Deze week: ware fictie en de nederlaag van Clinton
Omgekeerde migratieroman
Velen kennen Jerry Goossens van zijn columns in het AD, maar de journalist heeft ook enkele non-fictieboeken en romans op zijn cv staan. Na zijn laatste roman in 2007 is het tijd voor een nieuw verhaal. ‘True fiction, formerly known as sciencefiction’, onder die noemer schaart uitgeverij Lebowski de nieuwe roman Tot bloed op het droge van Goossens.
Het speelt zich in de nabije toekomst af. Na de Grote Watersnoodramp probeert een groep Nederlanders al enkele generaties lang een nieuw bestaan op te bouwen in Noord-Afrika. De groep kan redelijk met de autochtone bevolking opschieten, zolang de werelden maar gescheiden blijven. Maar dan verschijnt een nieuwe dominee met een heilige opdracht en blijkt niet alles pais en vree in die ogenschijnlijk zo vreedzame gemeenschap.
Tot bloed op het droge verschijnt op 15 september bij uitgeverij Lebowski
Geen last van uitstelgedrag
In 2016 debuteerde Anke Laterveer op haar 36ste met Lefbek. Rijkelijk laat, vond ze zelf, maar dat is te wijten aan haar uitstelgedrag waarover ze eerder voor Hebban een column schreef. Blijkbaar zorgde de publicatie van haar debuut dan toch voor een kantelpunt, want precies een jaar later is er een tweede roman. Waar haar eerste boek deels autobiografisch was, schreef Laterveer Mensen die zich met mijn leven bemoeien volledig over haar eigen ervaringen als psychisch patiënt. Ze vertelt over de gevolgen van een posttraumatische stressstoornis, over haar opname in een kliniek en over de bizarre situaties waarin ze met andere patiënten verzeild raakt. Ook komt de relatie met haar partner en kinderen aan bod. Heftige gebeurtenissen die ze, zoals een cabaretière betaamt, met humor weet op te schrijven.
Mensen die zich met mijn leven bemoeien verschijnt op 15 september bij uitgeverij Pepper Books
De uitgeverij heeft laten weten dat de nieuwe roman van Anke Laterveer in november 2017 verschijnt.
Watskeburt?
Na haar nederlaag in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 verdween Hillary Clinton even van de radar, maar nu is ze terug met haar boek waarin ze precies uiteenzet wat zij dacht en voelde tijdens misschien wel de meest controversiële en onvoorspelbare presidentsverkiezingen uit de geschiedenis. In What happened vertelt Clinton hoe het was om de eerste vrouwelijke presidentskandidaat te zijn in een verkiezing waarin woede, sexisme en Russische bemoeienis hoogtij vierden en waarin ze zich tegenover een tegenstander bevond die alle regels tartte. Maar ook deelt ze de fouten die ze maakte, hoe ze zich voelde na het grote verlies en hoe ze zichzelf daarna weer bijeen wist te rapen, onder andere door veel te lezen. Volgens de uitgever is What happened Clintons ‘most personal memoir yet’. De Nederlandse vertaling verschijnt op 3 oktober bij Kosmos Uitgevers.
What happened (Engelstalig) van Hillary Rodham Clinton verschijnt op 12 september bij Simon & Schuster.
Ook deze week
- Een trouwe vrouw van Jane Gardam (11 september)
- Het modeproject van Susan Juby (11 september)
- Het eeuwige vuur van Ken Follet (12 september)
- Kolja van Arthur Japin (12 september)
Wekelijks een overzicht van de (belangrijkste) verwachte boeken binnen je favoriete genres in je mailbox? Maak een gratis account aan op Hebban of klik hier om je nieuwsbrieven te beheren.