Deze week: het beste van Griet, een mysterieuze brief en een prangend relaas
Het beste van Griet
Toen ik een aantal jaar geleden Vele hemels boven de zevende las, de debuutroman van Griet Op de Beeck, was ik direct verkocht. Wat een mooie zinnen komen er uit de pen van deze Vlaamse schrijfster en wat kan ze goed in de hoofden van haar personages kruipen. Van haar wil ik alles lezen, dacht ik meteen. Wat ben ik dan ook blij dat aanstaande dinsdag haar nieuwe roman Het beste wat we hebben verschijnt, én dat dit het eerste deel is van een trilogie.
Het beste wat we hebben gaat over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu. Griet Op de Beeck wil in haar trilogie een voor haar zeer belangrijke thematiek tot op het bot proberen uit te spitten. De drie boeken bestaan uit drie perspectieven op eenzelfde problematiek, maar zijn ook heel goed afzonderlijk te lezen.
Dinsdag na het werk fiets ik rechtstreeks naar de boekhandel, ik kan niet wachten!
Het beste wat we hebben verschijnt op dinsdag 26 september bij Prometheus.
Een mysterieuze brief
Waar ik ook al even naar uitkijk is De vijfde brief van Nicola Moriarty. Na het succes van haar schrijvende zussen, Liane en Jaclyn Moriarty, treedt de derde zus met deze feelgoodroman in hun voetsporen.
De vijfde brief vertelt over Joni, Deb, Eden en Trina. Op de middelbare school waren ze al de beste vriendinnen. Ze deelden alles - roddels, verliefdheden en geheimen. Maar daarna zijn hun levens elk een eigen richting op gegaan, en zelfs hun jaarlijkse weekje weg met z'n vieren voelt steeds meer als een verplichting. Daarom heeft Joni dit jaar een plan: ze wil eindelijk weer eens écht naar elkaar luisteren. Ieder van hen moet een brief schrijven met daarin een geheim dat ze nooit met elkaar hebben gedeeld. De uitkomst van de brieven maakt pijnlijk duidelijk dat ze elkaar lang niet zo goed kenden als ze dachten. Maar er is nog iets dat alles op z'n kop zet: Joni ontdekt een vijfde brief, waarin een van hen vertelt hoezeer ze een van haar vriendinnen háát om iets wat jaren geleden is gebeurd en hoe vaak ze op het punt heeft gestaan haar iets aan te doen. Wie heeft deze brief geschreven? En wie kan Joni nog vertrouwen?
Ook benieuwd naar De vijfde brief? Lees hier een sneak preview! Wil je meer weten over de zussen Moriarty? Lees dan dit artikel van We Love Feelgood!
De vijfde brief ligt vanaf 26 september in de boekhandel.
Een prangend relaas
De terroristische aanslagen in de Brusselse wijk Molenbeek liggen ons nog vers in het geheugen. Van Stefan Hertmans, die met zijn roman De bekeerlinge kansmaakt op de Hebban Award voor Beste Roman, verschijnt deze week Antigone in Molenbeek. Met deze urgente en actuele eenakter toont de auteur de complexiteit en ambivalentie van terrorisme.
De jonge Marokkaanse vrouw Nouria komt bij een Brussels politiebureau om de resten van haar broer, een zelfmoordterrorist, op te eisen. Ze wil niets liever dan hem kunnen begraven, maar dat blijkt onmogelijk. Hertmans verwijst in zijn poëtische tekst naar de bekende tragedie van Sophocles en thematiseert medeleven met iemand die helemaal alleen is komen te staan.
Antigone in Molenbeek verschijnt op 28 september bij De Bezige Bij.
Ook deze week
- 25 gram geluk van Massimo Vacchetta en Antonella Tomaselli (26 september)
- Schone slaapsters van Stephen King en Owen King (26 september)
- Alles goed en wel van Mirjam Oldenhave (26 september)
- Hemelse dieren van Barber van de Pol (27 september)
Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.