Dossier /
Digitale lezers worden digitale leners
Als digitale lezer hoef je dus geen lid meer te zijn bij de lokale bibliotheek. Eerder konden e-books ook al geleend worden, maar dit was een extra dienst aan bestaande bibliotheekleden. Nu is het dus mogelijk om enkel een digitaal abonnement af te sluiten. Natuurlijk houden ook bestaande bibliotheekleden binnen hun lokale lidmaatschap toegang tot e-books.
De digitale Bibliotheek biedt een collectie van ruim 10.000 e-books. Het aanbod bestaat net als de papieren collectie uit literaire romans, thrillers, kinderboeken, fictie, poëzie en een kleine selectie Engelstalige titels.
Uit die collectie kunnen maximaal 10 titels tegelijk geleend worden, die 21 dagen op de digitale boekenplank van de lener blijven staan. Na afloop van de leentermijn verdwijnen de bestanden niet, maar zijn ze niet meer te openen. Het is wel mogelijk om boeken die de lezer nog niet uit heeft te verlengen. Het prijskaartje dat aan deze service hangt is 42 euro per jaar. Volgens de Koninklijke Bibliotheek zijn alle titels op smartphone en tablet te lezen via hun app en natuurlijk op de e-reader.
Reddende engel
Wellicht kan het Digital Only-abonnement de bieb redden. Want die had het de laatste jaren moeilijk. Bibliotheken moesten inkrimpen omdat zij het slachtoffer werden van gemeentelijke bezuinigingen. Ook kwamen voor vele biebs de provinciale subsidies te vervallen.
Maar niet alleen een gebrek aan geld was een oorzaak voor die moeilijke omstandigheden. Het moderne, digitale tijdperk heeft bibliotheken veel leden gekost. Informatie kan inmiddels eenvoudig gevonden worden op het internet. De televisie, de laptop en de dvd-speler nemen steeds meer de plek in van het boek als vrijetijdsbesteding.
Bibliotheken moeten zich dus aanpassen aan de moderne gebruiker en diens digitale wensen. Waar de digitale vooruitgang dus eerst een sluipmoordenaar leek, kan digitale innovatie uiteindelijk misschien wel de reddende engel voor bibliotheken blijken te zijn. De KB zegt dan ook: 'We willen meer Nederlanders aan het lezen krijgen. Met het digitale lidmaatschap willen we nieuwe doelgroepen aanspreken.'
Top van 2015
In 2015 waren de digitale leners als zeer actief bij de lokale bieb. In dat jaar werden meer dan 1,6 miljoen e-books uitgeleend, met een grote piek gedurende de zomermaanden. Blijkbaar nemen veel lezers de e-reader of tablet mee op vakantie om ruimte in de koffer te besparen.
In 2015 werden door bibliotheekleden bijna 86.000 accounts aangemaakt om e-books te kunnen lenen, met een piek in juli. Het aantal actieve leners bereikte in diezelfde maand haar hoogtepunt. Toen leenden 47.725 personen een of meerdere e-books. Het totaal aantal uitgeleende e-books was enorm: meer dan 1,6 miljoen boeken werden digitaal uitgeleend. Dit was echter nog wel minder dan het aantal titels dat via de VakantieBieb werden gedownload: dat waren er 2,3 miljoen.
De 10 meest geleende titels volwassenen – 2015
Daglicht – Marion Pauw
Birk – Jaap Robben
Laat je hersenen niet zitten – Erik Scherder
Schijnvertoon – Loes den Hollander
De vlucht – Sandra Berg
Blind vertrouwen – Elly Koster
De indringer – Hakan Ostlundh
Roxy – Esther Gerritsen
Verlies – Nicci French
De huisgenoot – Marjolijn Uitzinger
De 10 meest geleende titels jeugd – 2015
Wat ik weet – Julie Berry
Broederband 1: De outsiders – John Flanagan
De Grijze Jager 1: De ruïnes van Gorlan – John Flanagan
De ijzerkoning – Julie Kagawa
Vals – Mel Wallis de Vries
Honderd uur nacht – Anna Woltz
Gossip Girl – Cecily von Ziegesar
Verstrikt – Mel Wallis de Vries
Broederband 3: De jagers – John Flanagan
De Grijze Jager 2: De brandende brug – John Flanagan
Bronnen:
eReaders.nl
Bibliotheek.nl