Deze week: ontregelde vrouwen, een mensengenezer en wereldverbeteraars
Ontregelde vrouwen
Volgens The Australian is Charlotte Wood een van de beste en meest vernieuwende schrijvers van Australië. Haar werk werd al verschillende keren bekroond met literaire prijzen. In haar nieuwe roman Ontregeld ontwaken Yolanda en Verla uit een roes. Ze ontdekken dat ze samen met een aantal andere vrouwen gevangen worden gehouden in een vervallen gebouw midden in de woestijn. Waar ze zijn, waarom en wie de andere vrouwen zijn, daar hebben ze geen idee van. De vrouwen moeten dwangarbeid verrichten onder een brandende zon en komen erachter wat ze gemeen hebben: ze zijn allemaal slachtoffer geweest van een seksschandaal met een machtige man. De groep hoopt op redding, maar als het voedsel langzaam begint op te raken, wordt duidelijk dat niemand hen zal komen redden en dat ze op zichzelf en elkaar zijn aangewezen.
'Even indringend als Hanya Yanagihara's Een klein leven', belooft uitgeverij Nieuw Amsterdam. Een klein leven heb ik net uit en maakte veel indruk, dus de verwachtingen van Ontregeld zijn hooggespannen.
Ontregeld wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en ligt vanaf 8 maart in de boekhandel.
Mensengenezer
De NRC-prijs, de F. Bordewijk-prijs en de E. du Perronprijs: de Belgische auteur Koen Peeters (1959) heeft ze allemaal al gewonnen met zijn eerdere boeken. Deze week verschijnt zijn nieuwe roman De mensengenezer, over een verdwijnend boerenbestaan en een koloniaal en schuldbeladen verleden. Net als in zijn laatste roman Duizend heuvels vormt Afrika ook in deze nieuwe roman een belangrijk decor.
De jonge Remi is voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, maar wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Van zijn oom krijgt hij vreemde verhalen te horen over de oorlog, over een geest en over een zwarte soldaat. Wanneer Remi meedeelt dat hij een roeping heeft en tot een strenge kloosterorde zal toetreden, begrijpt niemand hem. In het klooster mediteert en studeert Remi hard, hij vervreemdt meer en meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Maar de daimon in hem zwijgt niet en als een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuw een ongrijpbare hunkering Remi toe. De oude verhalen duwen hem naar het hart van Afrika, waar hij een een dorp in Kwango een genezer ontmoet. Deze ngaanga helpt hem om zijn daimon te leren kennen.
De mensengenezer verschijnt op 9 maart bij De Bezige Bij.
Wereldverbeteraars
Vlak voor de verkiezingen van 15 maart presenteert Auke Hulst eind deze week de verhalenbundel Als dit zo doorgaat. De verhalen uit deze bundel komen van de hand van ruim 20 Nederlandse auteurs (waaronder Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, A.H. J. Dautzenberg, Anne-Gine Goemans, A.F.Th. van der Heijden, Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Christine Otten en Jamal Ouariachi) die net als Hulst vinden dat we niet langer op onze handen mogen zitten, nu zowel nationaal als internationaal de democratische, liberale rechtsorde in zwaar weer verkeert. Want wat als dit zo doorgaat en het 'Trumpisme' normaliseert en de verrechtsing van Europa doorzet? Welke wereld zijn we dan aan het maken? Met hun verhalen willen de auteurs deze problematiek invoelbaar maken, ze zetten de literatuur in om hoofden en harten van mensen te bereiken en om zichtbaar te maken wat er op het spel staat. ‘Lets make literature great again, with all the best words!', aldus Auke Hulst. Een mooi en bewonderenswaardig streven.
Als dit zo doorgaat wordt gepubliceerd door Ambo Anthos en is vanaf 9 maart verkrijgbaar.