Deze week: tot in de wolken, geen zuivere koffie en een drukke ochtendspits
Deze week zet ik drie romans centraal die een ding gemeen hebben: elk neemt de lezer op eigen manier mee naar het verleden.
Tot in de wolken
De Amerikaanse Maggie Leffler schreef volgens uitgever Harper Collins een roman die geschikt is voor fans van De bakkersdochter van Sarah McCoy en Een man die Ove heet van Fredrik Backman.
Zowel liefhebbers van historische als contemporaine romans zullen kunnen genieten van dit verhaal, waarin de zevenentachtigjarige Mary Browning nooit over vroeger heeft willen praten. Na de Tweede Wereldoorlog raakte ze vervreemd van haar familie, en zo veel jaren later wordt ze nog steeds geteisterd door de herinneringen aan hen die ze achterliet. Hoewel Mary een schrijfgroep leidt, heeft ze zelf nooit een woord op papier gezet. Maar dan is daar het vijftienjarige meisje dat lid wordt van de groep en sprekend op haar jong overleden zusje lijkt. Mary vraagt het meisje haar verhaal op te schrijven – het relaas van een moedige pilote. De lezer wordt getuige van haar jeugd op het Amerikaanse platteland, de gevaren van de Tweede Wereldoorlog en alle geheimen die haar uiteindelijk toch inhalen.
De vrouw die in de wolken leefde verschijnt op dinsdag 4 april bij Harper Collins.
Geen zuivere koffie
Liefhebbers van historische romans (en koffie) worden op hun wenken bediend door de Duitse schrijver Tom Hillenbrand. Hij neemt de lezers mee op avontuur naar het Europa van de zeventiende eeuw.
Het is 1683 en heel Europa is in de ban van koffie. Maar het is verschrikkelijk kostbaar: het Ottomaanse Rijk heeft het monopolie op de productie en handel in koffiebonen en bovendien staat op het smokkelen ervan de doodstraf. De jonge Engelsman Obediah Chalon is echter bereid om zijn leven op het spel te zetten: de Londense beurs maakte hem bijna bankroet en dus heeft hij niets te verliezen. Hij vlucht naar Amsterdam en sluit zich aan bij de Nederlandse Oost-Indische Compagnie; met een team van internationale geleerden zal hij het geheim van de teelt en handel in koffie proberen te veroveren. Hoewel alles eerst volgens plan verloopt, loopt het dan toch mis…
De koffiedief verschijnt op dinsdag 4 april bij Boekerij.
Drukke ochtendspits
De Franse auteur Jean-Philippe Blondel gunt de lezer met zijn roman een blik in het hoofd van zijn personages. In De trein van 6.41 delen twee treinpassagiers een gezamenlijk verleden. Cécile probeert de drukke ochtendtrein altijd te vermijden, maar is daar door omstandigheden dan toch terecht gekomen. In de drukke coupé is alleen naast haar nog een plekje vrij. Al gauw wordt de plek ingenomen door een persoon die ze direct herkent: het is Philippe Leduc, de man met wie ze dertig jaar geleden een korte relatie had. Een relatie die tijdens een romantisch weekend in Londen eindigde met een zeer vernederende ervaring.
Ook Philippe herkent Cécile. Beiden zwijgen. Er rest nog anderhalf uur tot het eindstation. Blondel geeft de lezer toegang tot de gedachten en herinneringen van beide personages. Wat zouden ze elkaar kunnen zeggen? De spanning bouwt zich op als de trein haar eindbestemming nadert.
De trein van 6.41 verschijnt op vrijdag 7 april bij Cactus Books.
Ook deze week
- Elvy's eigen wereld van Jill Schirnhofer (3 april)
- De laatste roos van de zomer van Santa Montefiore (4 april)
- Verzamelde gedichten van Wim Brands (4 april)
- Zelfportret met nijlpaard van Arno Geiger (6 april)