Deze week: leugens, Godfather van de Nederlandse onderwereld en een grimmig spel
Leugentje om bestwil?
Van dromerig meisje naar koningin van de psychologische thriller. Sharon Bolton besloot een boek te schrijven om haar studieschuld af te betalen en is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest succesvolle en best gewaardeerde thrillerschrijvers uit Engeland. 'Ik probeer mijn demonen recht in de ogen te kijken. Wanneer mijn leven er niet beter uit zou kunnen zien, probeer ik me toch in te beelden hoe alles mis kan gaan. Daarom verwerk ik mijn grootste angsten in mijn verhalen. Doordat ik ze kan delen met anderen, ben ik gelukkiger dan ooit,’ aldus Bolton over haar thrillers.
Wat is het ergste wat je beste vriendin je kan aandoen? In haar nieuwe standalone thriller Kleine zwarte leugens onderzoekt Bolton de gevolgen van een gruwelijk voorval op de Falklandeilanden. Het was geen opzet. Een moment van onoplettendheid, een tragisch ongeval – en twee kinderen komen om. Op een eiland met maar weinig inwoners is het onmogelijk om elkaar te ontlopen. Elke toevallige ontmoeting is een pijnlijke herinnering aan alles wat verloren is gegaan: een gezin, een toekomst, gezond verstand. Hoe lang duurt het dan nog voordat de gedachte aan wraak onweerstaanbaar wordt?
Kleine zwarte leugens verschijnt op 10 januari bij A.W. Bruna Uitgevers.
Godfather van de Nederlandse onderwereld
Door zijn ontsnappingen uit de Bijlmerbajes en Scheveningse gevangenis, werd Stanley Hillis een beruchte naam in de Nederlandse onderwereld. Hillis begon zijn 'carrière' als bankovervaller en wist na één van zijn ontsnappingen zelfs een televisieoptreden bij Sonja Barend te regelen vanaf zijn schuiladres (Hillis werd wel voorzien van pruik en zonnebril tijdens het interview). Na de liquidatie van Klaas Bruinsma in 1991, greep Hillis de macht door een handel in XTC te beginnen. Opvallend is dat Hillis in vele strafzaken werd benoemd als 'de man die alles wist'. In 2011 werd Hillis geliquideerd doordat hij werd beschoten in zijn auto.
In De kouwe ouwe geschreven door journalisten Vico Olling en Martijn Haas wordt een opzienbarend profiel geschetst van de man die jarenlang een sluw spel speelde en zo zijn positie aan de top van de Nederlandse onderwereld veroverde. Meer dan dertig jaar lang was hij een van de meest gevreesde Nederlandse gangsters.
De kouwe ouwe verschijnt op 12 januari bij Uitgeverij Lebowski.
Grimmig spel
Ivo Victoria wist al met zijn debuutroman Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) de tiplijst voor de AKO Literatuurprijs, de shortlist voor de Selexyz Debuutprijs 2010 en tevens de longlist voor de Academica Debutantenprijs.
In zijn nieuwe roman Billie & Seb vertelt Victoria een verhaal over schuld, spel en ernst maar bovenal over de vraag of we nog wel in staat zijn werkelijk te voelen in een wereld die al lang niet meer bevochten hoeft te worden. Of toch?
De zeventienjarige Seb treurt om zijn zielsverwant Billie, die na een ongeluk op een trampoline in coma in het ziekenhuis ligt. Het is hem verboden haar te bezoeken want 'jongens als Seb hebben rust en evenwicht nodig'. Hij stopt met school, sluit zich op in zijn kamer, en in zichzelf. Dan, met kerstavond, krijgt hij van zijn radeloze ouders een geweer cadeau.
Billie & Seb verschijnt op 13 januari bij Uitgeverij Lebowski.