindigen."

Grote ambities had de jonge Grunberg: toneelschrijven, acteren, dichten. Inmiddels is hij een van de belangrijkste auteurs van het Nederlands taalgebied. Vic van de Reijt is al sinds jaar en dag zijn uitgever en verzamelde Grunbergs brieven en documenten van de periode 1988-1994 in Aan nederlagen geen gebrek. Door de brieven waarmee hij zijn omgeving bestookte volgen we de carrière van Grunberg. Van zijn ervaringen in de toneelwereld tot zijn catastrofale avontuur als uitgever van Kasimir (voor niet-arische Duitse literatuur). Vurige liefdes blijven onbeantwoord en schulden worden torenhoog. Maar dan verschijnt zijn debuutroman Blauwe maandagen in 1994 en keert onverwacht het tij.

Aan nederlagen geen gebrek (privé-domein) is vanaf 1 november verkrijgbaar.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Deze week: greppels, nederlagen en wel of geen Zwarte Piet