Deze week: Neêrlands succes in Amerika, zoetzure dromen en een krankzinnige stalkster
Neêrlands succes in Amerika
Begin dit jaar was ze een sensatie in Amerika: de Hengelose Marieke Nijkamp publiceerde haar YA-boek This is where it ends en wist daarmee de New York Times Bestsellerlist te halen. Het boek kreeg lovende recensies en werd meer dan 100.000 keer verkocht. Reden genoeg voor Nederlandse uitgeverijen om tegen elkaar op te bieden om de Nederlandse rechten in handen te krijgen. HarperCollins was de gelukkige en brengt het YA-verhaal op 6 september onder de titel 54 minuten uit.
Het verhaal volgt vier tieners gedurende de 54 minuten van een schietpartij op een middelbare school. Vijf minuten na de openingstoespraak van de directeur van de Opportunity High School, die haar leerlingen verwelkomt voor het nieuwe semester, blijken de deuren van de aula op slot en begint iemand te schieten. Van minuut tot minuut beschrijft Nijkamp de gevoelens van de vier jongeren vanuit hun verschillende perspectieven. De motieven van de schutter worden zo langzaam ontsluierd. Een verhaal dat volgens de uitgever zo goed en indringend is geschreven dat het de lezer direct meesleept en tot nadenken stemt.
54 minuten verschijnt op dinsdag 6 september.
Dromen en dilemma’s in een Chinees familierestaurant
Wat doe je als je je kinderen een succesvolle toekomst gunt, maar ook graag wilt dat de leiding over het met zorg opgebouwde familierestaurant in bekende handen blijft? Voor dat dilemma staan de ouders van Sun Li. Zij komen in 1980 vanuit China naar Nederland, zonder een cent op zak maar mét vijf kinderen. Ze openen een Chinees restaurant in Friesland en houden dat met hulp van de kinderen decennialang draaiende. Tegelijkertijd worden Sun en haar broer en zussen gestimuleerd om een goede studie te kiezen en dus gaat Sun rechten studeren. Maar door het succes van hun kinderen rijst voor vader en moeder de vraag: wie neemt de zaak over?
Op persoonlijke wijze weet de debutante volgens haar uitgever een ‘tragikomisch en daardoor ontroerend verhaal’ te vertellen. In De zoetzure smaak van dromen vertelt Sun Li niet alleen over haar tweestrijd (en die van haar ouders), maar ook over de transformatie die het gezin ondergaat vanaf het moment dat zij zich in Nederland settelen. Sun Li gunt de lezer zo een kijkje achter de toonbank waar iedereen minstens een keer in zijn leven Chinese specialiteiten bestelde zónder stil te staan bij de dromen en dillema’s van de restauranthouder.
De zoetzure smaak van dromen ligt vanaf 8 septemer in de boekhandel.
Aan de fantasie ontsproten
Is het bij hoge uitzondering mogelijk om een gestorven geliefde uit de dood terug te halen? Mirjam Rotenstreich, echtgenote van A.F.Th. van der Heijden, schreef een verhaal over Elsemijn, die ontroostbaar is na de moord op haar grote liefde Rick. Hij blijkt orgaandonor te zijn en zijn nog warme lichaam wordt ‘leeggeroofd’. Elsemijn heeft nog maar één droom: nog eenmaal het geklop van zijn hart horen. Ze bedenkt een krankzinnig plan om haar doel te bereiken.
Hebban-recensente Janneke Bouwman roemde Rotenstreich eerder om haar ‘soepele schrijfstijl’ in haar bespreking van Verloren mensen, het boek dat de schrijfster in 2013 publiceerde en schreef vanuit het verdriet om haar omgekomen zoon Tonio. Ditmaal wilde Rotenstreich een heel ander, ‘aan de fantasie ontsproten’ verhaal vertellen. In haar tweede roman verhaalt ze over rouw, verlangen, de bereidheid om alles op te geven voor de liefde én over het actuele thema orgaandonatie.
De stalkster is vanaf dinsdag 6 september verkrijgbaar.