Deze week: nietsdoen, op jacht, of in opstand komen?
Druk, druk, druk... kan het ook anders?
De magie van het nietsdoen suggereert van wel. De flaptekst van dit boek raakt direct een snaar:
De moderne mens is gewend om actie te ondernemen. Zeker als het gaat om het oplossen van psychische problemen. De boel de boel laten, kijken waar het schip strandt of de dingen nemen zoals ze zijn, is een levenshouding die wordt gezien als laks en ondermaats. Zo moet liefdesverdriet worden bestreden, moeten ruzies op constructieve wijze worden uitgepraat en drukke kinderen, desnoods met pillen, worden gekalmeerd.
Psycholoog Wijnberg heeft ernstige bedenkingen bij deze maatschappelijke ontwikkeling.
Hoe vaak opent een conversatie niet zo?
'Hoe is het?'
'Druk, druk, druk.'
Het is helemaal normaal om het altijd druk te hebben en zelfs als je het rustiger aan wilt doen, blijft het druk. Tenminste zo werkt dat bij mij. Interessant om te zien wat Jeffrey Wijnbergs visie hierop is en of nietsdoen echt een oplossing kan bieden.
De magie van het nietsdoen ligt vanaf 30 november in de boekwinkels.
Wie jaagt op wie?
Martijn Adelmund en Iris Compiet vormen samen het duo The Grim Collective. Ze wonnen twee keer de Hebban Fantasy Award (met twee heksenboeken: Heksenwaan en Heksenkind). Daarna werd het stil rond het duo, al illustreert Iris nog steeds en is van Martijn het boek Max Havelaar met zombies verschenen. Nu zijn ze terug met een nieuw heksenverhaal: Heksenjacht. Dit deel is korter dan de twee eerdere boeken en verschijnt in de Young Adult Spintersreeks van uitgeverij Quasis. Het is een direct vervolg op Heksenkind en behalve een nieuwe hoofdpersoon komt ook Nikkie Zeevenslooten weer voor. De omslag borduurt mooi voort op de vormgeving van de eerdere boeken, dus dat belooft wat.
Heksenjacht ligt vanaf 1 december in de boekwinkels.
De opstand van de andere kant bezien
De opstand van de robots is één van de basis-onderwerpen van de sciencefiction, al sinds de jaren '50 van de vorige eeuw. Wat moet er van de mens terecht komen als de machines het overnemen?
Films als Terminator en The Matrix gingen daar diep op in, net als vele boeken. Soms wordt het de robotapocalyps (zoals de titel van het boek Robopocalyps van Daniel H. Wilson al doet vermoeden), maar ook voeren auteurs regelmatig de mens gunstig gezinde AI's op (met mensen als partners, of soms een soort huisdieren). De Cultureboeken van Iain M. Banks en de Polityserie van Neal Asher zijn daar voorbeelden van. Dissidence van Ken MacLeon benadert dit verhaalidee van de andere kant:
Sentient machines work, fight and die in interstellar exploration and conflict for the benefit of their owners - the competing mining corporations of Earth. But sent over hundreds of light-years, commands are late to arrive and often hard to enforce. The machines must make their own decisions, and make them stick.
With this new found autonomy come new questions about their masters. The robots want answers. The companies would rather see them dead.The Corporation Wars: Dissidence is an all-action, colorful space opera giving a robot's-eye view of a robot revolt.
Dissidence ligt vanaf 29 november in de boekwinkels.